LUBNAN'da oğretim gorevlisiyken arkadaşının tavsiyesi uzerine Turkiye'ye yerleşen Prof. Dr. Samih Ezzeddine (38), Sakarya'nın Kaynarca ilcesinde deve kuşu ciftliği kurdu. Ailesiyle birlikte Sakarya'ya oturan yatırımcı Ezzeddine, buradan yurt dışına satış yapmaya başladı.
Lubnan'da oğretim gorevlisi olarak calışan Prof. Dr. Samih Ezzeddine, bir arkadaşının tavsiyesi uzerine Sakarya'nın Kaynarca ilcesinde gelerek Uzakkışla Mahallesi'nde ciftlik kiraladı. Canakkale'de bulunan bir deve kuşu ciftliğinden 21 deve kuşu satın alan Ezzeddine, kiraladığı 900 metrekare ciftlikte, aldığı deve kuşlarını uretime kazandırmak icin beslemeye başladı. Yaptığı araştırma sonucu deve kuşu uretiminde İsrail'in one gectiğini gorduğunu soyleyen Ezzeddine, Turkiye'nin deve kuşu uretiminde İsrail'i gecmesini istediği icin burada yatırım yaptığını soyledi.

Arkadaşının tavsiyesi uzerine Turkiye'ye gelerek deve kuşu ciftliği kurduğunu soyleyen Prof. Dr. Samih Ezzeddine, "Lubnan'da oğretim gorevlisi olarak calışıyordum. Oradaki bir arkadaşım 10 deve kuşu satın aldı ve 10 anactan 200 anaca kadar cıktı. Daha sonra Avrupa'ya kadar acıldı. Ben de bu arkadaşımın tavsiyesi ile Turkiye'ye taşındım ve deve kuşu satın aldım. Şu anda bu deve kuşları yılda 30 ile 120 yumurta arasında yumurtluyor. Yumurtlamaya ise 2 yaşında başlıyor. Civciv olarak 1500 TL'ye satılırken, bir anac ise 10 bin ile 12 bin TL arasında alınabiliyor. Deve kuşlarının 60 ile 80 yıl arasında yaşantısı var. Deve kuşları koşmak icin buyuk alan istiyor. Ne kadar koşarsa o kadar iyi oluyorlar. Yılda 300 kilogram yem yiyorlar ve 100 kilogram alabiliyorlar. Etin kilosu ise 200 ile 250 TL arasında değişiyor. Avrupa'ya gonderdiğimiz zaman daha farklı bir fiyat ile satışı yapılıyor. Bu yuzden yurt dışında da satmayı duşunuyoruz. Deve kuşu 1 yaşına geldiğinde 100 kilo olarak kesiliyor. Biz yakınımızda bulunan kesimhane ile anlaşma yaparak buyuyen deve kuşlarını orada keserek satacağız" dedi.Deve kuşunun rağbet gorduğu ulkeleri anlatan Prof. Dr. Samih Ezzeddine, "İran ve İsrail deve kuşu ile ilgilenen ulkeler arasında. İsrail deve kuşu uretiminde dunyada ilk sırada cunku kırmızı et cok onemli onlar icin. Biz de kardeş ulkemize gelerek bu işe başladık. Turkiye'yi deve kuşu uretiminde ilk sıraya taşıyacağız" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Murat HAZER