İSTANBUL'dan gelerek Canakkale'nin Bayramic ilcesine yerleşen Emin Mahir Başdoğan (63), 8 atıyla birlikte surdurduğu hayatını kitaplaştırdı. Atcılığın bir hayat bicimi olduğunu belirten Başdoğan, "Hayatın her alanında olduğu gibi atcılıkta da zorluklar vardır. Bir insanı attan korkutmak dunyanın en kolay işidir. Bir insanı, ata sevdirmekte maharettir, hocalıktır, teşviktir. Atın, kolay olmadığını kitabımda anlattım. Ancak atla bir hayat duşunuyorsanız sıkıntılarla uğraşabilecek iseniz gonul rızasıyla yapılacak bir iştir" dedi.
İstanbul'da ozel bir radyoda, uzun yıllar at uzerine program yapan Emin Mahir Başdoğan, Bayramic ilcesinin Mollahasanlar koyu yakınındaki at ciftliğinde, ilk kez işin mutfak kısmında bulunduğunu ifade etti. Kazdağları'nın Kuzey yamacındaki Mollahasanlar koyu yakınında satın aldığı arazide at ciftliği kuran Emin Mahir Başdoğan, burada eşi Melda Başdoğan ile birlikte 7 yıldır atlarla birlikte bir hayat surduruyor. Başdoğan, 8 binek atıyla surdurduğu renkli yaşamı, 'At'a Sozlerimiz' ve 'Evde At Beslemek' isimli 2 kitap yazarak anlattı. Bir yandan da bolgedeki at meraklılarına; atların yaşam bicimi hakkında bilgiler verip, at binmeyi oğreten Başdoğan'ın ciftliği, yore halkı tarafından sıkca ziyaret ediliyor.

'AT AİLE İLE BERABER YAŞAYABİLİR'
Emin Mahir Başdoğan, atın dunyayla, insanla, tarihle ve kulturle alakalı soylenecek bir suru sozun icinde yeri olduğunu belirtti. Atın kocaman bir mecaz olduğunu soyleyen Başdoğan, "Bunları, anlamak ve anlatmak mumkun.1995 yılına kadar hobi atcısıydım. Bir yerde calışıyordum. Hafta sonu gelip atıma biniyordum. 1995'ten itibaren de hobim, uğraşım oldu. Buraya gelene kadar da kendimi, 'atcı' kabul ediyordum. Ama burada tam olarak 'atcı' oldum. Cunku, hep İstanbul'da bir tesiste, kulupte başkasının baktığı atlara hafta sonu gidip biniyordum. Anladım ki at, cok emek yoğun bir iş. Atcılık, istihdam değeri yuksek bir iştir. Fiziki guc harcatan ama ruha, akla cok iyi gelen bir iş. Akşam yattığın zaman nerede yattığını hatırlamayacak kadar yorgun olabiliyorsun. Yakındaki koylerden arkadaşlar geliyor. Ata guzel ve doğru binmeyi oğrenmeye calışıyorlar. Bugun, atcılığın unuttuğumuzu duşunuyorum. Onun icin konuşmayı, yazmayı, anlatmayı tercih ediyorum. Kitabımda; evinizin bahcesinde eşiniz, cocuklarınız varsa torunlarınızla birlikte atın beslenebileceğini anlatıyorum. At bakmak tek başına bir kişinin yapabileceği bir iş değil. Evine at almak ve ailesiyle beraber o atın yukunun altından kalkabilmek bence buyuk bir meziyet. Atcılık bir hayat bicimidir. Atla beraber olmaya niyetliyseniz, sıkıntılarla uğraşabileceğinizi duşunuyorsanız, tedbirleri elden bırakmadan gonul rızasıyla yapılacak bir iştir" diyor.
'KORKAN İNSANLA URKEN ATI BULUŞTURUYORUM'Ciftliğe gelen Ece Turan'a (8) at binmeyi oğrettiğini belirten Başdoğan, "Ece, ilk once 'korktuğunu' soyledi. Şimdi korkusunu yendi. İnsanlar nasıl korkuyorsa, atlarda insanlardan korkuyor. Benim vazifem; urken ve korkan atla korkan insanı birleştirebilmek. Bir insanı, attan korkutmak ve soğutmak dunyanın en kolay işidir. Bir insanı, ata sevdirmek maharettir, hocalıktır, teşviktir" diye konuştu.
Kaynak: Demiroren Haber Ajansı