Turk Eğitim Derneği (TED) Genel Başkanı Selcuk Pehlivanoğlu, okul ile universitelerin 15 Şubat'ta yuz yuze eğitime tam kapasiteyle başlatılması ve oğretmenlere oncelikli olarak Kovid-19 aşısı uygulanması onerisinde bulundu.
Pehlivanoğlu, Dernek tarafından Kovid-19 nedeniyle eğitim alanında yaşanan kayıplara dikkati cekmek icin "Geleceğimiz Tehdit Altında Okula Donmek Zorundayız" sloganıyla bugun başlatılan kampanyanın detaylarını AA muhabirine anlattı.
Bireyin sağlığı ile geleceği arasındaki dengenin sağlanmaması durumunda bir neslin felaketine yol acılabileceğini belirten Pehlivanoğlu, salgın surecinde butun dunyada, bircok alanda olduğu gibi eğitimde de oğrenme kriziyle karşı karşıya kalındığını soyledi.
Pehlivanoğlu, ozellikle 15 yaş altı, aile geliri duşuk ve erişim imkanları zor olanlar ile ozel eğitim gormesi gereken cocuklar gibi dezavantajlı gruplar icin eğitimdeki adaletsizlik ucurumunun artık kapatılamaz bir noktaya geldiğini belirtti.
Daha once yaşanan oğrenme krizinin artık bir oğrenme yoksulluğuna donuştuğunu anlatan Pehlivanoğlu, Afrika ve Orta Doğu'daki ulkeler, Guney Amerika'daki birkac ulke ile Turkiye'nin dışında Kovid-19 ile mucadele surecinde okulları tamamen kapatan ulkenin olmadığını kaydetti.
"Oğrenme kayıpları bir felakete yol acabilecek noktaya geldi"
Okulların butun ulkelerde en son kapatılan yerler olduğunu ve geleceğe ait sorumlulukların yerine getirilmesi icin yuz yuze eğitime devam edilmesi gerektiğini vurgulayan Pehlivanoğlu, eğitime erişim imkanının yanı sıra konsantrasyon sorunu yaşayan oğrencilerin bulunduğunu, bu oğrenme kayıplarının artık sınıra ve bir felakete yol acabilecek noktaya geldiğini ifade etti.
Pehlivanoğlu, salgın surecinde eğitim alanında yaşanan sorunların arasında cocukların sağlığı ve ulkelerin geleceğine etkisi gibi durumların bulunduğunu anlatarak, şoyle konuştu:
"Onerimiz şu, okullar ve yuksekoğretim 15 Şubat'ta tamamen eğitime başlamalıdır. Başlayamıyorsa Sağlık Bakanlığımızın 'Hayat Eve Sığar' uygulamasından yararlanılabilir. Pandeminin yuksek olduğu yerlerde okulları acamayabilirsiniz ama koylerde ilce bazlı bir yonetime gidilebilir. Bu ne demek? Ankara'dan aldığımız kararla butun okulları kapatmak değil, ilceler bazında aldığımız bir yonetişimle okul yonetimini yapmalıyız."
"10 yaş altı icin 2 yıla yayılacak yeni mufredat yapılması lazım"
Salgının yoğun olmadığı yerlerde okulların yuz yuze eğitime tam kapasiteyle acılması gerektiğini belirten Pehlivanoğlu, şunları kaydetti:
"Bir okul 100 gun eğitim yapıp bir okul 80 gun eğitim yapacaksa işte orada yaz aylarından yararlanmalıyız. Cunku Almanya, İngiltere gibi Avrupa'nın bircok ulkesinde yaz tatili 6 hafta, bizde 13 hafta. Gerekirse fedakarlık yapıp yaz aylarında eğitime devam etmeliyiz ki cocuklarımız gecmiş gibi yapmasın. 10 yaş altının, yaşanan eğitim kaybını kapatması imkansız. Onun icin 'Bu sınıfı gecmişlerdi.' gibi bir yaklaşım kolaycılık ve riskli bir yaklaşım olur. 10 yaş altı icin 2 yıla yayılacak yeni bir mufredat yapılması lazım ki Kovid-19 surecinde oğrenemediklerini 2 yıllık surecte kazansınlar."
Kampanyanın ana maddelerinden birinin de oğretmenlerin oncelikle aşılanması onerisi olduğunu dile getiren Pehlivanoğlu, "Okulları acmazsak bugunku nesli yarın kaybetme riskimiz cok yuksek ama bu eğitimi verecek oğretmenlerimizin de sağlıklı olduklarından emin olması lazım. Cocukların bulaştırıcılık riskinin oğretmen tarafından taşınmaması gerekiyor. Onun icin TED olarak onerimiz, A2 birinci grubuna oğretmenlerimizin alınmasıdır." acıklamasında bulundu.
Pehlivanoğlu, dunya genelinde ulkelerin sağlık ile gelecek arasındaki ekonomik dengeyi korumaya calıştığını ancak bunu yaparken "gelecek", "cocuk" ve "oğrenci" kavramlarını ikinci plana atmadığını vurgulayarak, "İyi bir planlamayla okullarımızı bir an once acalım. TED olarak hep şunu soyluyoruz, okul sokaktan daha guvenlidir. Cocukları sokakta başıboş, kontrolsuz şekilde Kovid-19 ile karşı karşıya getireceğimize, okulda kontrollu, oğretmenin, mudurlerin, mudur yardımcılarının gozetiminde eğitimlerine devam etmelerini sağlayalım." dedi.