NEW ABD'de yaklaşık 38 yıldır Turk muziğini icra eden tanınmış sanatcı Nedim Katgı, pankreas kanseri nedeniyle yaşamını yitirdi.
New York'ta yaklaşık 40 yıl calıştırdığı korolarla Turk muziğinin tanıtımına katkıda bulunan ve 65 yıllık hayatı boyunca sayısız başarıya imza atan Nedim Katgı, dun tedavi gorduğu hastanede pankreas kanserine yenilerek hayatını kaybetti.
Profesyonel muzik hayatına 20 yaşında İstanbul'da Ses dergisinin şarkı yarışmasında 1'inci olarak atılan Katgı, kurduğu Otobus Yolcuları Orkestrası ile 70'li yılların sonunda un kazandı.
1980'de mezun olduğu İstanbul Teknik Universitesi (İTU) Konservatuarında 1982'ye kadar oğretim gorevlisi olarak calışan sanatcı, Sezen Aksu başta olmak uzere, Bulent Ersoy, Muazzez Abacı, Yıldırım Gurses, Neşe Karabocek ve Erol Evgin gibi bircok unlu isimle muzik calışmaları yaptı.
Kariyerine 1983'ten sonra New York'ta devam eden Katgı, Amerikalı muzik grupları ile aynı sahnede Caz, Funk ve World Music turlerinde eserler caldı.
Turkiye'den gelen sanatcıların vazgecilmez piyanisti idi
ABD'de Turk toplumuna yonelik hemen her organizasyonda gorev alan Nedim Katgı, yıllarca Turkiye'den gelen unlu sanatcıların tercih ettiği produktor ve piyanist olarak konserler organize etti.
Yarım asrı aşkın sanat hayatının buyuk bolumunde, ABD'de Turk muziğinin yayılması ve gelecek nesillere aktarılması icin calışan sanatcı, Turkish Music Association ve 2008'de kurduğu New York Ataturk Korosu bunyesinde yuzlerce kişiye Turk muziği makamları oğretti ve onlarca konser verdi.
Turkiye'ye ait değerlerin hayatı boyunca temsilcisi olan Katgı, New York Ataturk Okulunda 4-16 yaş arası Turk cocuklarına 1987 yılından bu yana, hic ara vermeden muzik oğretmenliği yaptı.
Nedim Katgı, 2 Kasım 2019'da dunyanın en prestijli sahnelerinden New York Carnegie Hall'da verdiği son konserin finalinde Memleketim şarkısı ile dakikalarca ayakta alkışlanmıştı.
İstanbul'da 1955 yılında doğan ve ikiz kız cocuk babası olan sanatcının cenazesi, 28 Ocak gunu New Jersey'deki East Windsor Mezarlığı'nda kılınacak cenaze namazı sonrası toprağa verilecek.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Mucahit Oktay