Yeni tip koronavirus (Kovid-19) salgınında bugune kadar en cok etkilenen ulkelerin başında gelen İtalya'da halk, viruse karşı geliştirilen aşıları, salgından cıkmak icin umut olarak goruyor.
Avrupa genelinde olduğu gibi aşılama kampanyasının 27 Aralık 2020'de başladığı İtalya'da AA muhabiri, başkent Roma'da Kovid-19 aşısı ve tedarikte yaşanan gecikmelere ilişkin halkın nabzını tuttu.

Soyadını vermek istemeyen 35 yaşındaki Stefano, Kovid-19 aşısının salgını durdurabileceğini soyledi.
İşi sebebiyle Kanada'ya taşınma arifesinde olduğunu dile getiren Stefano, "Ben bu aşıyı yaptıracağım kesinlikle. Sıra bana ne zaman gelecek bilmiyorum. İtalya'da mı yoksa Kanada'da mı yaptıracağım bilmiyorum. Muhtemelen ekim sonunu bulur. Yaşa bağlı. Benim yaşımdakiler icin uygun gorulen aşı zamanı bu." diye konuştu.
Stefano, aşı tedarikindeki gecikmeyi lojistik bir problem olarak gorduğunu ve zaman tanımak gerektiğini soyledi.
Vatandaşlardan Silvia da aşının salgını durdurup durduramayacağı sorusuna, "Evet, kesinlikle aşı durdurabilir." yanıtını verdi.
Kendisinin de aşıdan yana olduğunu ifade eden Silvia, "Aşı yaptırmak icin sabırsızlanıyorum. Sıramı bekliyorum." ifadesini kullandı.
Aşı tedarikindeki gecikmelere ilişkin ne duşunduğu sorulan Silvia, "Evet, oyle gorunuyor ama biz vatandaş olarak ne yapabiliriz ki? Bekliyoruz o kadar. Yazın yaptırmayı umit ediyorum." dedi.
27 yaşındaki Alessandro da "Umarım bu aşı salgını durdurabilir. Cunku hepimiz bunu bekliyoruz. Hepimiz yeniden başlamayı ve normal hayatımıza donmeyi duşunuyoruz. İyi şeyler umuyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Aşı icin sırasını beklediğini kaydeden Alessandro, "Eylul ya da ekimden once bana sıra gelmez. Sabırla bana sıra gelmesini bekliyorum. Gelince kesinlikle aşı yaptıracağım bunun tek cıkış yolu olduğunu duşunuyorum." şeklinde konuştu.
Alessandro aşı tedarikindeki gecikmelere ilişkin de "Aşılamada hızlanılması ve halkımızın tamamını korumak icin bu aşıyı ureten firmalara baskı yapılması gerektiğini duşunuyorum." yorumunu yaptı.
Paola da aşı yaptırmaktan yana olduğunu belirterek, "Pfizer'daki gecikmeyi duydum ama herkes temin edileceğine eminim. Benim icin de mumkun olduğunda yaptıracağım. Bunun doğru olduğunu duşunuyorum." dedi.
Aşının salgını durdurmada cozum olup olmayacağı sorusuna Paola, "Durdurmaya bir katkı sağlayacağı kesin." yanıtını verdi.
İtalya'ya 6 yıl once Venezuela'dan gelen ve bir kafede calışan Fiorella Reyes de salgının işlerini cok etkilediğini belirterek, "Salgınla mucadeleyi zorlu goruyorum. Aşının da kuresel boyutta nasıl gideceği bilinmiyor. Diğer yandan bu salgın tum işleri de zorluyor. Hic turist yok. Kazancımız cok cok az ve duşuyor. Ben kendi işim icin endişeleniyorum. Ne kadar direnebileceğimizi bilmiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Kovid-19 gecirdiğini dile getiren Reyes, şunları soyledi:
"Ben aşı yaptırmaktan yanayım. Yaptıracağım da ama buyukanne ve buyukbabama yaptırma konusunda tereddutlerim var. Nasıl bir etki yapacak bilmiyoruz. Bir de sanırım Pfizer idi hatırlamıyorum alerjik bunyelerde sıkıntı olabiliyor diye duydum. Belki bu yıl sonunda olur ama kesinlikle aşı yaptıracağım."
İtalya ve İspanya'da doktorluk yapan Angela Palumbo da "Ben de tabii ki aşıdan yanayım. Aşı, kesinlikle bu salgın krizini onlemeye yonelik şu anda tek cozum." dedi.
Aşıya ilişkin en onemli sorunun, tum nufusu korumaya yetecek kadar aşının en kısa surede geliştirilmesi gerekliliği olduğunu dile getiren Palumbo, "Aşıların tedarikindeki gecikmeyi normal olarak da duşunebiliriz. Şoyle ki onlar cok sayıda aşı uretti ama daha cok aşıya ihtiyac var. Tum nufusu en kısa surede aşılayabilmek icin kolektif bir caba gerekiyor." yorumunu yaptı.
Bir doktor olarak kendisinin de aşı icin bekleme sırasında olduğunu ifade eden Palumbo, "20 Ocak icin randevum vardı ancak randevum aşı yokluğundan ertelendi. Muhtemelen aşı tedarikindeki bu son gecikmelerden boyle oldu." ifadelerini kullandı.
Kovid-19 salgınında ilk yerleşik vakanın 21 Şubat 2020'de kaydedildiği İtalya'da o tarihten bugune kadar 86 bin 422 kişi hayatını kaybetti, 2 milyon 485 bin 956 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Barış Seckin