TBMM Genel Kurulunda, Teknoloji Geliştirme Bolgeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin tumu uzerindeki goruşmeler tamamlandı.
İYİ Parti Grubu adına soz alan Ankara Milletvekili Ayhan Altıntaş, orta gelir tuzağına takılıp kalan, hatta geriye duşen Turkiye'nin cıkış yolunun, genc kuşağını cok iyi eğitip, ileri teknolojilerde etkin olmasından gectiğini soyledi.

Altıntaş, Ağustos 2021 itibarıyla faaliyette olan teknokentlerde Ar-Ge calışmalarını yuruten firma sayısının 5 bin 920'ye, istihdam edilen personel sayısının 60 bin 750 kişiye ulaştığını belirtti. Altıntaş, bu bolgelerde tamamlanan Ar-Ge projesi sayısının 36 bin 963, yurutulen Ar-Ge projesinin 10 bin 208 olduğunu, bu merkezlerde 317 yabancı veya yabancı ortaklı firmanın yer aldığını anlatarak, ancak durumun, rakamlarda gorunduğu gibi olmadığını savundu.
Başarıları kucumsemediğini dile getiren Altıntaş, "Bunlar yapılmasa durumumuz cok daha vahim olacaktı ama bu sayılar hep girdileri soyluyor, bizim amacımız cıktılar olmalı. Yani teknoloji ihracatımız ne durumda, dunyada tanınan kac teknoloji firmamız var, diğer ulkelerden daha iyi yaptığımız hangi urunler var? Orneğin Kovid-19 aşısı geliştirmede ilk 5 ulke arasına girebildik mi?" diye sordu.
Teknolojik donuşum icin genc nufusun yararlı, hatta gerekli olduğunu dile getiren Altıntaş, "Ancak, eğitilmemiş ve yetkinlik kazanamamış genc nufus daha cok problemlere yol acabilecektir. Genclerimize ulkelerinde kendi yeteneklerine uygun işler ve bu yetenekleri en iyi şekilde değerlendirebilecekleri bir sektor yapısı sunmak bizim sorumluluğumuzdadır." diye konuştu.
Teklifte teknoparklarla ilgili bircok değişiklik ongorulduğunu anımsatan Altıntaş, bu değişiklikleri, mevcut yasaya gore daha iyi bir durum olarak, olumlu bulduklarını soyledi.
Altıntaş, teknoparklara teşvik verildiğini ancak ihracatta yuksek teknolojili urun oranının surekli azaldığını ileri surdu.
Teknoparkı olan tum universitelerin icinin, teknopark statusunde olmasını, firmaların, universite binalarının arasında yer almasını oneren Altıntaş, "Bu teklifin teknolojik girişim, Ar-Ge ve yenilik temelli uretim icin iyi niyetle hazırlandığını ama yetersiz ve acele hazırlandığını duşunuyoruz. Teknopark firmalarına sağlanan desteklerin aynısının Ar-Ge ve tasarım merkezlerine de sağlanması iyi olurdu." dedi.
"Bilim ve teknoloji, toplumsal hayatı da etkileyen bir alana donuştu"
MHP Antalya Milletvekili Abdurrahman Başkan, teklifin tumu uzerinde grubu adına yaptığı konuşmada, 21. yuzyılda bilim ve teknolojinin, ekonomik hayatın yanında toplumsal hayatı da etkileyen bir alana donuştuğune dikkati cekti.
Teknoloji bilgisine sahip olmanın, hem ulkeler arası hem de şirketler arasında rekabeti farklı alanlara taşıdığını, bu alanlara yatırımları tetiklediğini kaydeden Başkan, bu yatırım alanlarından en onemlisinin, teknoparklar, teknoloji geliştirme bolgeleri olduğunu anlattı.
Gelinen surecte Ar-Ge ekosisteminin gelişmişliğinin giderek arttığını, Ar-Ge kulturunun onemli olcude geliştiğini dile getiren Başkan, "Artık Ar-Ge kulturunun onemli bir bolumu ticarileşmekte ve yurt dışına da ihrac edilmektedir. Bu teklifle destek, teşvik ve muafiyetlerin suresinin uzatılarak ureten, istihdam oluşturan, uretim yapısında yuksek teknolojiye dayalı, yuksek katma değerli urunlerin payının artırılacağı, insan gucunun niteliğinin geliştirileceği, yuksek teknoloji yatırımlarına buyuk destekler verilerek teknoloji tuketen değil, teknoloji ureten bir ulke olunması hedeflenmektedir." bilgisini paylaştı.
Başkan, Turkiye'nin, teknoloji ve savunma sanayisinde dışa bağımlılıktan kurtulmasının yanı sıra teknoloji ihracatı yapan bir konuma gelmesinin, son derece onem taşıdığını vurgulayarak, bu konuda en carpıcı orneğin, gectiğimiz aylarda Dağlık Karabağ'ın işgalden kurtuluşunda kullanılarak buyuk bir destan yazan yerli ve milli SİHA'lar olduğunu anlattı.
"Şirketlere birtakım haklar tanıyarak teknolojik atılım bekliyorsanız, yanılıyorsunuz"
HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, teklifin, teknoloji bolgelerindeki faaliyet yuruten şirketlere bazı imtiyazlar getirdiğini ifade ederek, teknolojik gelişimin, şirketlere tanınan vergi muafiyetleriyle olmayacağını kaydetti.
