
Cin ’e ozgu bu siyah cay; lezzeti, kokusu, kokeni ve hatta adıyla bircok yonden eşsiz bir caydır. Kendine ozgu tutsulu aroması ve tadı, dillere destandır.
Cin ’in enfes siyah caylarından biri olan lapsang souchong cayının tadı oldukca gucludur. Aynı zamanda sağlıklı ve lezzetli bir caydır. Bu ilginc cayın kendine ozgu karakterini veren bazı sebepler var. Buyuk, koyu ve bukulmuş yapraklar bu harika cayın temelini oluşturuyor; ama bu cayı diğer tum caylardan ayıran en onemli şey tutsulu aroması ve kokusudur. Başka hicbir cayın tadı ve kokusu bu caya benzemez. Bu eşsiz tat ve kokuyu elde etmek icin bir dizi işlem ve ozel aşamalar uygulanıyor. Bu siyah cayın hikÂyesi ilginizi cekecek!

[h=1]Lapsang Souchong Cayı Nedir? [/h]Adı gibi tadı da ilginc olan lapsang souchong cayı, “tutsulu cay” veya “fume cay” olarak da biliniyor. Cin ’in Fujian eyaletindeki dağlık Wu Yi bolgesine ozgu bir siyah caydır. Turkce “lapsang sucong” şeklinde okunur. “Tutsulu cayların kralı” olarak nitelendirilmektedir. Bohea cayları gibi bir oolong cayı olmasa da Bohea ailesinin bir uyesidir.
“Lapsang”, Fujian eyaletindeki Tong Mu koyu cevresindeki alana verilen addır. Bu cay, ilk kez bu alanda yetiştirilmiştir.
“Souchong”, secilen cay yapraklarını ifade eder. Diğer siyah caylar icin cay bitkisinin tomurcukları ve “pekoe” adı verilen ilk iki yaprağı kullanılırken; bu cayda “souchong” adı verilen dorduncu ve beşinci yapraklar kullanılır. Bu yapraklar, daha buyuk ve daha yaşlıdır. Ayrıca, farklı bir kimyasal bileşime sahiptir.
Wu Yi bolgesinde yetiştirilen siyah cayların ana bitkisi olan “Camellia sinensis” bitkisidir. Lapsang souchong da bu bitkinin bir parcası olarak elde edilir. Yapraklar geleneksel olarak odun ateşinin dumanında kurutulur. Bu işlem, caya tutsulu tadını vermektedir. Odun ateşinin oldukca tutsulu ve yoğun koku ve tadını alması sebebiyle “tutsulu cay” olarak anılır. Yani cayın “tutsulu” adını almasında da yaprakların kuruması icin yakılan odunların dumanına atıf yapılmaktadır.
Caydaki kafein iceriği bircok cay icicisinin kaygısıdır. Diğer tum caylar gibi bu Cin siyah cayı da kafein icerir. Cay bitkisi, genc yaprakların ve tomurcukların uclarındaki kafeini yoğunlaştırır. Lapsang souchong cayı, daha yaşlı ve buyuk yapraklardan elde edilir. Yani cay calısının uclarındaki tomurcuk veya yapraklar kullanılmaz. Bu sebeple diğer caylardan daha az kafein icermektedir. Başka bir deyişle, nefis bir kahvaltı icin ideal oranda kafein barındırır.
[h=1]Lapsang Souchong Cayının Faydaları Nelerdir? [/h]Lapsang souchong cayı, antioksidanlar, polifenoller, vitaminler ve aminoasitler bakımından oldukca zengindir. Bu ozellikleri, insan sağlığı icin bircok faydasını gundeme getirmektedir.
Peki, eşsiz bir tadı olan bu cayın ne gibi faydaları vardır?
Kilo vermeyi kolaylaştırır: Lapsang souchong gibi siyah caylar, diyet programları icin ideal bir secenektir. Sindirimi iyileştirerek, metabolizmayı hızlandırır. Boylece sağlıklı kilo vermeye yardımcı olur.
Sindirimi destekler: Bu Cin cayı, vucudun yiyecekleri daha cabuk sindirmesine yardımcı olur. Vucudun emdiği yağ miktarını azaltarak, istenmeyen atık maddelerin daha hızlı atılmasını sağlar.
