Belki de faydaları bilinmediğinden cok tuketilmeyen veya tadı pek tercih edilmeyen kırmızı pancarın faydaları fikrinizi değiştirebilir, değiştirmelidir…
Araştırmalara gore, kırmızı meyve ve sebzeler kanserle mucadelede oldukca etkili. Kırmızı pancar da kanserle savaşan sebzeler arasında yer alıyor. Hastalıklardan kurtulmak icin sentetik ilaclar yerine pancar gibi doğal besin kaynaklarını deneyebilirsiniz; daha doğrusu denemelisiniz. Kırmızı pancarın faydalarını bilmenizde fayda var!
[h=2]Faydaları [/h]Kırmızı pancar proteinler, vitaminler, enzimleri koruyan maddeler ve bileşenler icerir. A, B ve C vitaminleri acısından oldukca zengindir. Demir, magnezyum, kalsiyum, potasyum, folik asit ve betanin de barındırır. Ceşitli renk pigmentleri de barındıran pancar, antioksidan ve antimikrobiyal ozellik taşıyan ceşitli bileşikler de icerir.
Bu maddeler, vucudun bircok fonksiyonunda aktif rol oynar. Ozellikle kalp ve damarlar, bağırsaklar, mide, sinir sistemi, karaciğer ve akciğer uzerinde olumlu etkileri vardır. Kanı temizlemesi de en belirgin ozelliklerinden biri…
Kırmızı pancarın onlarca faydasından en dikkat cekenleri derledik:
Kırmızı pancarın iceriğinde “betasiyanin” adlı bir madde bulunuyor. Pancarın kırmızı rengi, icindeki “betasiyanin” bileşiminden gelir. Bu madde, kolon kanserinin oluşumunu engeller.
İceriğindeki “betalain” maddesi, strese bağlı ruhsal bozukluklara karşı etkilidir.
Onemli bir “betanin” ve “folat” kaynağı olan pancarın, kalp-damar sağlığını etkileyen serum homosistein seviyeleri uzerinde sinerjik etkisi vardır.
İceriğinde bulunan “betanin” ve “vulgaxanthin” adlı antioksidan ozellikli maddeler, kansere karşı etkilidir.
Bunyesindeki “zeaxanthin” maddesi, “sarı nokta” olarak bilinen goz hastalığına karşı etkilidir.
Pancar, karaciğer icin ideal bir toniktir. Kanın toksinlerden temizliği icin onemli bir detoksifikasyondur (toksinlerden arınma).
Pancar suyu, beyin icin onemli “osijenasyon” olayının gercekleşmesine yardımcı olur. Boylece yaşlılarda bunamayı onler.
Mide ve bağırsak guclendirici ozelliği olan kırmızı pancar, bağırsak faaliyetlerini duzenler ve hareketliliğini arttırır.
Kabızlığa karşı iyi gelir, hazmı kolaylaştırır.
Mide ağrısı ve ekşimesi gibi sorunlara karşı tuketilebilir.
Kırmızı pancar suyu, havuc suyu ile eşit oranda karıştırılarak duzenli olarak tuketilirse kısa surede kan uretimini destekleyerek, alyuvar miktarını artırır.
Kırmızı pancar suyu kaynatılarak icildiğinde idrar sokturucu etkisi vardır.
Her gun duzenli olarak 1 su bardağı kırmızı pancar suyu tuketildiğinde tansiyonu dengeler.
Egzama, sedef ve kurdeşen gibi cilt rahatsızlıklarına karşı kullanılabilir.
Karaciğer hastalıkları sonucu vucutta oluşan kaşıntıları onler.
Bobrek kumu dokmeye yardımcı olur.
Cildi guzelleştirir, yaşlılık etkilerinin gorunmesini azaltır.
Demir eksikliğinin tedavisinde etkilidir.
Damarlarda toplanan kalsiyumu eriterek, vucuda dağıtılmasını sağlar.