Teknolojiyi, bilimin, bilimsel calışma ve bilimle donatılmış insanın urettiğini dile getiren Kenanoğlu, "Siz, vergi muafiyetleri, şirketlere birtakım haklar tanıyarak ulkenin teknolojik bir atılım sağlayacağını bekliyorsanız yanılıyorsunuz. Bilim, oncelikle ozgur, ozerk universitede olur. Universitelerin ozerkleştirilmesi, bilim yuvaları haline getirilmesi gerekir. Siz ne yapıyorsunuz? Universitelerin kapısına kelepce vuran bir iktidar halindesiniz. Sorgulayan akla kelepce vurmayı hedefliyorsunuz, bu size teknolojik gelişimi sağlamaz." değerlendirmesinde bulundu.
"Her sektorun ayrı telden caldığı..."
CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, teknoparkların, Turkiye'nin sanayisinde ve ihracatında katkısının en yoğun olmasını bekledikleri alanlar olduğunu belirterek, "Teknoparklar doğru bir sanayi politikası ve teknoloji anlayışıyla, koklu bir reformla, hukuka bağlı, beyin gocunu tersine cevirebilen ve kralına gore değil, kuralına gore işleyen demokratik hukuk devletinde duzluğe cıkar." dedi.
Her gelen bakanın, yeni hedef ve kurallar belirlememesi gerektiğini kaydeden Tarhan, sanayi ve teknolojinin ancak istikrarlı bir piyasa duzeninde rahat bir zemine kavuşacağını soyledi. Tarhan, "Aksi halde bugunku sanayi politikası, her sektorun ayrı telden caldığı bir gurultu halinde kalır. Bu teklif, sanayi politikasında koklu bir değişiklik olmadan, zihniyet değişikliği yaşanmadan, kısacası siz iktidardan ayrılmadan bir işe yaramayacaktır. Girişimciler bir kez daha vergi teşviki, sure uzatımı ve kucuk istihdam destekleriyle oyalanacaktır." ifadesini kullandı.
Teklifle, alanında uzman olmayan kişilere sınırsız yetkiler verildiğini savunan Tarhan, boyle teknolojik bir gelişim olamayacağını belirtti.
Tarhan, Ar-Ge ve universitelere daha fazla kaynak aktarılmadığı, sanayi icin gerekli yatırım imkanları sağlanmadığı surece yerlerinde saymaya devam edeceklerini kaydetti.
"Bu hikayede başrolu..."
AK Parti Samsun Milletvekili Fuat Koktaş, emek yoğun ekonomiden bilgi ve teknoloji yoğun ekonomiye gecişin en onemli parametrelerinden birinin de teknoloji geliştirme bolgeleri; teknoparklar olduğuna işaret etti.
Koktaş, 2001 yılında cıkarılan kanunla kurulan teknoloji geliştirme bolgelerinin, yasal bir zemine ilk kez kavuşturulduğunu anımsatarak, 2011 yılından itibaren 87 teknoloji geliştirme bolgesi kurulduğunu, bunlardan 72'sinin faal, diğerlerinin yapısal inşaatlarının tamamlanmak uzere bulunduğunu bildirdi.
Teknoparklarda, Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde tamamlanan proje sayısının 85 bin 312'ye, aynı merkezlerde yurutulen Ar-Ge proje sayısının 27 bin 562'ye, tescil edilen patent sayısının 8 bin 478'e ulaştığına dikkati ceken Koktaş, "Teknoloji Geliştirme Bolgeleri Kanunu ve Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkındaki Kanun'la oluşturulan yapılar birbirini tamamlayan ekosistemlerdir. Bu sayede teknopark ve Ar-Ge calışma urunu olarak sayabileceğimiz bircok urun ortaya cıkmıştır. " dedi.
Teklifin getirdiği duzenlemeler hakkında bilgi veren Koktaş, sozlerini şoyle surdurdu:
"Yuksek katma değerli urunlerin payının artırılacağı Ar-Ge ve yuksek teknoloji yatırımlarına buyuk destekler vererek teknolojiyi tuketen değil, teknoloji ureten bir ulke konumuna gelinmesi hedeflenmektedir. Hukumetlerimiz teknoloji, Ar-Ge ve tasarım merkezlerine onem vererek teknolojide atacağımız milli adımların kuresel risklere karşı ve dış şoklara karşı sigortamız olduğunu cok iyi bilmektedirler. Turkiye'nin yeni buyume hikayesinin Ar-Ge ve teknolojinin onderliğinde yuksek katma değerli uretimle yazılacağını cok iyi bilmekteyiz. Bu hikayede başrolu siyasi istikrar, guclu hukumet, yenilikci ozel sektor ve nitelikli beşeri sermaye paylaşacaktır. Bunları guclendiren her ulke gelecekte, dunyada teknolojiden ve uretimden soz sahibi olacaktır."
TBMM Başkanvekili Haydar Akar, teklifin tumu uzerindeki goruşmelerin tamamlanmasının ardından birleşimi saat 14.00'te toplanmak uzere kapattı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Meltem Ozturk