Alternatif kafein desteği sağlar: Kafein iceren guclu aromalı bir icecek arıyorsanız lapsang souchong cayını denemelisiniz. Diğer siyah caylar gibi kafein oranı yuksek değildir. Ozellikle sabahları enerjik hissetmeyi sağlayacak yeterli miktarda kafein icerir. Caydaki kafein, bir fincan kahvedeki kafeinden daha yavaş bir hızda kan dolaşımına karışır; ancak daha uzun sureli etki gosterir. Diğer kafein icerikli iceceklere gore daha uzun sure uyanık tutar, zihinsel odaklanmayı guclendirir.
Nemlendiricidir: Lapsang souchong cayı, ozellikle fiziksel aktiviteler icin nemlendirici ozellikte bir icecektir. Kafein iceriği, fiziksel etkinlikler, egzersiz ve antrenman gibi durumlarda enerjik hissetmeye yardımcı olur.
Kalp sağlığını iyileştirir: Caydaki antioksidanlar kalp sağlığını iyileştirir ve kardiyovaskuler hastalık riskini azaltır. Bu cay aynı zamanda kan basıncını azaltarak, kotu (LDL) kolesterolu ve kan şekeri seviyesini duşurur.
Doğal sedatiftir: Lapsang souchong cayının karakteristik sedatif yani sakinleştirici ozelliği, iceriğindeki “teanin” adlı aminoasitten kaynaklanmaktadır. Cay demlenirken yapraklarından suya teanin salınır. Bu aminoasit; sinirleri yatıştırır, zihni uyarır ve odaklanmayı iyileştirir.
Enfeksiyon ve kanser riskini azaltır: Caydaki antioksidanlar, polifenoller ve vitaminler bakterilere ve viruslere karşı savunma geliştirir. Ağrılı iltihaplara veya enfeksiyonlara neden olan zararlı ajanlara karşı vucudun savunma mekanizmalarını guclendirir. Bağışıklık sistemini de guclendirerek, serbest radikallerin DNA ’ya zarar veren etkilerine karşı vucudun savaşmasını sağlar. Ayrıca, tumorlu hucrelerin buyumesini de onleyebileceği belirtilmektedir.
Lapsang souchong cayının yan etkileri hakkında da şu bilgileri verebiliriz;
Cayın yan etkileri kafein iceriği ile bağlantılıdır. Kafein bazı kişilerde zararlı olabilmektedir. Uykuya dalmakta gucluk cekiyorsanız; kendinizi sinirli ve endişeli hissediyorsanız; baş ağrısı ve kalp carpıntısı başlamışsa bu cay sizin icin uygun olmayabilir. Ayrıca, hamile ve emziren kadınların da, kafein iceriğinden dolayı bu cayı tuketmeden once doktora başvurmaları onerilmektedir.
Gunde 6 fincandan fazla tuketilmemesi tavsiye ediliyor. Aksi takdirde, faydalı olmaktan cıkarak zararlı hale gelebilmektedir. Fazla tuketilmesi durumunda baş ağrısı, baş donmesi, uykusuzluk, duzensiz kalp atışları, kusma, ishal ve iştahsızlık gibi yan etkileri gorulebilir. Bu belirtilerden herhangi biriyle karşılaşırsanız ictiğiniz cay miktarını azaltın.
[h=1]Lapsang Souchong Cayı Nasıl Hazırlanır? [/h]
Eşsiz tutsulu lezzetli ve ozel bir cay olan lapsang souchong cayının hazırlanmasında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var.
Lapsang souchong cayının hazırlanması icin şu yontem kullanılabilir;
Caydanlığa 1 fincan veya 250 ml su koyun.
Suyu kaynama noktasına kadar ısıtın.
Suya 1 fincan başına 1 cay kaşığı kurumuş cay yaprağı ekleyin.
3 ila 5 dakika demlenmesini bekleyin.
Cayı fincana suzun.
Eşsiz, tutsulenmiş ve cam kurumuna benzeyen aromasını hissedin.
Lapsang souchong icin şu noktalara dikkat etmek gerekiyor;
Lapsang souchong cayı icin en iyi caydanlık, cay yapraklarının acılıp serbestce donebileceği yuvarlak bir porselen caydanlık olabilir.
Bu cay icin su sıcaklığı 95 ila 100 derece arasında olmalıdır.
Lapsang souchong cayını demlemek icin filtrelenmiş veya kaynak sular tercih edilebilir. Sert sudaki mineraller cayın tadıyla etkileşime girme eğilimindedir.
