ADIYAMAN Universitesi Fen Edebiyat Fakultesi Biyoloji Bolumu Oğretim Uyesi Prof. Dr. Ahmet Zafer Tel ve ekibi, kırsal alanda yaptıkları arazi calışmaları sırasında yeni bir bitki turu buldu. Turkiye'de bulunan ışkın isimli bitkinin farklı bir turunun endemik olarak tespit edildiğini anlatan Prof. Dr. Ahmet Zafer Tel'in soyadından esinlenerek 'Tel ışkını' adı verilen bitki, keşfinin ardından uluslararası makalelerde de 'Rheum telianum' Tel Işkını ismiyle yayımlandı.
Adıyaman Universitesi Fen Edebiyat Fakultesi Biyoloji Bolumu Oğretim Uyesi Prof. Dr. Ahmet Zafer Tel ve ekibi tarafından yapılan araştırmalar sonucunda kırsal alanda yeni bir bitki turu bulundu. Turk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafik işaret olarak tescillenmeye uygun, dunya icin yeni bir bitki turu olduğu tespit edilen bitkiye bilimsel olarak 'Rheum telianum', Turkce ise bitkiyi bulan Zafer Tel'in soy isminden esinlenerek 'Tel Işkını' adı verildi.

Prof. Dr. Zafer Tel, floristik calışmalar yaptıkları sırada buldukları bitkinin dunyada sadece Adıyaman'da yetiştiğini belirlediklerini soyledi. Buldukları bitkinin bilim dunyası adına yer bir tur olduğunu belirten Prof. Dr. Zafer Tel, "Adıyaman'da yaptığımız floristik calışmalar esnasında tespit ettiğimiz bitkinin bilim dunyası icin yeni bir tur olduğunu gorduk. Bu turu onemli kılan ozellik, dunyada sadece Adıyaman'da yetişen lokal endemik bir tur olması ve bunun yanında tıbbi ve ekonomik değerinin bulunmasıdır" dedi.Adıyaman dağlarında yetişen bitkinin yore halkı tarafından toplanıp yenen bir ışkın turu olduğunu dile getiren Zafer Tel, şoyle konuştu: "Turkiye'de bugune kadar sadece 'Rheum ribes' olarak bilinen bir ışkın turunun varlığı biliniyordu ve bu tur ulkemize ozgu yani endemik değildi. Turkiye'de yetişen ikinci ışkın turu bizim bulduğumuz 'Tel Işkını' olup aynı zamanda Adıyaman'a ozgu endemik bir turdur. Tel Işkını'nın hem ulkemiz hem de dunya icin yeni tur olduğunu kanıtlayan makale, bilimsel sureci tamamlanarak sistematik botanik sahasında hatırı sayılır dergilerde yayınlandı. Meslektaşlarım da beni onore etmek adına bitkiye benim ismimi verdi. Yeni bulduğumuz endemik bitki turunun bilim dunyasına, Adıyaman ve ulkemize hayırlı olmasını diliyorum."'Tel Işkını' bitkisiyle ilgili calışmaların devam edeceğini aktaran Tel, şunları soyledi: "Dunyada sadece Adıyaman'da yetişen Tel ışkını, halkımız tarafından yıllarca gıda olarak kullanılmakta ve ticareti yapılmakta olan tıbbi ve ekonomik oneme sahip bir bitkidir. Bu bitki turunun uretimi ve işlenmesi hususunda calışmalar başlamıştır. Universitemiz tarafından kurulan Teknoloji Transfer Ofisi, Eczacılık Fakultesi ve Tarım Bilimleri Fakultesi akademisyenlerinin katkılarıyla bu bitkiye ilişkin ilgili calışmalarımız devam edecektir. Adıyaman Universitesi Fen Edebiyat Fakultesi Biyoloji Bolumu, Ekoloji ve Cevre Biyolojisi Anabilim Dalı olarak yaptığımız calışmaları her zaman destekleyen Rektorumuz Prof. Dr. Mehmet Turgut'a da ayrıca teşekkur ediyoruz"
Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Mahir ALAN