Tunceli'nin Pulumur Vadisi'nde surekli su damladığı icin halk arasında "Ağlayan Kayalar" olarak bilinen doğal oluşum, aşırı soğukların etkisiyle buzla kaplandı.
Munzur, Mercan, Sulvus ve Hel dağları arasında kurulu "saklı cennet" Tunceli, sahip olduğu doğal, tarihi ve kulturel zenginlikleri ile yılın her donemi doğaseverlerin ilgisini cekiyor.
Zengin florası, yaban hayatı varlığı ve biyolojik ceşitliliğiyle buyuk oneme sahip olan kentte, Tunceli-Erzincan kara yolu uzerindeki Hılbeş Koprusu yakınlarında bulunan ve surekli su damladığı icin halk arasında "Ağlayan Kayalar" olarak adlandırılan doğal oluşum, sıcaklıklarının sıfırın altına duşmesi ile dondu. Buzla kaplanan kayalar, meşe ormanlarıyla kaplı Pulumur Vadisi'nin incisi oldu.
Yaklaşık 2 metre uzunluğunda buz sarkıtlarının oluştuğu kayalar, şu sıralar cevre il ve ilcelerden cok sayıda doğa ve fotoğraf tutkununun cekim alanı oldu.
"Kışın 7-8 metre uzunluğunda buz sarkıtları oluşuyor"
Yore sakinlerinden Cengiz Gocmen, AA muhabirine yaptığı acıklamada, Tunceli'nin her mevsim doğasıyla goz kamaştırdığını belirtti.
Kentte hava sıcaklıklarının duşmesi ile Ağlayan Kayalar'ın buzla kaplandığını belirten Gocmen, şoyle konuştu:
"Kış mevsimi bu coğrafyada her ne kadar hayatı olumsuz etkiliyor olsa da guzellikleri de beraberinde getiriyor. Ağlayan Kayalar her yıl bu zamanlarda soğuk hava nedeniyle buz tutuyor. Biz de vaktimiz oldukca burayı ziyaret edip keyifli vakit geciriyoruz. Bazı zamanlarda da uzunluğu 7 ya da 8 metreye ulaşan buz sarkıtları oluşabiliyor."
Gocmen, buz tutan kayaların her mevsim farklı bir guzelliğe burunduğunu ve mutlaka gorulmesi gereken yerlerin başında geldiğini dile getirdi.
Fotoğrafcı Gundoğan Cağ ise kentin doğal guzelliklerini fırsat buldukca objektifine yansıttığını anlattı.
Ağlayan Kayalar'ın Tunceli-Erzincan kara yolu uzerinde bulunduğunu ifade eden Cağ, "Yaz ve ilkbahar aylarında buradaki kayalardan damlalar şeklinde sular akıyor. Kışın da hava sıcaklıklarının eksinin altına duşmesi sonucu buz tutuyor ve gorsel bir şolen oluşturuyor. Ağlayan Kayalar buz tutmuş haliyle fotoğraf karelerine cok daha guzel yansıyor." dedi.
Ziyaretcilerden Suat Polat, Erzincan'dan Elazığ'a giderken kara yolu kenarında bulunan Ağlayan Kayalar'ı gorduğunu ve hayran kaldığını belirtti.
Kentin gezilmesi gereken cok yeri olduğuna işaret eden Polat, "Bunlardan birisi de Ağlayan Kayalar. Burada yazları sular daha canlı akıyor. Şimdi de bu şekilde buzla kaplanması beni cok etkiledi. Burada mola verip fotoğraflar cektim. Turkiye'de bu kayalar gibi bir yerin olduğunu hic gormedim ve duymadım." ifadelerini kullandı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Sidar Can Eren