Bu cay, coğu siyah caydan farklı olarak kişisel damak zevkine gore ceşitli sıcaklıklarda demlenebilir.
Demlenen cayın rengini tam olarak gorebilmek icin beyaz bir fincan tercih edilebilir.
Cayın yaprakları 3 ila 5 kez demlenebilir. Her demleme icin demlenme suresini 30 saniye artırın.
Cayın yoğun tadını yumuşatmak icin isteğe gore ceşitli caylarla harmanlanarak icilebilir.
Cayın sert tadını bastırmak icin harman oranı değişebilir. Orneğin; yuzde 10 oranındaki lapsang souchong cayı ile yuzde 90 oranında diğer caylar harmanlanabilir.
Piyasada bulunan lapsang souchong caylarının coğu, harmanlanmış caylardır. Bu harmanlarda genellikle yuzde 10 oranında lapsang souchong cayı bulunur. Daha yuksek oranda ise, cayın tadı daha serttir.
Guclu lezzetinden dolayı caya şeker veya sut eklenebilir.
Gunun herhangi bir saatinde tuketilebilecek bir caydır. Ozellikle kahvaltılar icin tercih edilebilecek lezzetli bir icecektir.
Baharatlı ve peynirli yiyeceklerle birlikte tuketilebilir.
Lapsang Sounchong cayı boyle hazırlanıyor!
[h=1]Lapsang Souchong Cayı Nasıl Elde Edilir? [/h]Lapsang souchong cayı, Fujian bolgesindeki cay ciftliklerinde elde ediliyor. Cay yetiştiricilerinin 17. yuzyılda elde ettiği tutsulu aromayı ortaya cıkarmak icin birkac aşamada bazı işlemler uygulanıyor.
Bu işlemleri şoyle sıralayabiliriz;
Her yıl mayıs ayının ikinci haftasında buyuk cay yaprakları hasat ediliyor. Nemli dağlık bolgedeki duşuk sıcaklıklar, hasat takvimini geciktirebiliyor.
Siyah cay icin kullanılan cay tomurcukları genellikle ilk genc yapraklardır; ancak lapsang souchong cayı icin daha buyuk ve daha olgun yapraklar tercih edilir. Bu nedenle cay bitkisinden dorduncu ve beşinci yapraklar koparılır.
Daha sonra soldurma ve yuvarlanma işlemlerine gecilir. Yapraklar, cam odun ateşinin uzerinde bozulmaya başlar. Yapraklar yumuşaklaşarak parlaklığını kaybedince sıkı şeritler halinde yuvarlanır.
Yuvarlandıktan sonra cay yaprakları ahşap varillere yerleştirilir. Boylece cay bitkisinin yapraklarının siyah cay yapraklarına donuşturmesi icin gerekli oksidasyon sureci başlatılmış olur.
Daha sonra yapraklar sıralanarak, oksidasyon işlemini durdurmak ve yaprakların aromalarını guclendirmek icin tavada kızartılır.
Bu işlemde cay yaprakları karakteristik olarak dar şekilde yuvarlanır. Bu aşama, yaprakların icinde hapsedilmiş meyve sularını serbest bırakarak, guclu tadın yuzeye cıkmasını sağlar
Kurutma işlemi, lapsang souchong cayına eşsiz tadını veren aşamadır. Cay yaprakları, cam recinesi iceren odunların yakılmasının ardından bambu sepetlerinde kurumaya bırakılır. Yapraklar kurudukca alevlerin urettiği amber dumanı yapraklara nufuz eder.
Tum bu işlemlerin ardından elde edilen siyah cay, koyu kırmızı bir renkle kahvaltı masalarında en mustesna yerini alır.
[h=1]Lapsang Souchong Cay Ceşitleri Nelerdir? [/h]Lapsang souchong, geleneksel bir Cin cayıdır; ancak artan popularitesi sebebiyle diğer cay uretilen bolgelerde de souchong ceşitleri uretilmeye başlanmıştır.
Bu cayın ceşitleri şunlardır;
Cin lapsang souchong: Tong Mu koyu bolgesinde yetişen ustun dereceli hakiki lapsang souchong cayıdır. Oldukca lezzetli ve ozel bir caydır. Cay yaprakları kırmızımsı siyah renklidir. Yuksek kaliteli gercek lapsang souchong cayı, kısa bir sure icin hasat edilir. Bu sebeple nadir ve pahalıdır.
