7 Kasım 2020 tarihinde Cumhurbaşkanı Kararı ile Murat Uysal'ın yerine Merkez Bankası Başkanlığı'na atanan Naci Ağbal, ilk 'enflasyon raporu' sunumunu bugun yaptı. 2021 yılı sonu enflasyon tahmininin yuzde 9,4'te sabit bırakıldığı raporun sunumunda Ağbal, sıkı para politikasında ve fiyat istikrarı hedefinde kararlılık vurgusunu tekrarladı. Toplantının ilginc noktalarından biri, Sabah gazetesinin Ankara Temsilcisi Okan Muderrisoğlu'nun sorusu ve Ağbal'ın verdiği yanıt oldu.
[h=3]MERKEZ BANKASI YUKSEK FAİZDEN NE ANLIYOR?[/h]"Merkez Bankası bir ekonomik cercevenin yanı sıra bir siyasal cerceve ile de hareket etmek durumunda" diyen Muderrisoğlu, Cumhurbaşkanı'nın "Yuksek faize karşıyım" acıklamalarını hatırlatarak "Ben şahsen sizin veya kurumsal olarak Merkez Bankası'nın yuksek faizden ne anladığını, nasıl tanımladığını, hali hazırdaki politika oranlarının yuksek olduğunu duşunup duşunmediğini merak ediyorum" sorusunu yoneltti.
[h=3]"HEP RİSKLERİ ANLATIYORSUNUZ" ELEŞTİRİSİ[/h]"Fiyat istikrarı" vurgulu acıklama yapan iş dunyasının aynı zamanda yuksek faizden de şikayet ettiğini, faizdeki mevcut seviyenin ozellikle reel sektorun uretken kesiminin kredi kaynaklarına erişiminde sıkıntı yarattığını one suren Muderrisoğlu, "Dolayısıyla biz, ameliyat iyi gecti ama hastayı kaybettik mi acaba durumuna duşebilir miyiz? Bu hassas dengeyi nasıl kuracaksınız?" sorusunu sordu.
Muderrisoğlu ayrıca, Merkez Bankası'nın hep risklerden bahsettiği eleştirisinde bulunarak "Merkez Bankamızın, Turkiye ekonomisinin kazanımları ve geleceğe de daha umutlu bakmamıza imkan verecek bazı başlıklardaki tespit ve yaklaşımlarını da daha sonraki raporlarda gorebilecek miyiz" sorusunu sordu.
[h=3]"DEĞERLENDİRMENİZ SON DERECE EKSİK VE YANLIŞ"[/h]Bu soruya uzun bir yanıt veren Ağbal'ın "Para politikasındaki duruşumuza ilişkin değerlendirmelerinizi son derece eksik ve yanlış bulduğumu belirtmek istiyorum" sozleri dikkat cekti.
Ağbal, "Merkez Bankası herhangi bir şekilde politik değerlendirmenin icine giremez. Politik değerlendirmeye ilişkin değerlendirme de yapamaz. Baştan beri ifade ediyoruz, merkez bankası fiyat istikrarı gorevini yerine getirmekten sorumlu" dedi.
Ağbal yanıtında ayrıca, "Merkez Bankası'nın ortaya koyduğu yuzde 5 hedefine varan surecte sıkı para politikası uygulaması, sizin iddia ettiğiniz gibi ekonomide uretim kaybına, herhangi bir zafiyete neden olmayacaktır" ifadelerine yer verdi.