Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Fatih Metin, "Gıda guvenliği ile alakalı toleransımız sıfır. Kovid-19 donemini de kapsayan 2020 yılında gıda işletmelerine 1 milyon 356 bin 643 adet denetim yapıldı. Denetim sonucunda olumsuzluk tespit edilen işletmelere yonelik 14 bin 562 adet, toplamda 126 milyon 228 bin TL idari para cezası uygulandı." dedi.
İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) ev sahipliğinde Guvenilir Urun Platformu koordinatorluğunde duzenlenen "Guvenli 2023 İstanbul" eğitimlerinin acılış etkinliği, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Fatih Metin, İSTİB Yonetim Kurulu Başkanı Ali Kopuz, İSTİB Yonetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakkı İsmet Aral ve Guvenilir Urun Platformu Başkanı Celal Toprak'ın katılımıyla cevrim ici gercekleştirildi.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Metin, acılışta yaptığı konuşmada, gercekleştirilecek eğitimlerin, gıda sektoru icin onemine işaret ederek, Bakanlık bunyesinde yapılan calışmalar hakkında bilgi verdi.
Tarım ve gıdanın insanlık icin vazgecilmez bir sektor olduğunu vurgulayan Metin, şunları kaydetti:
"Gıda guvenliği ile alakalı toleransımız sıfır. Bu bilincle mesai saati gozetmeden calışıyoruz. Dunyada yaşanan Kovid-19 kaynaklı olağanustu durum ortaya cıkar cıkmaz gıdanın hazırlanması, sunumu ve servis edilmesi sırasında virusun yayılımının engellenmesi amacıyla işletmelerde hijyen kontrolunde dikkat edilecek hususlar Bakanlığımızca detaylı olarak belirlendi. Gıda işletmelerini bilgilendirme denetimlerini de bu surece kadar yaptık.
Bakanlığımız, gıda guvenirliği konusunda yaptığı calışmalarda, tuketicilerin gıda alışverişlerinde ambalajlanmış gıdaları tercih etme konusunu ozellikle vurgulamaktaydı. Koronavirus sureci, bu konunun onemini daha da guclendirdi. Sadece koronavirus acısından değil, genel gıda hijyeninin sağlanması acısından da doğrudan tuketicinin acarak kullandığı ambalajlı gıdalar konusunda tuketicilerin farkındalığı ve hassasiyeti arttı."
Metin, bu hassasiyete ilişkin web sitesi ve sosyal medya hesaplarında surekli yayımlanan "Gıdadan insana Kovid-19 virusu bulaşır mı?" konulu bilgilendirme amaclı gorsel materyal yayının devam ettiğini bildirdi.
Gıda işletmelerinde calışan personelin koronavirus testinin pozitif cıkması veya belirti gostermesi durumunda alınması gereken onlemlere ilişkin de bir talimat hazırlayarak il mudurluklerine gonderdiklerini aktaran Metin, işletmelerin ayrıntılı olarak da bilgilendirildiğini soyledi.
"172 işletme icin Cumhuriyet savcılığına suc duyurusunda bulunuldu"
Fatih Metin, her alanda resmi kontrollerin yurutulduğune, denetimlerin 81 ilde yapıldığına işaret ederek, şu bilgileri verdi:
"Kovid-19 donemini de kapsayan 2020 yılında gıda işletmelerine 1 milyon 356 bin 643 adet denetim yapıldı. Denetim sonucunda olumsuzluk tespit edilen işletmelere yonelik 14 bin 562 adet, toplamda 126 milyon 228 bin TL idari para cezası uygulandı. 172 işletme icin Cumhuriyet savcılığına suc duyurusunda bulunuldu. Tuketicilerin gıda ile ilgili her turlu talep ve şikayeti, Turkiye'nin her yerinden Alo 174 Gıda Hattı cağrı merkezine bildirilmekte. Alo 174 bilgi edinme, ihbar ve şikayet kapsamında şimdiye kadar 756 bin 500 başvuru alınmış ve 751 bin 448 başvuru sonuclandırıldı. Bu kapsamda yapılan denetimler sonucu 54 bin 940 cezai işlem uygulandı. 2020 yılında Alo 174'ten sonra WhatsApp Gıda İhbar Hattı, tuketicilerimizin ihbar, şikayet, soru ve sorunlarına ilişkin hizmet vermeye başladı. Bugune kadar WhatsApp uzerinden tuketicilerimizden gelen 32 bin 175 başvuruya cevap verildi."
