Doğumda iki kez kalbi duran kadın hayata donduruldu ancak yatağa bağımlı hale geldi
5 bucuk ay yoğun bakımda kalan kadın, evde tedavi goruyor
Eşine bakabilmek icin ucretsiz izne ayrılan Huseyin Kıyar, kendilerine uzanacak yardım elini bekliyor
ZONGULDAK - Zonguldak'ta doğum sırasında iki kez kalbi duran Zehra Kıyar, doktorların başarılı mudahalesiyle yeniden hayata dondu. 5 bucuk ay yoğun bakımda kalan kadın, evde yatağa bağımlı şekilde tedavi goruyor. Eşine bakabilmek icin ucretsiz izne ayrılan Huseyin Kıyar ise, kendilerine uzanacak yardım elini bekliyor.
Zonguldak'ın Kozlu ilcesinde 8 ay once doğuma giren 33 yaşındaki Zehra Kıyar'ın solunum sıkıntısı dolayısıyla kalbi durdu. Doktorlar tarafından acil olarak sezaryene alınan Kıyar, yoğun cabası sonrası hayatı donduruldu. Anne Meryem adı verilen bebeği tedavi altına alındı. Yapılan tedavi sonrası Meryem bebek sağlığına kavuşurken anne Zehra'nın ise oksijen gitmemesi sebebiyle beyninde hasar meydana geldi. Yatağa bağımlı yaşayan ve tepki veremeyen Zehra Kıyar'ın tum ihtiyaclarını ise eşi Huseyin Kıyar gidermeye calışıyor. Eşi Zehra Kıyar icin ucretsiz izne ayrılan Huseyin Kıyar, eşinin tedavisi icin yetkililerden yardım istedi.
"Eşim 2 kere oldu hayata geri dondu"
Huseyin Kıyar, doğumda hayatını kaybeden eşinin ve cocuğunun geri donuş hikayesini İHA'ya anlattı. Eşinin 2 kere kalbi durduğunu doktorlar tarafından yapılan mudahale sonrası hayata donduğunu soyleyen Kıyar, "Zaten eşimin solunum sıkıntı vardı. Tam doğum icin sezaryen ameliyatına girecekti. Ben dışarıdayken eşimin sıkıştığını soylediler. Eşim iceri giderken hastalanınca sedyeyle iceri aldılar. Onda nefes darlığı vardı, daha da sıkışmış. Orada kalbi durmuş. Bebeği kurtarmak icim mudahaleler yapılmış. Annesinin kalbi durunca bebeğin de kalbi durmuş. 20 dakika boyunca hem eşimin kalbini calıştırmaya calışmışlar hem de sezaryenle bebeği kurtarmaya calışmışlar. Bebeğin kalbi durunca damarlar hareketlensin diye 3 gun 3 gece soğutucu da kaldı. Eşim de 1 hafta solunum cihazında kaldı. O gun zaten eşimi butun organları durmuş. İlk olarak bobrekleri iflas etmiş. Kanaması durmamış. İdrarı gelmiyordu. Bobrekleri iflas edince diyalize girme durumuna gelmişti. Bize eşimin kanaması durmadığını, hazırlıklı olmamız gerektiğini soylediler. Akşama doğru eşimin bobrekleri calışmaya başladı, kanaması azaldı. Uyanmasını bekliyorduk ama eşim uyanmadı. 1 hafta gecti, eşim uyanmadı. Meğerse 5 dakika sonra beyni oksijensizlikten hasar goruyormuş. Olay 4 Haziranda oldu. Solunum cihazında yoğun bakımda 5 bucuk ay kaldı. Sonrasında kendi kendine solunum yapmaya başladı fakat hala bilinci yok. Yoğun bakımdayken 1 hafta sonra tekrar kalbi durdu. Benden boğazdan solunum icin onay istediler" dedi.
"Eşim bebeğimizin doğduğundan habersiz"
Anne karnında hayatını kaybeden ve yapılan sezaryen sonrası tekrar hayata donen 8 aylık Meryem Sena Kıyar'ın dunyaya geldiğinden eşinin haber olmadığını ifade eden Kıyar, "Bebek 3 gun 3 gece soğutucu da kaldıktan sonra normal kuvoze aldılar. Bebeğim şu an 8 aylık. Bebeğim toparlandı şu an kardeşim bakıyor. Eşim şu an bebeğimiz olduğundan habersiz. Bebeği yanına getiriyoruz, elini yuzune dokundurtuyoruz hissetsin diye" şeklinde konuştu.
"Her turlu yardım ihtiyacım var"
Yaşanan surecte eşi icin ucretsiz izine cıktığını ve her turlu yardıma ihtiyacı olduğunu sozlerine ekleyen Huseyin Kıyar, "Ben calışıyordum fakat eşimin durumundan dolayı ucretsiz izne ayrıldım. Ne zamana kadar eşime bakabilirim ne zamana kadar sigortam işler bunları bilmiyorum. Eşimin sağlığı icin neler yapabilirim bilmiyorum. Her turlu yardıma ihtiyacım var" dedi.