Elazığ'da gecen yıl 24 Ocak'ta meydana gelen depremde evleri yıkılan veya ağır hasar goren aileler, yapımı tamamlanan yeni konutlarına yerleşti.
Merkez ussu Sivrice ilcesi olan, 41 kişinin hayatını kaybettiği 6,8 buyukluğundeki depremde binlerce evin ağır hasar gorduğu Elazığ'da, depremzedelerin konut ihtiyacını karşılamak icin Cevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinesinde TOKİ tarafından 19 farklı yerde yapımına başlanan 20 bin 118 konuttan 8 bini tamamlandı.
Bu konutlardan 3 bin 310'u Elazığ İl Afet ve Acil Durum Mudurluğunce hak sahipliği sureci tamamlanan depremzedelere Elazığ Valiliği koordinesinde gercekleştirilen kura cekimi ile teslim edildi. Kendilerine teslim edilen konutlarına heyecanla yerleşen depremzedeler, depremin 1. yılını yeni konutlarında karşıladı.
Depremzede aileler, bir yaşam alanı olarak planlanan, icerisinde iş yeri, cami, fırın, dinlenme alanları, cocuk oyun parkları, spor tesisleri, yuruyuş ve bisiklet yolları gibi sosyal donatıları ve cevre duzenlemesi bulunan konutlarda yaşamını surdurmekten mutluluk duyuyor.
"Eski evlerimiz oturulacak gibi değildi"
Karşıyaka Mahallesi'nde inşa edilen yeni evine yerleşen Aziz Demirelli, AA muhabirine yaptığı acıklamada, bir yıl once yaşadıkları depremde oturdukları binanın ağır hasar gorduğunu ve kullanılamaz hale geldiğini soyledi.
Bir gecede evsiz kaldıklarını, "Bundan sonra ne yaparız?" diye duşunurken, devletin tum imkanlarıyla kendilerine sahip cıktığını ifade eden Demirelli, bir yıl gecmeden yeniden ev sahibi olduklarını belirtti.
"Allah razı olsun, devletimizden, Cumhurbaşkanımızdan, Cevre ve Şehircilik Bakanımızdan. Daha ne olsun, daha ne isteyelim? Eski evlerimiz oturulacak gibi değildi. Buralar site şeklinde, cevre duzenlemesiyle mukemmel konutlar oldu." diyen Demirelli, bu calışmalarda emeği gecenlere teşekkur etti.
"Devletimiz o kadar mukemmel ki her yere yardım ulaştırıyor"
Demirelli'nin eşi Canan Demirelli ise eski evleriyle bugun yerleştikleri ev arasında cok buyuk fark olduğunu belirtti.
Devlet sayesinde 50 yaşından sonra mimarisi ve cevre duzenlemesiyle guzel bir evin sahibi olduğunu anlatan Demirelli, şoyle konuştu:
"Cumhurbaşkanımız Elazığ'ımıza sahip cıkıyor. Her yerde TOKİ evleri, yeni siteler yapılıyor. Birkac yıl sonra ben Elazığ'ı duşunemiyorum, muthiş bir kent olacak. Elazığ yıkıldı, deprem her yeri sarstı ama bugun bakıyorum her yer site olmaya başladı. Daha ne yapsın Cumhurbaşkanımız? Turkiye'miz bir deprem bolgesi, her an her yer sallanıyor ancak devlet her yere yetişiyor. Turkiye'miz o kadar guzel, devletimiz o kadar mukemmel ki her yere yardım ulaştırıyor."
"Allah devletimizden razı olsun"
TOKİ'den ev sahibi olan Gulec Cimen de depremde ağır hasar goren evleri yıkıldığı icin mağdur olacaklarını duşunurken devletin kendilerine hem bir yıllık kira yardımında bulunduğunu hem de bir yıl dolmadan yepyeni bir ev sahibi yaptığını kaydetti.
Depreme dayanıklı, konforlu ve asansorlu konutlarında huzur ve guven icinde yaşadıklarını aktaran Cimen, "Evlerimiz eskiydi ve sobalıydı, balkonlarımız sağlam değildi. Şimdi cok rahatız. Devletimizden, Cumhurbaşkanımızdan, Bakanımızdan, emeği gecen butun herkesten Allah bin kere razı olsun." dedi.
Depremzede Teslim Salgut, bir yıl once depremin sarstığı Elazığ'ı devletin yeniden inşa ettiğini dile getirerek, "Allah devletimizden razı olsun, bize luks evler yaptı. Goruyorsunuz, park ve bahcelerimiz, buyuk yollarımız, konutlarımız... Devletimiz olmasaydı bu evleri belki ruyamızda bile goremezdik." ifadelerini kullandı.