ANTALYA'da yaşayan yuzde 90 gorme engelli Mert (18) ve Enes Yakıştır (10) kardeşler, kucuk yaşlardan itibaren her şeyi parmaklarıyla dokunarak oğrendi. Bir şey kırıldığında icindeki mekanizmayı merak eden kardeşler, ailelerinin yardımıyla parmaklarını cisimler uzerinde gezdirerek işlevini bilir hale geldi.
Antalya'da yaşayan Mehmet ve Nisbet Yakıştır ciftinin 3 cocuğundan Mert ve Enes, yuzde 90 gorme engelli dunyaya geldi. Kardeşler, kucuk yaşlarda ellerine gecen cisimleri parmaklarıyla dokunarak oğrendi. Babası ise cocuklarının merak ettiği bircok mekanizmayı ellerine vererek yardımcı oldu. Ortanca kardeşleri Mazlum (14) ise gorme engelli ağabeyi Mert'i gezmeye cıkardığında onun gozu oldu, kucuk kardeşi Enes'e ise bisiklet surmeyi oğretti. Bilişim uzerine calışmalar yapan Mert, program yazılımları ve kodlama işlemleri uzerine kendini geliştirdi. Google Geliştirici Grubu Antalya Ekibinin organizatoru secilen Mert Yakıştır, tasarladığı bircok programı hayata gecirdi. Doğayı merak eden Mert Yakıştır, Akdeniz Universitesi Coğrafya Bolumu'nu kazandı. Gorme engelli Enes ise ağabeyi Mert'ten bilgisayar kullanmayı oğrendi. Makinelere merakı olan Enes bircok cismi sokup cıkararak parmaklarıyla dokunup her gecen gun yeni bilgiler ediniyor. Gorme engelli Yakıştır kardeşlerin merakı, hedeflerinin peşinden koşmaya yardımcı oluyor.

BİRCOK PROJEYE İMZA ATTIMert Yakıştır, bilgisayar ve mobille alakalı projeler geliştirdiğini, kardeşleriyle birlikte mesajlaşma sohbet uygulaması yaptıklarını anlattı. Şu an akıllı rozet projesi uzerine calıştığını belirten Yakıştır, daha bircok projesi olduğunu soyledi. Beyaz Baston Gorme Engelliler Derneği'nde kendisi gibi bircok gorme engelli bireyle tanıştığını anlatan Mert Yakıştır, "Amacım var olan sorunları cozmeye calışmak ve sorunun cozumune ornekler ya da alternatifler ortaya koymak. Merak ettiğim icin projelere yoneldim. Merakım kucuklukten geliyor. Alınan oyuncağın icinin parcalanması, motorunun sokup cıkarılması, lambaların patlatılmasından bugune kadar geldik. Antalya Ozgecan Aslan Genclik Merkezi'yle tanıştım. Orada yazılım eğitimleri aldım. Daha sonra bu yazılımları kendi arkadaşlarıma anlatma fırsatı buldum" dedi.CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İLE GORUŞTUGoogle Geliştirici Grubu Antalya Ekibinin organizatoru secildiğini anlatan Mert Yakıştır, Genclik ve Spor Bakanlığı'nca duzenlenen kamplarda yazılım uzerine yapılan derslerine katıldı. Genclik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu'nun da dikkatini ceken Yakıştır, 19 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile video konferansla goruşme şansı elde etti. Başarısıyla bircok kişiye ornek olan Mert Yakıştır, "Bu sayede bircok muhendis, girişimci ve firma sahibiyle tanıştım. Projelerin yapılış kurallarını oğrendim. Kendimi daha cok geliştirmek amacıyla Bakanlığın Aksaray'da bilişim uzerine kampı oldu. Oraya giderek, burada bulamadığım imkanları yakaladım. Orada oğrendiklerimi burada anlatma imkanı buldum. Bircok okula eğitimlere giderek oğretmenlik yaptım" diye konuştu.HEDEFLERİN PEŞİNDEN KOŞUYORGorme engelli kardeşiyle bircok etkinlik yaptıklarını vurgulayan Mert Yakıştır, "Kardeşim şu an Turkiye'deki bircok gorme engelliden daha iyi bilgisayar kullanmayı biliyor. Kardeşim de benim gibi meraklı. Bilgisayar kullanmasını oğrendi. Bilgisayara yazıcı bağlanması, ağlar arası bağlanma gibi şeyleri biliyor. Ona bircok şey oğretiyorum. Daha 4'uncu sınıf ama bircok şey oğreneceğini