Turkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Yoğun gubre kullanımının başlayacağı onumuzdeki gunleri duşunerek, uretimin aksamaması icin artan gubre fiyatlarına acilen mudahale edilmelidir." ifadesini kullandı.
Bayraktar, girdi fiyatları, ureticilerin kredi borcları ile patateste ve soğanda devam eden pazarlama sorunlarına ilişkin acıklama yaptı.

Ureticilerin, sorunlarına cozum beklediğini belirten Bayraktar, yerli uretimin daha cok onem kazandığı yeni tip koronavirus (Kovid-19) salgını doneminde tarımsal uretimin sekteye uğratılmamasının gerektiğini vurguladı.
Bayraktar, gubre fiyatlarında bir yılda yuzde 70'e varan artış yaşandığına işaret ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Gubre sektorunun denetim ve kontrolunun yapılması boyle donemlerde onem kazanıyor. Gubre tarımsal uretimdeki en onemli girdilerden biridir ve uretimi yuzde 50'ye kadar artırabilmektedir. Yoğun gubre kullanımının başlayacağı onumuzdeki gunleri duşunerek, uretimin aksamaması icin artan gubre fiyatlarına acilen mudahale edilmelidir.
Ozellikle baharda ust gubre olarak buğday ve arpa başta olmak uzere bircok urunde kullanılan ure gubresi fiyatlarının aşağıya cekilmesinin uzerinde onemle durulmalıdır. Buğday ve arpada kuraklıktan dolayı zaten uretim duşukluğu beklenirken, bir de yeterli gubre kullanılmaması dolayısıyla uretimin daha da azalmasına meydan verilmemelidir. Cunku yurt icinden ciftciden 1650 liradan alınan buğdayın şu andaki fiyatı yurt dışında 2 bin 650 liraya yukselmiştir. Bu nedenle en temel urunumuz buğdayda yerli uretim fevkalade onem kazanmıştır."
Bayraktar, yeterli gubrenin kullanılmaması halinde verimin ve uretimin azalacağını belirterek, bunun da gıda fiyatlarının artmasına sebep olacağını ve tuketiciyi mağdur edeceğini aktardı.
Cok duşuk kalan gubre desteklerinin artırılmasını da talep eden Bayraktar, "Gubre fiyatları artışının, ozellikle salgın surecinde artırılması gereken uretimimiz icin buyuk bir tehdit olduğunun farkına varmalıyız." değerlendirmesinde bulundu.
Bayraktar, yem fiyatlarındaki artışın da ureticiyi etkilediğine dikkati cekerek, tarımsal sulamadaki elektrik fiyatları ile sulama ucretlerinin yuksekliğinin de ureticiyi mağdur ettiğini bildirdi.
Zirai mucadele ilacları fiyatlarının da yukseldiğine değinen Bayraktar, "Yemde ureticilere destekleme yapılmalı, elektrik fiyatları ve sulama ucretleri makul seviyelere indirilmeli ve ilac fiyatlarına uygulanan yuzde 18'lik KDV ureticilerimize destek olarak verilmelidir." ifadesini kullandı.
"Borclar uzun vadeye yayılmalı"
Bayraktar, kuru soğan ve patatesteki pazarlama sorunlarının devam ettiğinin altını cizerek, şunları kaydetti:
"Depolarda bekleyen soğanda curumeler oldu. Nisanda taze soğan cıkmaya başladığında depolardaki soğanların satışında sıkıntı olacaktır. Ureticilerimizin mağduriyetinin onlenmesi icin, soğan ihracatına ivme kazandırılması, yeni alıcıların ve pazarların bulunması gerekmektedir. Patateste de ureticilerimizin beklentisi; tuketimin artmasını sağlayarak urunun değerlendirilmesi, ihracatın teşvik edilmesidir."
Ciftcinin takibe duşen kredi borclarının yapılandırılmasına yonelik taleplerini surdurduklerini aktaran Bayraktar, "Hukumetimizden beklentimiz, acil olarak ciftcimizin bankalara ve Tarım Kredi Kooperatiflerine odeyemediği icin takibe duşen borcları faizsiz olarak uzun vadeye yayılmalı ve ureticilerimiz rahatlatılmalıdır." değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Deniz Cicek Palabıyık