Herhangi bir carpma veya darbe sonucu oluşan şişliklere uygulandığında şişlikleri indirir.
Ilık pancar suyu, kulağa damlatıldığında kulak ağrılarını yatıştırır.
Sac dokulmelerine karşı etkilidir.
Maydanoz ve kereviz yaprakları ile kullanıldığında ceşitli rahatsızlıkların iyileşmesi icin etkileri gorulmuştur.
Şeker hastalığına karşı koruyucu etkisi vardır; ancak şeker oranı yuksek olduğu icin diyabetlilerde tuketimi onerilmiyor.
İceriğindeki lifler, sindirim sistemi organlarının fonksiyonlarına yardımcı olur.
Merkezi sinir sistemi ve kas sağlığı icin onemli bir mineral olan potasyum bakımından zengin kırmızı pancar, kemiklerin korunması icin de etkilidir.
[h=4]Pancar Tuketimi İcin İki Oneri [/h]Pancar; haşlanarak, fırınlanarak, buharda pişirilerek ve ciğ olarak tuketilebilir. Kırmızı pancar tuketimi icin cok sayıda tarif bulunuyor. Her maharetli elin farklı bir tuketim onerisi veya tarifi olabiliyor. Biz de pratik iki tarif paylaşalım:
Bir adet pancar, 1 adet havuc, 1 demet ıspanak ve 1 adet elmanın suyunu sıkın. Bir miktar zencefil ekleyin ve blenderde karıştırın. Hepsi bu kadar…
Haşlanmış pancarı rendeleyin, sarımsaklı yoğurtla karıştırın. Lezzeti sizi cok şaşırtacak! Afiyet olsun…
[h=3]Pancarın İceriğinde Hangi Madde, Ne Kadar Bulunur? [/h]Bir kap (170 gram) pancarda bulunan maddeler ve miktarları şoyledir;


Folat: % 34 (136,0 mg)
Manganez: % 28 (0,55 mg)
Potasyum: %15 (518,50 mg)
Bakır: %14 (0,13 mg)
Lif: %14 (3,40 mg)
Magnezyum: % 10 (39,10 mg)
Fosfor: % 9 (64,60 mg)
Vitamin C: % 8 (6,12 mg)
Demir: % 7 (1,34 mg)
Vitamin B6: % 6 (0,11 mg)
[h=4]Pancar Hakkında Bunları Da Bilmelisiniz! [/h]Pancar genellikle salata, corba ve turşulara katkı maddesi olarak eklenir. Aynı zamanda doğal renklendirici olarak kullanılır.
Pancarın bunyesinde bulunan onemli maddeler, uzun sureli kaynatma veya pişirme işlemlerinde buyuk oranda azalır. Bu yuzde pişirme veya kaynatma işlemi en fazla 15 dakika uygulanmalıdır.
Pancar, su ile haşlandığında kaynatılan suyun rengi fuşya rengini alır. Bu suyun tuketilmesi sağlık icin cok faydalıdır.
Vucudun potasyum ihtiyacı icin pancar iyi bir kaynaktır. Bir adet kucuk pancar tuketildiğinde yaklaşık 500 miligram potasyum alınmış olur.
Zayıflama diyetlerinde şeker oranı yuksek olduğu icin pancar tuketimi tavsiye edilmemektedir. Şeker hastaları icin de riskli bir besindir.
Pancar, iceriğindeki “oksalat” sebebiyle kalsiyum oluşmasına sebep olur. Bu da vucutta kalsiyum birikmesine yol acabilir. Bu sebeple bobrek taşı olanların fazla pancar tuketmemesi gerekmektedir.
Haşimato tiroidi ve metabolik sendrom gibi metabolik hastalıklarda pancar tuketimi tavsiye edilmiyor.
Pancar suyu, evde bulunması gereken en sağlıklı iceceklerden biridir. Taze bir sebze suyu olarak tuketildiğinde faydaları daha da artmaktadır.