biliyorum. Hedeflerimi gercekleştirmek istiyorum. Memleketim Diyarbakır'dan gelirken gectiğimiz dağların rengini, buyukluğunu merak ediyordum. Şimdi de coğrafya bolumundeyim. Telefonların nasıl calıştığı, aramayı, bir yere girip cıkarken kullandığımız kartların işlevini merak ettiğim icin bilişimci oldum. Merak ettiğim hedeflerin peşinden koşuyorum" dedi.CİHAZLARA DOKUNUP İNCELİYORVali Saim Cotur İlkokulu 4'uncu sınıf oğrencisi Enes Yakıştır, gorme engelliler icin hazırlanan hikaye kitaplarını evde okuyarak, ders calışarak ve ağabeyleriyle birlikte vakitgecirdiğini anlattı. Bilgisayar oynamayı sevdiğini aktaran Yakıştır, muziğe ilgisi olduğunu da belirtti. Enes Yakıştır, "Ağabeyim bana bilgisayar oğretiyor. Legodan araba, tren yapıyorum. Oyuncak arabaların motorlarını sokup cıkarıyorum bu sayede motorların nasıl calışacağını oğrendim. İnceleyerek oğrendim. Arabanın icini acıyorum. Babamla tamir ediyoruz onlara dokunup inceliyorum. İlerde makine muhendisi olmak istiyorum. Cunku gittiğim evlerin asansorlerini inceliyorum nasıl calıştığını merak ediyorum o mekanizmaya ilgim var" diye konuştu.BİSİKLETE BİNİYORKoronavirus nedeniyle dışarıya cıkamadığını belirten Enes Yakıştır, "Dışarıda gezmek daha iyi ama gezemiyoruz. Hafta ici sokağa cıkma yasağının olmadığı zamanlarda bisiklete biniyorum, parkta oynuyorum ama cevremdekilerle mesafeme dikkat ediyorum" dedi.GORME ENGELLİ KARDEŞLERİNİN 'GOZ'CUSUOrtanca kardeş Mazlum Yakıştır, "Ağabeyim ve kardeşime yardım ediyorum, onların gozcusuyum. Ağabeyim bana bilgisayar oğretiyor ben de onlara yardımcı oluyorum. Enes'e bisiklete binmeyi oğrettim. Ağabeyim bilgisayarını kullanırken sıkıntı olduğunda ben yonlendiriyorum. Dışarda hep birlikte geziyoruz. Bir engel olduğunda sağa sola gitmesinde yardımcı oluyorum. Kollarına sarılıp geziyoruz. Gezmeyi cok seviyoruz" diye konuştu.'ENGELLİ COCUKLARINIZI GELİŞTİRİN'Anne Nisbet Yakıştır, gorme engelli cocuklarının toplumla uyum sağlaması icin elinden gelen her şeyi yaptıklarını anlattı. Cocuklarının gezmeyi cok sevdiğini belirten Yakıştır, "Her yeri gezdiriyoruz. Gelişmelerini sağlıyoruz. Kimsenin gitmediği yerlere biz goturuyoruz. Oğrensinler bilsinler diye. Mert şu an Antalya'yı ezbere biliyor. Durakları saya saya gidiyor. Şimdi herkes Mert'e hangi durakta ineceklerini, nereye gideceklerini soruyor. Cunku biz onları geliştirdik. Tum gorme engelli cocukların da gelişmelerini istiyoruz. Eve kapalı kalmasınlar. Onların da dışarıda gezmeye hakları var. Her şeyi oğrensinler" dedi.'PARMAĞI ONUN BİR GOZU'Baba Mehmet Yakıştır, cocukları gorme engelli doğduğunda cok zor zamanlar gecirdiğini aktardı. Ebeveynlerinin engelli cocuklarını o halde kabullenmesi gerektiğine vurgu yapan Mehmet Yakıştır, "İlk olarak cocuklarıma bisiklet aldım. Bisiklete binmeyi oğrettim, bir şey kırıldığı zaman eline verirdim. Telefonun icini actığımda ne olduğunu bilmesi lazım. Arabanın kaputunu acıyorum. Akuyu, motoru merak ettikleri ne varsa gosteriyorum. Bunu ozgur yaşaması icin oğrenmesi lazım. Hicbir şey ellemediği icin onu anlayamaz. Cunku bir parmağı onun bir gozu. Parmağıyla gormesi lazım. Her engelli aile cocuklarını sıkmasın, her şeyi oğretsinler. O cocuk da gelişir buyur zaten. Şu an ben onlara muhtacım. Bankacılık havale işlemleri, telefon kullanımı gibi şeyleri Mert'ten oğreniyorum. Ben cahil kaldım onlar benden daha ileri bir seviyede. Her şeyi Mert'e soruyorum. Bu cok guzel bir duygu" diye konuştu.

Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Aslı DURAN