İtalya'nın tanınmış şeflerinden biri, ulkenin klasik yemeklerinden lazanyayı "yenilikci" bir yorumla diş macunu ve diş fırcası şeklinde sununca mutfak geleneklerine duşkunlukleriyle bilinen İtalyanlardan tepki cekti.
2017'de Masterchef İtalya yarışmasını kazanan 23 yaşındaki şef Valerio Braschi, Roma'daki restoranının menusune eklediği "Lazanya 2021" tabağıyla tartışma yarattı.

Lazanya 2021, diş macunu tupunden sıkılan krema, diş fırcası şeklindeki hamur ve ağız calkalama suyu goruntusundeki parmesanlı sostan oluşuyor. Tabak, 10 yemekten oluşan ve 100 euro'ya sunulan tadım menusunde yer alıyor.
Şef Braschi, İtalya'nın dunya capında da en cok tanınan yemeklerinden olan lazanyaya getirdiği bu yorumu "Buyuk bir İtalyan klasiğinin tamamen donuşturulmuş hali" diye tanımladı.
Braschi, bu fikri nasıl bulduğu sorusuna yanıt verirken de bir cocukluk anısını yeniden canlandırmak icin lazanyayı bu şekilde sunmaya karar verdiğini soyledi:
"Bu fikir nereden mi geliyor? Cocukluğumdaki bir anımdan. Bayramlardan sonraki sabah kalkar kalkmaz, buzdolabında onceki gunden kalan lazanyadan bir catal alır ve bununla dişlerimizi fırcalardık."
Roma'daki 1978 isimli restoranda sunulan "yeniden yorumlanmış lazanya" hem İtalyan basınında hem de sosyal medyada cok sayıda tepki ve yorum topladı.
İtalyan basınında sıklıkla "tuhaf" ve "acayip" olarak nitelenen tabak icin Il Fatto Quotidiano gazetesi şu yorumu yaptı:
"Belki de artık yaptığımız sacmalıkları cocukluğumuzu yeniden canlandırma kılıfına sokmaktan vazgecmeliyiz."
Sosyal medyada da bu yemeği restoranda sunmanın psikolojik bozukluk gostergesi olduğundan, şefin İtalyan vatandaşlığından cıkarılması ve tutuklanması gerektiğine kadar ironi de iceren eleştirel yorumlar yapıldı.
Lazanyanın anavatanı kabul edilen Emilia-Romagna bolgesinden bir sosyal medya kullanıcısı, "Romagna'lı biri olarak sesleniyorum: Tup icinde lazanya, kutsal değerlere kufur etmektir" dedi.
Bir başka kullanıcı da "Lazanya gibi sıcaklık cağrıştıran bir yemeği boyle soğuk bir sunuma donuşturmek hic hoş olmamış" diye yazdı.
Sosyal medyada, az sayıda da olsa, şefe destek veren ve cesaretini tebrik eden yorumlar da yapıldı.
Haberin yayılması ve gelen tepkiler uzerine restoran bir acıklama yaparak herkesi bu yemeği denemeye cağırdı. Restoranın acıklamasında şoyle denildi:
"Valerio Braschi'nin tup icindeki lazanyasının yarattığı infiali gormezden gelemedik. İlgi gercekten cok buyuk ve bundan ancak memnun olabiliriz! Biz mutfak kulturunun aynı zamanda yenilik de demek olduğuna inanıyoruz, denemekten ve sizlere her zaman yeni yemekler sunmaktan hoşlanıyoruz!"
Koronavirus tedbirleri gereği halen Roma'da restoranların masa servisi yapamaması nedeniyle Ristorante 1978, takipcilerini tedbirler kalkar kalkmaz bu tabağı deneyerek yorum yapmaya cağırdı.