Hipertansiyon hastalarının gunde 1 bardak kırmızı pancar suyu icmesi tavsiye ediliyor.
Gunluk duzenli olarak 1 bardak pancar suyu icmek gun boyu tansiyonu duzenleyerek, sinirleri yatıştırır.
Kırmızı pancar suyunun, yuksek miktarda ve seyreltilmeden icilmesi tavsiye edilmiyor. Bu yuzden elma, havuc gibi meyvelerin suları ile seyreltilmesi oneriliyor.
Yuksek miktarda seyreltilmemiş kırmızı pancar suyu karaciğere zarar verebilmektedir.
Ulser ve duodenum gibi rahatsızlıkları olanlara pancar onerilmiyor.[h=4]Pancar Hakkında Kısa Bilgiler [/h]Pancar, “Chenopodiaceae” familyasına ait bir sebzedir. Pancar koku, “beta vulgaris” turlerinin ceşitlerinden biridir.
Pancarın anavatanı; Akdeniz kıyı şeridi, Batı Anadolu, Ege denizi cevresi, Hindistan ve Orta Asya olarak kabul ediliyor.
Tarihte pancarın ilk izine 4000 yıl once Akdeniz bolgesinde rastlanmaktadır.
M.S. 9. yuzyıldan itibaren Cin ’de kullanılmaya başlanmıştır.
Tarih oncesi devirlerde Asya, Kuzey Afrika ve Avrupa'nın kıyı kesimlerinde yabani pancar turleri yetiştirildiği tahmin ediliyor.
Pancar, Romalılar ve eski Yunanlılar zamanından beri kullanılan sebzelerdendir.
Pancar yetiştiriciliği, 16. yuzyılda duzenli olarak yapılmaya başlanmıştır.
Pancar, antik kulturlerde besin olarak değil tıbbi bitki olarak kullanılmıştır.
Antik cağlarda ateş ve kabızlık tedavisinde kullanılan pancar, Ortacağ'da, sindirim bozukluklarında kullanılmış.
Turkiye ’de hemen hemen butun bolgelerde pancar yetiştirilmektedir.
Doğu Avrupa ’da “pancar corbası” yaygın olarak tuketilen bir gıdadır.
Eski Romalılar tarafından afrodizyak etkisi sebebiyle kullanılan pancar, bor da icerir. Bor, cinsel hormonların artmasına yol acar.
Kırmızı pancarda bulunan renk maddelerinden “betaksantin” terimi, Latince “pancar” anlamındaki “beta” ve Yunanca “sarı” anlamındaki “xanthos” sozcuklerinden turetilmiştir.
Pancara kırmızı rengi veren “betasiyanin” maddesi boyar bir maddedir. Kırmızı pancar tuketildiğinde idrar ve dışkı rengi, betasiyanin sebebiyle değişir.
“Betalain” pigmentleri, antioksidan etkili maddelerdir. Kırmızı pancarın antioksidan kapasitesi ile kırmızı pigment iceriği arasında yakın bir ilişki vardır.
Kırmızı pancardaki renk maddeleri, “betalain” grubunda yer alan maddelerdir. Betalain maddeleri uzerindeki etkin madde ise betanindir. Betanin, suda cozunme ozelliğine sahiptir ve kırmızı doğal gıda boyası olarak kullanılmaktadır.
Betalainler, aynı zamanda azot iceren pigmentlerdir. Pancar koku de betalain icerir. İşlenmiş et, dondurma, domates corbaları, tatlılar, receller ve şekerlemeler gibi gıdaların renklendirilmesinde betalainler kullanılır.
Baharatların renklendirilmesinde pancar kullanılır. Bu yuzden genellikle “pancar kırmızı” adı verilir ve doğal bir gıda renklendiricidir.
Kırmızı pancar, kırmızı şarap uretiminde de kullanılmaktadır.