TOKAT'ta 2017 yılında kurulan Olgunlaşma Enstitusu'nde, usta oğretici Hilal İşler (43) tarafından Danişmendli Beyliği doneminde yapılan ve unutulmaya yuz tutmuş meslekler arasında olan ahşap yakma sanatı yaşatılmaya calışılıyor.
Kent merkezinde 2017 yılında kurulan Tokat Olgunlaşma Enstitusu, unutulmaya yuz tutmuş eserlerin yeniden canlandırılmasına ev sahipliği yapıyor. Enstitu tarafından Danişmendli Beyliği doneminde yakma usulu yapılan hat eserleri araştırılarak yeniden gun yuzune cıkartılıyor. Enstitude usta oğretici olarak gorev yapan evli ve 3 cocuk annesi Hilal İşler, gunlerce uğraşarak yaptığı eserleri gelecek nesillere aktarmaya ve mesleği yaşatmaya calışıyor.
'ESERLERİ İNCELEYEREK ARŞİV OLUŞTURUYORUZ'
Hat sanatını enstitu bunyesinde yaşatmaya calıştıklarını ifade eden Tokat Olgunlaşma Enstitusu Muduru Filiz Vanlıoğlu, "Enstitu olarak, Danişmendli Beyliği'nin mimari eserlere yansımasını aldık. Bu tema konumuz devamında yaptığımız araştırmalarda Danişmendli Beyliği'nden kalan eserlerimizin incelenmesi ve arşivlenmesini surduruyoruz. Niksar ilcemiz Danişmendlilere başkentlik yapmış bir yer ve bu doneme ait cok guzel eserlerimiz var. Bu eserleri inceleyerek bu eserlerden arşiv oluşturuyoruz. Cunku, eserlerimizi gelecek nesillere aktarmak istiyoruz. Bu eserlerde bulunan motiflerimizi ve yazılarımızı arşivleyerek, gelecek nesillerimize yeni eserler bırakmak istiyoruz. Hat sanatı 6'ıncı 10'uncu yuzyıldan itibaren yapılmaya başlanmış. Yapılmaya başladığından itibaren murakka gibi ozel kağıtlar ve ahşap uzerine calışmalar yapılmış. En onemli guzel eserlerini Osmanlı doneminde vermiş. Dedelerimiz sade, incelik ve işcilik isteyen eserler bırakmış. Danişmedliler Beyliği eserlerini incelerken cok heyecanlanıyoruz. Şu anda salgından dolayı kursumuz yok. Ama bu hastalığı atlattıktan sonra amacımız hat sanatını cocuklara, genclere oğretmek. Cunku bu sanatın inceliklerini ve guzelliklerini gormelerini istiyoruz. Bunun icin de projelerimizi yaptık, inşallah en kısa zamanda salgını atlatır atlatmaz projelerimizi hayata gecireceğiz" dedi.
'TEKNOLOJİ İLE AHŞAP YAKMA SANATI CANLANMAYA BAŞLADI'
Tokat Olgunlaşma Enstitusunde ahşap yakma sanatı usta oğreticisi olarak gorev yapan Hilal İşler, "Eğitimimi Amasya'da aldım ve daha sonra Tokat Olgunlaşma Enstitusunde gorev almamla beraber calışmalarım daha da değişti ve yon kazanmaya başladı. Bu seneki temamız doğrultusunda Danişmendli tarihini gunumuze arşivlemeye calışıyoruz. Tarihi calışmalara daha cok yon vermeye başladık, hat sanatı yanında. Hat sanatı, tarihi cok eskiye dayanan bir sanat. Gunumuzde ise yeniden canlanmaya başladı. Teknolojinin gelişmesi ile yaygınlaşmasıyla verilen eğitimlerle gunumuzde daha aktif duruma geldi. Ben Arapca eğitim almaya başlamıştım. Hat sanatına doğru kendiliğinden bir akış oldu. Zamanla da bu ahşap yakma sanatı ile de birleşmeye başlayınca daha farklı boyut aldı. Şu anda da tarihimizi gunumuze yansıtmaya calışıyoruz. Duz ahşap yakma yerine sutunlarda boyutlandırmaya başladık, tonlamanın yanında daha farklı bir goruntu almaya başladı" diye konuştu.

Kaynak: Demiroren Haber Ajansı