Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın cağrısı uzerine SUTAŞ Yonetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz'ın yatırım kararı aldığı Bingol'de, "SUTAŞ Doğu-Guneydoğu Anadolu Sutculuk Projesi Bingol Entegre Teknik Hayvancılık ve İmalat Sanayi Yatırımı" kapsamındaki tesislerin yapımı suruyor.
SUTAŞ'tan alınan bilgiye gore,1 milyar 115 milyon liraya mal olacak yatırım; ciftlikler, yem fabrikası, sut urunleri fabrikası, yenilenebilir enerji, gubre tesisleri ve Hayvancılık Eğitim Araştırma-Geliştirme Merkezinden oluşuyor.

Bingol ekonomisine ve sosyal yaşamına sunacağı katkı ile bir bolgesel kalkınma projesi niteliğini taşıyan yatırım tamamlanıp faaliyete başlandığında bolgede uretim teknolojisinde değişim, yenilikcilik kapasitesinde artış, kurumsal kapasitenin gelişmesi, işsizliğin azalması, iş gucu niteliğinde gelişim, hane gelirlerinde artış, dışarıya gocun durması hatta nitelikli nufusun geriye donmesi, gelir dağılımında dengelenme ve sosyal ve kulturel donuşumun hızlanması gibi bolgeyi onemli olcude değiştirecek gelişmeler bekleniyor.
"Doğu Guneydoğu Anadolu Sutculuk Projesi Bingol Entegre Tesisleri" yatırımı kapsamında, sut hayvancılığı eğitim merkezi ve eğitim ciftliği, damızlık sut sığırı ciftlikleri, duve yetiştirme ciftliği, besi ciftliği, yem bitkileri tarımı, yem fabrikası, sut urunleri fabrikası, biyogaz elektrik uretim tesisi ve organomineral gubre tesisi bulunuyor.
Ayrıca hayvan sağlığı ve nesil ıslah konularına odaklanacak bir Ar-Ge merkezi yer alıyor.
1000 kişiye istihdam olanağı
SUTAŞ Bingol Entegre Tesislerinde 1000 kişinin istihdam edilmesi planlanıyor.
Ayrıca binlerce uretici aileye sut ve yem bitkileri uretimi icin sozleşmeli modelde duzenli iş olanağı ve duzenli gelir sağlanacak.
Yem bitkileri uretimi şimdiden başlarken, bu senenin hasadı yapıldı, urun, ineklerin kışlık ihtiyacı icin depolandı.
"Bu tesiste inekler sadece sut değil, enerji de uretiyor"
SUTAŞ Ar-Ge ve Teknoloji Başkanı Murat Arat, yatırımın, ineklerin yediği yemden tesislerin ihtiyacı olan elektriğe kadar her şeyi, "ciftlikten sofralara" diye adlandırdıkları entegre iş modeli ile kurulan Turkiye'deki 3 entegre tesis olduğunu belirtti.
Marmara, İc Anadolu ve Ege bolgelerinin ardından şimdi de Bingol'de toplam 1 milyar 115 milyon liraya mal olacak bu yatırımın ilk etabının 3 bin 200 donum arazide gercekleştirildiğini dile getiren Arat, arazinin yarısının tesisler icin kullanılacağını, diğer yarısının ise yem bitkileri uretimi ve mera olarak değerlendirileceğini aktardı.
SUTAŞ tesislerinin; sut fabrikası, yem fabrikası, ciftlikler, enerji ve gubre olmak uzere hepsi bir arada guzel bir entegrasyon ve surdurulebilirlik orneği oluşturduğunu belirten Arat, şunları kaydetti:
"Burada hem ciftliklerimizin gubrelerini hem de fabrikalarımızın atıklarını işlediğimiz arıtma ve biogaz tesisimiz yer alıyor. Biogaz tesisimizde sıcak su, buhar ve tesislerimizin ihtiyacını karşılayacak elektriği ureteceğiz. Bu sistem guneş enerjisiyle de desteklenecek. Gubre ve atıklar biyogaz tesisinde işlendikten sonra cok kaliteli ve organik nitelikli gubre olarak geri kazanılıyor. Bu gubreler, sadece urun verimliliğini artırmakla kalmıyor, toprağın organik yapısını da guclendiriyor. Bunları ineklerimizin yemlerini yetiştiren ciftcilerimize dağıtacağız. 'SUTAŞ'ın aşkı Turkiye aşkı.' dedik. Sozumuzu tuttuk. Sutun iyiliğini, bereketini Bingol'e getirdik. Doğu ve Guneydoğu Anadolu bolgelerimize ve ulkemize şimdiden hayırlı olsun."