Tarry (Lapsang) souchong: Cayın bu ceşidi, Tayvan'da yetiştirilmektedir. En dikkat ceken farkı, ağır dumansı tadıdır. “Tarry souchong” adını, elde edilmesi sırasında son kurutma aşamasında uygulanan işlemden almıştır. Bu cay ceşidinde Cin usulunden farklı olarak cam odunları ile kurutma işleminde cam katranı kullanılır. Bu işlem, caya guclu bir lezzet ve aroma verir.
[h=1]Lapsang Souchong Cayının Tarihi [/h]Lapsang souchongun ilk kez nasıl elde edildiğine dair farklı hikÂyeler bulunuyor.
En cok anlatılan hikÂyeye goz atalım:
Cing (Qing) Hanedanlığı ’nın Dao Guang doneminde bir ordu birimi, dağlık Wu Yi bolgesindeki Xingcu koyunden gecti. Ordu birimi, işlenmemiş oolong cay yaprakları ile dolu bir cay fabrikasında kamp kurmaya karar verdi. Cay işcileri, askerler kamp kurduğu icin calışamadı. Cay yapraklarının kuruması icin yeterli zamanın olmadığını fark eden işciler sureci hızlandırmaya karar verdi. Cay yapraklarını bambu sepetlerine yerleştirerek, yaktıkları cam ağaclarının odunlarının uzerinde kurutmaya başladılar. Cay yapraklarının kuruması icin yakılan odunların dumanı cay yaprakları tarafından emiliyordu. Bu durum cayın kokusunu ve tadını buyuk olcude değiştirdi. Bu “mecburi” işlemler sırasında beklenmedik bir şekilde “fume cay” ortaya cıktı.
Cayla ilgili bu hikÂyenin diğer versiyonunda da; “aslında ordunun bolgeyi işgal ettiği, ciftcilerin bu cabuk kurutma yontemine başvurdukları ve boylece cayı kısa surede kurutarak taşıdıkları ve caldırmadıkları” şeklinde anlatılar bulunuyor.
Başka bir rivayete gore de; Wu Yi bolgesindeki caylara olan yuksek talebe cevap veremeyen cay ureticileri, cayı hızlıca kurutmak icin cam odununda kurutmayı denerken tutsulu lapsang souchong cayı ortaya cıkmış.
Bir diğer hikÂye daha ilginc; eski haydutlar Tong Mu'daki bir cay ciftliğine ateş acmış. Cam sazlarında saklanan cay, cıkan yangının dumanına maruz kalmış. Cayın harap olduğu duşunulmuş; ancak Hollandalı tuccarlar cay yapraklarının tadını denemek istemişler. Tadına hayran kalmışlar. Sonra odun ateşinde kurutma yontemi keşfedilmiş.
Bu hikÂyeler doğru mudur bilinmez; ancak hep aynı sonuc ortaya cıkıyor: Cay ciftcilerinin cayı cabuk kurutmak icin kullandıkları yontemler ilk siyah caylardan birini ortaya cıkardı. Ozellikle Batılılar bu cayı cok sevdi. Lapsang souchong, gunumuzde dunya capında uretilen ve ihrac edilen bir caydır.
[h=1]Lapsang Souchong Cayı Hakkında Faydalı Bilgiler[/h]
“Fume cay” olarak da anılan bu Cin cayı, 17. yuzyılın başlarında keşfedilmiş ilk siyah cay turunden biridir.
Bazı kaynaklara gore lapsang souchong cayı, keemun cayından bile once uretilen tarihteki ilk siyah caydır.
Cam odunu ateşinde kurutulduğu icin kamp ateşi veya barbekuyu anımsatan tutsulu bir lezzet alır. Bazı insanların sevdiği bu lezzeti, bazıları da tercih etmez.
Bu cayın bitkisi, Cin dışında Tayvan, Hindistan ve Sri Lanka gibi ulkelerde de yetiştirilmektedir.
Lapsang souchongun aroması, ceşitli kimyasal bileşiklerin bir sonucudur. Aromanın en bol iki bileşeni “longifolen” ve “a-terpineol”dur. Bu iki bileşik, caya sıra dışı lezzetini veren bileşiklerden en onemlileridir.
