KIŞ aylarının vazgecilmez iceceği olan ve icerisinde yuksek miktarda potasyum, kalsiyum ve C vitamini bulunan salebin, bağışıklık sistemini guclendirdiğini belirten diyetisyen ve beslenme uzmanı Deniz Zunbulcan, icerisinde nişasta ya da kıvam arttırıcı katkı maddesi bulunan hazır saleplerden uzak durulması gerektiğini soyledi.
Kış aylarında en cok tuketilen iceceklerden biri olan salebin lezzetinin yanında insan sağlığına bircok yararı bulunuyor. Havaların soğumasıyla beraber bircok kişinin sıcak iceceklere yoneldiğini ifade eden diyetisyen ve beslenme uzmanı Deniz Zunbulcan, hasta olmamak icin bağışıklık sistemini guclendiren iceceklerin tercih edildiğini ifade etti. Salebin vucut ısısını arttırdığını ve uzun kış gecelerinde lezzetli bir icecek olarak sık tuketildiğini anlatan Zunbulcan, salep satın alırken dikkat edilmesi gereken ayrıntılarla ilgili uyarılarda bulundu. Zunbulcan, "İcerisinde nişasta ya da şeker bulunan iceceklerden uzak durulmasını oneriyoruz. Bu icerikler farklı sağlıklı sorunlara neden olabileceği gibi şeker hastalarında rahatsızlığın tetiklenmesine neden oluyor. Gercek ve doğal bir salep bağırsak hareketlerini arttırır. Ozellikle koronavirusle mucadele icin akciğer enfeksiyonları, bronşit ve solunum sıkıntılarında salebin onemli faydaları var. Paketli saleplerin icindekilerde kıvam arttırıcı şeker, nişasta ve aroma verici katkı maddeleri bulunur. Ulaşabiliyorsanız gercek salebin tuketilmesini oneriyoruz. Ama ne yazık ki gercek salebi ayırt etmenin kolay bir yolu yok. Gercek salepte kıvam vermek icin daha fazla miktar eklemeniz gerekir. Ama hemen kıvam alan bir saleple karşılaştıysanız daha fazla nişasta icerikli olduğunu duşunebilirsiniz" dedi.
Katkı maddesi kullanılmadan hazırlanan saleplerin aktarlar ve guvenilir markalar aracılığıyla piyasaya sunulduğunu dile getiren Zunbulcan, salebi şekerle karıştırmak yerine sutle kaynatıp bal ekleyerek daha sağlıklı hale getirilebileceğini anlattı.
KALORİSİNE DİKKAT
Salebin fazla tuketiminin de icerdiği kalori miktarı nedeniyle sakıncalara neden olabileceğini ifade eden Zunbulcan, şunları soyledi:
"Salebin karbonhidrat ve şeker iceriğinden dolayı kalorisi yuksektir. Ara oğun olarak kullanılabilir. Her gun olmamak şartıyla ortalama bir fincan salep icmek yeterlidir. Kişiler gunluk aktivitelerine yuruyuş ekleyip karbonhidratlı besinleri sınırlandırdıkları bir beslenme programıyla dengeyi sağlayabilirler. Salep deyince akla hemen tarcın gelir. Tarcın bağışıklık sistemini kuvvetlendirici bir baharattır. Aynı zamanda doygunluğu kontrol ederek, kan şekerini de dengeler. Yalnız tarcının cok uzun sure beklememiş olmasına dikkat edin. Cunku kavanozda biz gormesek de mikroorganizmalar ureyebiliyor. Sağlıklı bir icecek tuketmek isterken karaciğeri yorabilirsiniz."
HAVALARIN SOĞUMASIYLA TUKETİMİ ARTTI
İzmir'de yaşayan Nazif Canal da son gunlerde havaların soğumasıyla salep tuketimini arttırdıklarını belirtip, "Genellikle kışın salebi tercih ediyorum. Hem sağladığı faydalar hem de doğal olması nedeniyle salebi sık sık alıyorum. Bu devirde zaten katkısız urun bulmak zor. Doğal salebi bulunca iciyorum. Cunku icine cok fazla katkı maddesi karıştırılmadığını sanıyorum. Ailece de sık sık alıyoruz" dedi.
Rıfat Balonbo ise şoyle konuştu:
"Haftada uc gun salep alıyorum. Bucak'tan getiriyoruz. Kendimiz yapıyoruz. Aldığımız yer guvenli. Sağlık acısından cok faydası olduğunu biliyorum. Salep orkide ciceğinden oluşur. Yabani bir bitkidir. Faydaları saymakla bitmez."

Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Nevra UCKAC