Koy koy gezerek eğitim veriliyor
SUTAŞ Bitkisel Uretim Uzmanı ziraat muhendisi Erdoğan Yener, Bingol'u koy koy gezerek verdikleri eğitimlere 2018'de SUTAŞ yatırımıyla başladıklarını ifade etti.
Ciftcilere destek olmak icin 10 koyde, sozleşmeli uretimden damla sulama sistemlerine ve toprağın işlenmesine kadar bircok farklı konuda eğitimler verdiklerini aktaran Yener, "Bir sezonda nasıl iki urun alınabileceğinin bilgisini paylaştık. Bu doğrultuda gecen yıl sozleşme imzaladığımız 81 ciftcimizden 18 bin ton silajlık mısır alımı gercekleştirdik. Bu yıl ihtiyacımızın daha da artacağını ve boylece ciftcilerimizden alımlarımızın da yukseleceğini ongoruyoruz." diye konuştu.
Sozleşmeli uretim kapsamında ciftcilere tohum, gubre, hasat ve nakliye desteği sağladıklarını kaydeden Yener, bu hizmetleri duyan, goren ciftcilerin tarlasını surmek, ekmek istediğini, alım garantisi olduğu icin ciftcilerin tarımsal uretime yoneldiğini bildirdi.
Artık memleketleri Bingol'de calışıyorlar
26 yıldır SUTAŞ'ta ceşitli gorevlerde bulunan ve memleketi Bingol'e donen Cetin Atala, bu proje gundeme geldiğinde buyuk heyecan yaşadığını, başından bu yana projenin icerisinde yer aldığını belirtti.
Bingol yatırımının sadece bir fabrika, bir tesis olarak gorulmemesi gerektiğine işaret eden Atala, "Bunu tabana yayılan bolgesel bir yatırım olarak gormek lazım. Akla gelecek her turlu meslek grubunu tetikleyecek bir proje. Devasa bir yatırım. 10 fabrikaya değer bir proje." ifadelerini kullandı.
SUTAŞ Bingol Tesisleri'ndeki sut fabrikasında takım lideri olarak gorev yapacak Talha Sut de Bingollu olduğunu anlatarak, 6 yıl once SUTAŞ bursu ile Karacabey Meslek Yuksek Okulu Sut Bolumunde eğitim almak uzere memleketinden ayrıldığını aktardı.
Eğitimini tamamladıktan sonra SUTAŞ'ta calışarak takım lideri olduğunu, Bingol yatırımı ile memleketine donerek bu projede calışmaya başladığını anlatan Sut, "SUTAŞ'ın fabrikalarında eğitimler aldım. Sutculuğu oğrendim. Şimdi de memleketim Bingol'deki fabrikada uretim takım lideri olarak calışıyorum. Mutluyuz heyecanlıyız." şeklinde konuştu.
"Bir yılda iki urun almanın avantajını yaşıyoruz"
Bingol'de yaşayan vatandaşlardan Mehmet Kavartkurt, koylerinde daha once dededen kalma yontemlerle tarım yapıldığını, fazla verim alamadıklarından uretimi bıraktıklarını, uzun yıllar İstanbul'da yaşadığını soyledi.
SUTAŞ'ın yatırımı ile İstanbul'dan yeniden memleketime donduğunu aktaran Kavartkurt, "Muhendislerimizden oğrendiklerimiz sayesinde bir yılda iki urun almanın avantajını yaşıyoruz. Daha bilimsel bir şekilde calışıyoruz." dedi.
Hacı Gultekin, 150 donum arazisi olup da 20 yıldır urun ekmeyen koylulerin olduğunu belirterek, "Şimdi hepsi geri dondu. İki yıldır urun ekmeye başladılar. Hem mısır hem arpa ekiyorlar. Şimdi tarlanı sat desen kimse satmaz, hatta kiraya dahi vermez." ifadelerini kullandı
Ahmet Kaya da artık koyde tarla satışının mumkun olmadığını aktararak, "Cunku artık SUTAŞ var, pazarımız var. Parası da peşin. Yuzumuz guluyor cok şukur." diye konuştu.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Aydın Arık