“Longifolen” de dahil olmak uzere lapsang souchong aromasını oluşturan bileşiklerin coğu sadece cam dumanından kaynaklanır. Bu ozellik diğer cay turlerinde bulunmaz.
Odun dumanı ile kurutma işlemi sırasında cayın tadından sorumlu bileşikler azalır. Sonucta tatlar arasında bir denge kurulur.
Lapsang souchong, Cin dışında da yuksek bir une sahiptir. Cin ’de "Batılılar icin uretilen cay" olarak gorulur.


[h=1]Lapsang Souchong Cayı Nedir? [/h]Adı gibi tadı da ilginc olan lapsang souchong cayı, “tutsulu cay” veya “fume cay” olarak da biliniyor. Cin ’in Fujian eyaletindeki dağlık Wu Yi bolgesine ozgu bir siyah caydır. Turkce “lapsang sucong” şeklinde okunur. “Tutsulu cayların kralı” olarak nitelendirilmektedir. Bohea cayları gibi bir oolong cayı olmasa da Bohea ailesinin bir uyesidir.
“Lapsang”, Fujian eyaletindeki Tong Mu koyu cevresindeki alana verilen addır. Bu cay, ilk kez bu alanda yetiştirilmiştir.
“Souchong”, secilen cay yapraklarını ifade eder. Diğer siyah caylar icin cay bitkisinin tomurcukları ve “pekoe” adı verilen ilk iki yaprağı kullanılırken; bu cayda “souchong” adı verilen dorduncu ve beşinci yapraklar kullanılır. Bu yapraklar, daha buyuk ve daha yaşlıdır. Ayrıca, farklı bir kimyasal bileşime sahiptir.
Wu Yi bolgesinde yetiştirilen siyah cayların ana bitkisi olan “Camellia sinensis” bitkisidir. Lapsang souchong da bu bitkinin bir parcası olarak elde edilir. Yapraklar geleneksel olarak odun ateşinin dumanında kurutulur. Bu işlem, caya tutsulu tadını vermektedir. Odun ateşinin oldukca tutsulu ve yoğun koku ve tadını alması sebebiyle “tutsulu cay” olarak anılır. Yani cayın “tutsulu” adını almasında da yaprakların kuruması icin yakılan odunların dumanına atıf yapılmaktadır.
Caydaki kafein iceriği bircok cay icicisinin kaygısıdır. Diğer tum caylar gibi bu Cin siyah cayı da kafein icerir. Cay bitkisi, genc yaprakların ve tomurcukların uclarındaki kafeini yoğunlaştırır. Lapsang souchong cayı, daha yaşlı ve buyuk yapraklardan elde edilir. Yani cay calısının uclarındaki tomurcuk veya yapraklar kullanılmaz. Bu sebeple diğer caylardan daha az kafein icermektedir. Başka bir deyişle, nefis bir kahvaltı icin ideal oranda kafein barındırır.
[h=1]Lapsang Souchong Cayının Faydaları Nelerdir? [/h]Lapsang souchong cayı, antioksidanlar, polifenoller, vitaminler ve aminoasitler bakımından oldukca zengindir. Bu ozellikleri, insan sağlığı icin bircok faydasını gundeme getirmektedir.
Peki, eşsiz bir tadı olan bu cayın ne gibi faydaları vardır?
Kilo vermeyi kolaylaştırır: Lapsang souchong gibi siyah caylar, diyet programları icin ideal bir secenektir. Sindirimi iyileştirerek, metabolizmayı hızlandırır. Boylece sağlıklı kilo vermeye yardımcı olur.
Sindirimi destekler: Bu Cin cayı, vucudun yiyecekleri daha cabuk sindirmesine yardımcı olur. Vucudun emdiği yağ miktarını azaltarak, istenmeyen atık maddelerin daha hızlı atılmasını sağlar.
Alternatif kafein desteği sağlar: Kafein iceren guclu aromalı bir icecek arıyorsanız lapsang souchong cayını denemelisiniz. Diğer siyah caylar gibi kafein oranı yuksek değildir. Ozellikle sabahları enerjik hissetmeyi sağlayacak yeterli miktarda kafein icerir. Caydaki kafein, bir fincan kahvedeki kafeinden daha yavaş bir hızda kan dolaşımına karışır; ancak daha uzun sureli etki gosterir. Diğer kafein icerikli iceceklere gore daha uzun sure uyanık tutar, zihinsel odaklanmayı guclendirir.