Gıdada taklit ve tağşiş gibi sahtecilik yapan firmalarla ilgili calışmalara da değinen Metin, denetim, ifşa, ve kanuni duzenlemelerle gıda guvenliğine gosterdikleri hassasiyetin ortada olduğunu soyledi.
Metin, guvenilir gıdaya ulaşmadaki iş birliklerinin devam edeceğini belirterek, vatandaşlara, gıda ile ilgili her turlu talepte kendilerine ulaşmaları cağrısında bulundu.
"Guvenli 2023 İstanbul" eğitim programları
İSTİB Başkanı Ali Kopuz da bugun başlayan "Guvenli 2023 İstanbul" eğitim programlarının onemli olduğunu vurgulayarak, bir yandan borsacılığın temel fonksiyonunu yerine getirirken, diğer yandan sosyal sorumluluk projeleri ve eğitim faaliyetlerine devam ettiklerini bildirdi.
Pandemi yuzunden tum dunyada gıdaya ve ticarete bakış acısının da, yururlukteki uygulamaların da bir donuşumden gectiğine işaret eden Kopuz, şunları soyledi:
"Bu bakımdan Kovid-19 salgınının iş dunyamıza etkisini goz ardı edemezdik. Ozellikle uyelerimizi ve gıda işletmelerini salgının etkilerinden korumak ve sektorel bağışıklıklarını guclendirmek icin calışmalar yapıyoruz. Bu calışmalarımız doğrultusunda, İSTİB ev sahipliğinde ve Guvenilir Urun Platformu koordinatorluğunde yurutulecek olan, 'Guvenli 2023 İstanbul' projemizi başlatıyoruz. Eğitimler, yetkin otoriteler tarafından verilecek ve uluslararası standartların yanında, Kovid-19 salgını sonrası geliştirilen guvenilir uretim ve urun guvenliği konularını da kapsayacak.
Eğitimler sonrasında yapılacak sınavda başarılı olanlar, 'Guvenli2023 İstanbul Guvenilir Urun Eğitim Sertifikası' almaya hak kazanacaklar. Bu proje kapsamında gıda ureten ve satan tum işletmelere yonelik eğitimler verilecek. Yani, uyelerimiz dışında katılmak isteyenlere de kayıtsız kalmadık."
Kopuz, icinde genclerin de bulunduğu geniş bir katılımla eğitimleri gercekleştirecek olmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.
"Eğitimler ucretsiz verilecek"
İSTİB Yonetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakkı İsmet Aral ise eğitimlerin tamamen ucretsiz verileceğini bildirdi.
Katılım zorunluluğu ve online sınavlardan belli puan uzerinde not alınması uzerine kişilerin sertifika alabileceklerini belirten Aral, gıda sektorunde cok ceşitli alanların olması nedeniyle gıda şirketlerinin de farklı kategorilere ayrıldığını soyledi.
Aral, "Ayrıca, pandemi nedeniyle ceşitli kısıtlamalar ve değişen ticari yonelimler nedeniyle markalaşma da cok onem kazandı. Eğitimlere katılanlar pandemide markalaşma, iletişim ve pazarlama konularında da eğitim alacaklar. Bu eğitimler ile ne kadar cok gıda kuruluşuna ulaşırsak o kadar iyi sonuclar alacağımızın bilinciyle sıkı bir calışma yapıldı ve uye sayımızla oranlandığında, katılımda ciddi rakamlara ulaşıldı." ifadelerini kullandı.
Guvenilir Urun Platformu Başkanı Celal Toprak, pandemi sureci ile birlikte daha da one cıkan guvenirlik ve hijyen konularının sektore etkileri hakkında bilgi verdi.
Hijyenin artık olmazsa olmazlardan biri haline geldiğine dikkati ceken Toprak, "Butun araştırmalar gosteriyor ki, onumuzdeki donemde guvenilir olmak, işletmelerin, ureticilerin olmazsa olmazlarından biri haline gelecek. Bu konuda Tarım Bakanlığımızda ve Ticaret Bakanlığımızda cok onemli calışmalar yurutuluyor." dedi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Fatma Eda Topcu