Bolu'nun Gerede ilcesinde yaklaşık 131 yıl once buyuk dedelerinin imal ettiği Şak Şak Helvası'nı geliştirerek uretmeyi surduren ikizler Hasan ve Huseyin Bican, coğrafi işaret tescili alan urunu Rusya ve Ukrayna'ya ihrac etmeye başladı.
Gerede ilcesinde yaşayan 24 yaşındaki Hasan ve ikizi Huseyin Bican, universitede okurken helva uretimi yapan babalarının yanında calışan bir ustanın işten ayrılmasıyla universite eğitimini bırakıp buyuk dedelerinin panayır donemlerinde duzenlenen yarışmada keşfettiği Şak Şak Helvası'nın uretimine yoneldi.

Sanayi sitesindeki imalathanelerinde kışın 8, yazın 15 kişiye iş imkanı sağlayan ikizler, dedelerinin şeker, ceviz ve coven bitkisi suyu kullanarak urettiği helvaları sipariş uzerine Turkiye'nin dort bir yanına ulaştırıyor.
Turkiye'nin en buyuk 5 panayırı icinde bulunan Gerede Hayvan ve Emtia Panayırı'nda en fazla tuketilen tatlı olan helvaya, Gerede Belediyesi ile Bolu Ticaret ve Sanayi Odasının girişimleriyle coğrafi işaret tescili de alan ikizler, Rusya ve Ukrayna'ya ihracat yapmaya başladı.
İkizler, Şak Şak Helvası uretimini gelecek nesillere aktarmak icin calışmalarını surduruyor.
"Yıllık 200 ton uretimimiz var"
Huseyin Bican, AA muhabirine, ailelerinin 1890'lı yıllardan beri helva işiyle uğraştığını, kendisinin de ikiziyle bu mesleği surdurduğunu anlattı.
Bican, "Normalde cırak olarak babamıza yardım ediyorduk. Universite okurken babam bir gun telefonla arayıp 'Oğlum usta işi bıraktı.' dedi. Zaten bu mesleği yapacağımız icin okulu bırakıp işe başladık. İyi ki usta işten cıkmış da bu işe başladık." diye konuştu.
Panayır icin ortalama 25-30 ton helva urettiklerini dile getiren Bican, "Onun dışında yıllık 200 ton uretimimiz var. Bizim oncelikli pazarımız Karadeniz bolgesi, dinlenme tesisleri." ifadelerini kullandı.
Huseyin Bican, geleneksel lezzetlerden biri olan Şak Şak Helvası'nı Ukrayna ve Rusya'ya ihrac ettiklerini soyledi.
Helvanın ozellikleri hakkında da bilgi veren Bican, şoyle devam etti:
"Sert olduğu icin Şak Şak Helva demişler. Urunlerimizin hicbirinde katkı maddesi yoktur. Tamamen şeker ve cevizden yapılmıştır. Beyazlaması icin de coven bitkisinin suyunu kullanıyoruz. Şekerin beyazlatılarak ceviz katılmış hali diyebiliriz."
Hasan Bican da herkesin helvayı sevdiğini dile getirerek, "Bu helvayı ilk bulan dedemizin babası. Esentepe'de cıraklık donemlerinde ustalar ile cıraklar arasında şeker yarışları olurmuş. Panayır donemlerinde, ustalar yarışmasında dedemizin babası bu helvayı ortaya cıkarmış. Biz de onu geliştirdik." diye konuştu.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Zafer Goder