Kendimi bildim bileli ruyalar yaşamımın en onemli parcalarından biri olmuştur. Sabah kalkar kalkmaz gorduğum enteresan ruyaları anneme, kardeşime, daha doğrusu etrafımda kimi bulursam ona anlatarak gecti cocukluğum. Anneannemin ‘hayrolsun’ veya ‘akşam akşam ruya anlatılmaz’ sozleri dun gibi aklımda.

Zaman icinde cevremdekileri ruyalarımla daraltmayı bırakıp enteresan olanlarını yazmayı tercih ettim. Hepsini yazmaya kalksam butun gun kalem kağıt elimde 3. ruyam, 5. ruyam diye işi gucu bırakıp ruyalarla uğraşmam gerekecekti. Ben her gece en az 3, 5 ruya gormeyi normal olarak kabullendim, tıpkı ruyalarımda ruya olduğunu anladığım anlar gibi. Sonra farkettim ki bu cok da yaygın bir olgu değil, bırakın ruya gorduğunu farketmeyi coğu insan ruya gormediğini iddia ediyor, gorse de hatırlamıyor aslında.

Bu ruya işi bir enteresan, bu deneyime değer verdiğiniz anda işin rengi değişiyor, zaman icinde kucuk adımlarla ilerliyorsunuz. Ruya gorduğum zamanlarda bunun bir ruya olduğunu anlamam (ki buna lucid dreaming diyorlar) birinci onemli adım, ikinci ve en onemlisi ise ruyalarımı istediğim şekilde yonlendirmeye başlamamdı benim icin. Bu deneyim pek tabii ki hergece gercekleşmiyor, ayda bir bazen iki kez, sanırım kafamın rahat, icimin huzurlu olduğu zamanlarda yaşanıyor.

Lucid dreaming demek ruyalarınızı kontrol edebileceğiniz anlamına gelmiyor. Sadece somut dunya dışında bir deneyim yaşadığınız hissiyatına vardığınız anlar icin kullanılan bir terminoloji. Ruya kontrolu ise ‘olayların gidişatını değiştirebildiğiniz’ deneyimler icin gecerli bir terim. Bu kontrol sizin isteğiniz doğrultusunda veya istemdışı olabiliyor.

Ruyaları kontrol edebilmenin bir yolunun onceden şartlanma yani goreceğiniz ruyayı ve mekanı uykuya dalmadan once karar vermeniz olduğu soyleniyor ama ben şahsen boyle bir deneyim yaşamadım. Bu metodu daha cok yaşadıkları bir probleme, sıkıntıya cozum bulmak arayışında olanların kullandığı soyleniyor, ki bu eskilerin deyimiyle ‘istiareye yatmak’ (bilmem doğru mu yazdım!!) bir şekilde. Ama bu metodla istediği ruyayı gormeyi başaranların ruyanın akışını da kontrol edebileceği gibi bir şart yok pek tabii.

Gercek ruya kontrolu ise ruyayı gorduğunuz eşzamanda, yani oluşumu esnasında istediğiniz mekanlar, kişiler ve olayların gidişatı doğrultusunda bilincli yonlendirme ile mumkun oluyor. Bunun mumkun olduğunu yaşayarak deneyimleyenler zaten ruyanın bilincli bir surec olduğunu (state of consciousness) kendi kendilerine kanıtlıyorlar. Yani onlar icin ruyalar bilincaltının suyuzune cıktığı istemsiz bir goruntu yaratımı olmaktan cıkıyor.

‘Ruya Yogası’nın yaratıcıları olan Tibetli budistler ruyanın her anının kontrol edilebileceğini soyluyorlar ve bunu herkesin oğrenebileceğini iddia ediyorlar. Oncelikle lucid dreamingi yaşamak icin temel prensiplerinden birkactanesini sizlele paylaşmalıyım.

1. Ruyalarınızı hatırlamak icin bir caba gosterin, ruyalarınızı yazın ve onlara değer verin
2. Gerceklik Testi uygulayın

a. gercek hayatta bir surec esansında ruya gorduğunuz fikrine konsantre olun
b. bir sonraki ruyanızda ne gormek istediğinizi duşunun (mesela ucmak vs.)

3. Ruyalarınız ustunde kafa yorun, sizin icin taşıdıkları anlamı duşunun
4. Napping : sabah uyanmanız gerekenden bir saat once uyanın, yarım saat ayakta kaldıktan sonra yarım saatliğine tekrar uykuya dalın

Aslında bu yontemlerin hicbirini uygulamadığım icin işe yarayıp yaramadıkları konusunda bir fikrim yok ama lucid dreaming ve ruya kontrolu bence herkesin yaşaması gereken mucizevi deneyimler, belki de işinize yararlar.

İstediğiniz ruyaları yaşayabileceğiniz, mutlu gun ve gecelerle dolu bir hayat dileğiyle