Herkese Selam Değerli TurkHackTeam Ailesi bu konumda sizlere linux tarihçesi linux nedir ve linux türleri nelerdir hangileri daha kullanışlıdır gibi gibi sorularınıza yanıt vermek için bu konuyu açmaya karar verdim ilgisi olanlara faydalı olması dilegi ile.

Linux Nedir ? :
Linux işletim sistemi windowsdan sonra en çok dünyada kullanılan işletim sistemlerinden birisidir. Linux açık kaynak kodludur; Buda yazılımcıların kaynak kodlarını görüp terminal arayüz gibi gibi yerlerde degişitirlip gelişitirlmesine olanak saglıyor. Linux genelde siber güvenlik uzmanları tarafından kullanılıyor ancak linux sistemler serverler,ev,ofis,süper bilgisayarlar,bazı oyunlar,otomotiv ve bulut bilişim sistemlerinde kullanılıyor. Birçok türü mevcuttur eger sizlerde siber güvenlik uzmanlıgıyla alakalı bir meslek ile ilgilenmek istiyorsanız linux ögrenmeniz şart olabilir.

Linux Tarihçesi :
Linux işletim sistemi 1991 yılında Linus Torvalds isimli üniversite ögrencisi tarafından proje ödevi olarak yapılmıştır. Bu işletim sistemi 1994 yılında GNU bülteninde ( Özgür UNIX Benzer ) olarak duyuruldu. En başında Linus yazdıgı bu işletim sistemine Unixi insanlara hatırlatması için ?x? harfi içinde bulunacak bir isim koymak istedi sonrasına buna ( Freax ) adını koymaya karar verdi Ve süreki gelişiminin saglanması için ise dosyalar Eylül 1991 yılında FUNET FTP sunucusunda paylaştı (ftp.funet.fi)
Helsinki Teknoloji Üniversitesindeki Ari Lemmke isimli FTP sunucsularında yetkili olan birisi ( Freax ) ismininin iyi oldugunu düşünmedigi için yeni bir proje açmaya karar verdi ve bunu linus'a söylemedi. ( Linux ) projesini açtı. ama sonrasında linus torvalds ( Linux ) projesini onayladı ve destek verdi.

Linux Türleri Nelerdir :
Öncelikle sıralayalım ;
1-) Slackware
2-) Debian
3-) openSUSE
4-) Red Hat
5-) Gentoo
6-) Ubuntu
7-) Pardus
8-) Linux Mint
9-) Kali Linux
1-)Slackware;
Patrick Volkerding tarafından başlatılan Slackware Linux ilk kararlı sürümü 1993 Temmuzda yayınlanmış olup hala geliştirilen en eski Linux dağıtımıdır. Masaüstü kullanıcılarına yönelik bir dağıtım degildir. Slackwarede pek çok işlemi ayar dosyalarına bizzat el atarak halletmeniz gerekir. Sunucu olarak kullanmaya son derece uygundur. Grafik kurulumu mümkün.

2-)Debian;
Debian 1993 Lan Murdock tarafından bir proje olarak başlatılmıştır günümüzdede bu şeklilde devam ediyor. Debian, sistemin kararlılıgına büyük önem verir. debian diger linux türlerinin aksine oldukça uzun süreler ile ( 1-2 yılda bir ) yeni sürümleri yayınlıyor.

3-)openSUSE :
1994 yılında yayınlanan SuSE Linux ilk olarak SuSE ağ şirketi tarafından geliştirilmiş olup şirketin 2003de Novelle satılınca SuSE degişmiş openSuSE Adını almıştır. Novell şirketi 2000 yılından beri ( SUSE Linux Enterprise ) isimli ürünlerini yayınlamaya başlamıştır.

4-)Red Hat :
Red Hat şirketi 1995 yılında kurulmuştur ve global ticari Linux firmasıdır. Yaptıkları teknik destek ve 2000de yayınlamaya başladıgı ( Red Hat Enterprise Linux ) Serverlar iş sistemleri ve kurumsal şirketler ve kullanıcılara yönelik ücretli ürünü özellikle bulut işletim sistemlerinde sunucu gibi sektörlerde dünya çapında önemli bir pazar payına sahiptir.

5-)Gentoo :
Gentoo'nun ilk sürümü 2002 yılında yayınlandı. pc kullanıcıları için uygun bir tür degildir. Kaynak kod tabanlı oldugundan dolayı ve birazda zor oldugundan dolayı diger Linux türleri kadar popüler degildir. Özel olarak tasarlanan Linux sistemleri hazırlanırken temel olarak kullanılmaya uygun bir sistemdir.

6-)Ubuntu :
Ubuntu Mark Shuttleworth ve şirketi Canonica tarafında kontrol edilmekterdir. Linux ve açık kaynak kodlu yazılımın bilgisayar kullanan insanlar için günlük yaşantımızda bir parçamız haline gelmiştir. Debian tabanlı işletim sistemleri, serverlar, bulut tabanlı işlerim sistemlerine yönelik olarak kollara ayrılır. Ubuntu hemen hmen en yaygın kullanılan linux dağıtımılarından biri olarak gösterilebilir.

7-)Pardus :
TÜBİTAK tarafından geliştirilen bir Linux türlerinden birisidir. Planlamasına 2003 yılında başlanmış olup ilk kararlı sürümü Aralık 2005 yılında yayınlanmıştır. genelde şirketlere ve okullara dagıtılıyor pek fazla saldırı işlemleri için kullanılmıyor

8-)Linux Mint :
Ubuntu ve Debian tabanlar temel alınıp geliştirilip halka sunulan bir linux işletim sistemidir. İlk sürümü 2006 yılında piyasaya sürülmüştür. En popüler Linux dağıtımları arasındadır. Ve kali linuxa göre çok hafif bir sistemdir terminali ve arayüz olarak hoş bir görünüme sahiptir işletim gereksinimleri yetmeyen dostlarımıza linux mint sistemini öneriririm

9-)Kali Linux:
Siber güvenlik uzmanları ve hackerlerin hemen hemen göz bebegi olan kali linux 2013 yılında kodlanmış bir güvenlik kontrol işletim sistemidir. Çok kullanışlı olmasının yanı sıra içinde bir sürü toolsu bulunduran kali linux diger linux sistemlerine göre biraz agır bir işletim sistemine sahiptir ve linux sistemler arasında en popüler en tanınan sistem kali linuxtur hemen hemen çogu kişi bilir terminali güçlü bir işletim sistemidir parrot işletim sisteminide destekler. İçerisinde yazılım geliştirmek ve pentest işlemleri yapabilmek için pek uygun bir sistemdir.

Evet değerli TurkHackTeam Ailesi bu konumda sizlere linux nedir linux tarihçesi ve linux türlerinden bahsetim umarım kafanızdaki tüm linux sorularına bir çözüm olabilmişimdir.
İYİ FORUMLAR İYİ EĞLENCELER İYİ ŞANSLAR :diablo