Nemlendiricidir: Lapsang souchong cayı, ozellikle fiziksel aktiviteler icin nemlendirici ozellikte bir icecektir. Kafein iceriği, fiziksel etkinlikler, egzersiz ve antrenman gibi durumlarda enerjik hissetmeye yardımcı olur.
Kalp sağlığını iyileştirir: Caydaki antioksidanlar kalp sağlığını iyileştirir ve kardiyovaskuler hastalık riskini azaltır. Bu cay aynı zamanda kan basıncını azaltarak, kotu (LDL) kolesterolu ve kan şekeri seviyesini duşurur.
Doğal sedatiftir: Lapsang souchong cayının karakteristik sedatif yani sakinleştirici ozelliği, iceriğindeki “teanin” adlı aminoasitten kaynaklanmaktadır. Cay demlenirken yapraklarından suya teanin salınır. Bu aminoasit; sinirleri yatıştırır, zihni uyarır ve odaklanmayı iyileştirir.
Enfeksiyon ve kanser riskini azaltır: Caydaki antioksidanlar, polifenoller ve vitaminler bakterilere ve viruslere karşı savunma geliştirir. Ağrılı iltihaplara veya enfeksiyonlara neden olan zararlı ajanlara karşı vucudun savunma mekanizmalarını guclendirir. Bağışıklık sistemini de guclendirerek, serbest radikallerin DNA ’ya zarar veren etkilerine karşı vucudun savaşmasını sağlar. Ayrıca, tumorlu hucrelerin buyumesini de onleyebileceği belirtilmektedir.
Lapsang souchong cayının yan etkileri hakkında da şu bilgileri verebiliriz;
Cayın yan etkileri kafein iceriği ile bağlantılıdır. Kafein bazı kişilerde zararlı olabilmektedir. Uykuya dalmakta gucluk cekiyorsanız; kendinizi sinirli ve endişeli hissediyorsanız; baş ağrısı ve kalp carpıntısı başlamışsa bu cay sizin icin uygun olmayabilir. Ayrıca, hamile ve emziren kadınların da, kafein iceriğinden dolayı bu cayı tuketmeden once doktora başvurmaları onerilmektedir.
Gunde 6 fincandan fazla tuketilmemesi tavsiye ediliyor. Aksi takdirde, faydalı olmaktan cıkarak zararlı hale gelebilmektedir. Fazla tuketilmesi durumunda baş ağrısı, baş donmesi, uykusuzluk, duzensiz kalp atışları, kusma, ishal ve iştahsızlık gibi yan etkileri gorulebilir. Bu belirtilerden herhangi biriyle karşılaşırsanız ictiğiniz cay miktarını azaltın.
[h=1]Lapsang Souchong Cayı Nasıl Hazırlanır? [/h]

Eşsiz tutsulu lezzetli ve ozel bir cay olan lapsang souchong cayının hazırlanmasında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var.
Lapsang souchong cayının hazırlanması icin şu yontem kullanılabilir;
Caydanlığa 1 fincan veya 250 ml su koyun.
Suyu kaynama noktasına kadar ısıtın.
Suya 1 fincan başına 1 cay kaşığı kurumuş cay yaprağı ekleyin.
3 ila 5 dakika demlenmesini bekleyin.
Cayı fincana suzun.
Eşsiz, tutsulenmiş ve cam kurumuna benzeyen aromasını hissedin.
Lapsang souchong icin şu noktalara dikkat etmek gerekiyor;
Lapsang souchong cayı icin en iyi caydanlık, cay yapraklarının acılıp serbestce donebileceği yuvarlak bir porselen caydanlık olabilir.
Bu cay icin su sıcaklığı 95 ila 100 derece arasında olmalıdır.
Lapsang souchong cayını demlemek icin filtrelenmiş veya kaynak sular tercih edilebilir. Sert sudaki mineraller cayın tadıyla etkileşime girme eğilimindedir.
Bu cay, coğu siyah caydan farklı olarak kişisel damak zevkine gore ceşitli sıcaklıklarda demlenebilir.
Demlenen cayın rengini tam olarak gorebilmek icin beyaz bir fincan tercih edilebilir.
Cayın yaprakları 3 ila 5 kez demlenebilir. Her demleme icin demlenme suresini 30 saniye artırın.
