İtalya'nın son kralının soyundan gelen Emanuele Filiberto, Yahudi soykırımına giden surecte buyuk dedesinin ırk ayrımı yasaları ve soykırımdaki rolu icin Yahudi cemaatinden ozur diledi.
Savoy hanedanının varisi olan Emanuele Filiberto, 27 Ocak Uluslararası Holokost Anma Gunu oncesinde İtalyan Yahudi cemaatine hitaben bir mektup yazdı. 48 yaşındaki Emanuele Filiberto, buyuk dedesi 3. Vittorio Emanuele'nin imzasını taşıyan 1938 tarihli ırk ayrımı yasalarından oturu ailesi adına af diledi.

Emanuele Filiberto mektupta şunları yazdı:
"Yukunu hala benim ve tum Savoy kraliyet ailesinin omuzlarımızda hissettiğimiz 1938 ırk yasalarını kınıyorum. 3. Vittorio Emanuele'nin bu eylemini kendimize yakıştırmıyoruz: Bu acı imzayla aramıza mesafe koyuyoruz; bu belgeyi kabul edilemez buluyor, ailemiz icin silinmez bir leke, tum İtalya icin de hala kanayan bir yara olarak goruyoruz."
"Nazi faşizmi cılgınlığında 7 bin 500'u İtalyan olmak uzere 6 milyon Avrupalı Yahudi'nin oldurulduğu trajedinin anısının daimi olduğunu" soyleyen Emanuele Filiberto, şoyle devam etti:
"Bu mukaddes İtalyan kurbanlar anısına tum ailem adına bugun resmi olarak af diliyorum."
Emanuele Filiberto, dun akşam TG5 televizyon kanalında yayımlanan soyleşide de "Af diliyorum ama affedilmeyi beklemiyorum" dedi.
Faşist lider Benito Mussolini doneminde cıkarılan ırk ayrımı yasalarıyla Yahudiler eğitim, iş, mulkiyet gibi bircok haktan mahrum edilmişti.
Kral 3. Vittorio Emanuele, 1900'den 1946'ya kadar tahtta kalmış ve Mayıs 1946'da tahtı oğlu 2. Umberto'ya devretmişti. 2. Umberto'nun krallığı ise yaklaşık bir ay surmuş ve İtalya'nın monarşiden cumhuriyete gecişiyle son bulmuştu. Emanuele Filiberto, Kral 2. Umberto'nun tek erkek torunu olarak Savoy hanedanının varisi olarak anılıyor.
Cumhuriyete gecişle Savoia kraliyet ailesinin erkek varislerinin ulke topraklarına girişi yasaklanmış, bu yasak 2002'de Silvio Berlusconi hukumeti tarafından kaldırılmıştı.