Cayın yoğun tadını yumuşatmak icin isteğe gore ceşitli caylarla harmanlanarak icilebilir.
Cayın sert tadını bastırmak icin harman oranı değişebilir. Orneğin; yuzde 10 oranındaki lapsang souchong cayı ile yuzde 90 oranında diğer caylar harmanlanabilir.
Piyasada bulunan lapsang souchong caylarının coğu, harmanlanmış caylardır. Bu harmanlarda genellikle yuzde 10 oranında lapsang souchong cayı bulunur. Daha yuksek oranda ise, cayın tadı daha serttir.
Guclu lezzetinden dolayı caya şeker veya sut eklenebilir.
Gunun herhangi bir saatinde tuketilebilecek bir caydır. Ozellikle kahvaltılar icin tercih edilebilecek lezzetli bir icecektir.
Baharatlı ve peynirli yiyeceklerle birlikte tuketilebilir.
Lapsang Sounchong cayı boyle hazırlanıyor!
[h=1]Lapsang Souchong Cayı Nasıl Elde Edilir? [/h]Lapsang souchong cayı, Fujian bolgesindeki cay ciftliklerinde elde ediliyor. Cay yetiştiricilerinin 17. yuzyılda elde ettiği tutsulu aromayı ortaya cıkarmak icin birkac aşamada bazı işlemler uygulanıyor.
Bu işlemleri şoyle sıralayabiliriz;
Her yıl mayıs ayının ikinci haftasında buyuk cay yaprakları hasat ediliyor. Nemli dağlık bolgedeki duşuk sıcaklıklar, hasat takvimini geciktirebiliyor.
Siyah cay icin kullanılan cay tomurcukları genellikle ilk genc yapraklardır; ancak lapsang souchong cayı icin daha buyuk ve daha olgun yapraklar tercih edilir. Bu nedenle cay bitkisinden dorduncu ve beşinci yapraklar koparılır.
Daha sonra soldurma ve yuvarlanma işlemlerine gecilir. Yapraklar, cam odun ateşinin uzerinde bozulmaya başlar. Yapraklar yumuşaklaşarak parlaklığını kaybedince sıkı şeritler halinde yuvarlanır.
Yuvarlandıktan sonra cay yaprakları ahşap varillere yerleştirilir. Boylece cay bitkisinin yapraklarının siyah cay yapraklarına donuşturmesi icin gerekli oksidasyon sureci başlatılmış olur.
Daha sonra yapraklar sıralanarak, oksidasyon işlemini durdurmak ve yaprakların aromalarını guclendirmek icin tavada kızartılır.
Bu işlemde cay yaprakları karakteristik olarak dar şekilde yuvarlanır. Bu aşama, yaprakların icinde hapsedilmiş meyve sularını serbest bırakarak, guclu tadın yuzeye cıkmasını sağlar
Kurutma işlemi, lapsang souchong cayına eşsiz tadını veren aşamadır. Cay yaprakları, cam recinesi iceren odunların yakılmasının ardından bambu sepetlerinde kurumaya bırakılır. Yapraklar kurudukca alevlerin urettiği amber dumanı yapraklara nufuz eder.
Tum bu işlemlerin ardından elde edilen siyah cay, koyu kırmızı bir renkle kahvaltı masalarında en mustesna yerini alır.
[h=1]Lapsang Souchong Cay Ceşitleri Nelerdir? [/h]Lapsang souchong, geleneksel bir Cin cayıdır; ancak artan popularitesi sebebiyle diğer cay uretilen bolgelerde de souchong ceşitleri uretilmeye başlanmıştır.
Bu cayın ceşitleri şunlardır;
Cin lapsang souchong: Tong Mu koyu bolgesinde yetişen ustun dereceli hakiki lapsang souchong cayıdır. Oldukca lezzetli ve ozel bir caydır. Cay yaprakları kırmızımsı siyah renklidir. Yuksek kaliteli gercek lapsang souchong cayı, kısa bir sure icin hasat edilir. Bu sebeple nadir ve pahalıdır.
Tarry (Lapsang) souchong: Cayın bu ceşidi, Tayvan'da yetiştirilmektedir. En dikkat ceken farkı, ağır dumansı tadıdır. “Tarry souchong” adını, elde edilmesi sırasında son kurutma aşamasında uygulanan işlemden almıştır. Bu cay ceşidinde Cin usulunden farklı olarak cam odunları ile kurutma işleminde cam katranı kullanılır. Bu işlem, caya guclu bir lezzet ve aroma verir.
[h=1]Lapsang Souchong Cayının Tarihi [/h]Lapsang souchongun ilk kez nasıl elde edildiğine dair farklı hikÂyeler bulunuyor.
En cok anlatılan hikÂyeye goz atalım:
Cing (Qing) Hanedanlığı ’nın Dao Guang doneminde bir ordu birimi, dağlık Wu Yi bolgesindeki Xingcu koyunden gecti. Ordu birimi, işlenmemiş oolong cay yaprakları ile dolu bir cay fabrikasında kamp kurmaya karar verdi. Cay işcileri, askerler kamp kurduğu icin calışamadı. Cay yapraklarının kuruması icin yeterli zamanın olmadığını fark eden işciler sureci hızlandırmaya karar verdi. Cay yapraklarını bambu sepetlerine yerleştirerek, yaktıkları cam ağaclarının odunlarının uzerinde kurutmaya başladılar. Cay yapraklarının kuruması icin yakılan odunların dumanı cay yaprakları tarafından emiliyordu. Bu durum cayın kokusunu ve tadını buyuk olcude değiştirdi. Bu “mecburi” işlemler sırasında beklenmedik bir şekilde “fume cay” ortaya cıktı.
Cayla ilgili bu hikÂyenin diğer versiyonunda da; “aslında ordunun bolgeyi işgal ettiği, ciftcilerin bu cabuk kurutma yontemine başvurdukları ve boylece cayı kısa surede kurutarak taşıdıkları ve caldırmadıkları” şeklinde anlatılar bulunuyor.
Başka bir rivayete gore de; Wu Yi bolgesindeki caylara olan yuksek talebe cevap veremeyen cay ureticileri, cayı hızlıca kurutmak icin cam odununda kurutmayı denerken tutsulu lapsang souchong cayı ortaya cıkmış.
Bir diğer hikÂye daha ilginc; eski haydutlar Tong Mu'daki bir cay ciftliğine ateş acmış. Cam sazlarında saklanan cay, cıkan yangının dumanına maruz kalmış. Cayın harap olduğu duşunulmuş; ancak Hollandalı tuccarlar cay yapraklarının tadını denemek istemişler. Tadına hayran kalmışlar. Sonra odun ateşinde kurutma yontemi keşfedilmiş.
Bu hikÂyeler doğru mudur bilinmez; ancak hep aynı sonuc ortaya cıkıyor: Cay ciftcilerinin cayı cabuk kurutmak icin kullandıkları yontemler ilk siyah caylardan birini ortaya cıkardı. Ozellikle Batılılar bu cayı cok sevdi. Lapsang souchong, gunumuzde dunya capında uretilen ve ihrac edilen bir caydır.
[h=1]Lapsang Souchong Cayı Hakkında Faydalı Bilgiler[/h]
“Fume cay” olarak da anılan bu Cin cayı, 17. yuzyılın başlarında keşfedilmiş ilk siyah cay turunden biridir.
Bazı kaynaklara gore lapsang souchong cayı, keemun cayından bile once uretilen tarihteki ilk siyah caydır.
Cam odunu ateşinde kurutulduğu icin kamp ateşi veya barbekuyu anımsatan tutsulu bir lezzet alır. Bazı insanların sevdiği bu lezzeti, bazıları da tercih etmez.
Bu cayın bitkisi, Cin dışında Tayvan, Hindistan ve Sri Lanka gibi ulkelerde de yetiştirilmektedir.
Lapsang souchongun aroması, ceşitli kimyasal bileşiklerin bir sonucudur. Aromanın en bol iki bileşeni “longifolen” ve “a-terpineol”dur. Bu iki bileşik, caya sıra dışı lezzetini veren bileşiklerden en onemlileridir.
“Longifolen” de dahil olmak uzere lapsang souchong aromasını oluşturan bileşiklerin coğu sadece cam dumanından kaynaklanır. Bu ozellik diğer cay turlerinde bulunmaz.
Odun dumanı ile kurutma işlemi sırasında cayın tadından sorumlu bileşikler azalır. Sonucta tatlar arasında bir denge kurulur.
Lapsang souchong, Cin dışında da yuksek bir une sahiptir. Cin ’de "Batılılar icin uretilen cay" olarak gorulur.