Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Turkiye Genc İş Adamları heyetinin kabulunde gundeme dair onemli acıklamalarda bulundu. Hukuk ve ekonomideki reformların yakın zamanda acıklanacağını soyleyen Erdoğan, yuksek faizle ilgili goruşlerini de aktardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yuksek faizle ulkemin kalkınacağına inanmıyorum, kimse kusura bakmasın ben bunu anlatmaya devam edeceğim" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın acıklamalarından satır başları şu şekilde:

"TUGİK catısı altında Turkiye'nin guclenmesi, buyumesi, bunun icin de gayret sarf eden tum iş adamlarına teşekkurlerimi sunuyorum. İlk ayının sonuna doğru yaklaştığımız 2021'in tum insanlık icin sağlık, huzur, esenlik getirmesini temenni ediyorum. 2021 salgın sebebiyle tum dunyayla birlikte sıkıntılı gecti. Bununla birlikte salgın doneminde guclu sağlık altyapısının yanı sıra uretimin, araştırma geliştirmenin onemliliğini cok acık gorduk. İnovasyona, AR-GE'ye, ihracata onem veren firmalar sureci en az zararla atlattı. Her ne kadar bu salgın beraberinde ceşitli zorluklar getirse de iş dunyamızın onunde yeni fırsat pencereleri de acıyor
[h=3]"TURK ŞİRKETLERİ RAKİPLERİNE FARK ATIYOR"[/h]Turk firmaları kaliteli urunleri, rekabetci fiyatları ve guvenilir oluşlarıyla rakiplerine fark atıyor. Aşılamanın artmasıyla beraber salgın geriledikce ulkemizin yakaladığı ivme artacaktır. İhracatta gecen seneyi 169.5 milyar gibi bir rakamla kapatmayı başardık. İhracatcı sayımız 87 bin 400'u aştı. 2020 yılında kurulan şirket sayısı salgına rağmen %20 artarak 101 bin 318'e ulaştı. Bazı dostlar yanıma geldi, "Dukkanlar, şirketler kapanıyor" diyor. Kapanan falan yok. Bunlar guclu şirketler, ihracat yapıyorlar. Ama birileri de buralardan nemalanmak istiyor. Yılın son gunlerinde İngiltere'yle imzladığımız serbest ticaret anlaşması gumruk anlaşmasından sonra en onemli anlaşmamızdır.
[h=3]"GUNCELLEME CALIŞMALARIMIZ SURUYOR"[/h]AB ile gumruk birliği anlaşmamızı guncelleme calışmalarımız da suruyor. İnşallah 2021 yılında tum bu calışmaları daha da ileriye taşıyarak devam ettireceğiz.
[h=3]"TEDBİR GEREKTİREN HUSUSLARIN UZERİNE KARARLILIKLA GİDECEĞİZ"[/h]Son 18 yıldır vatandaşımızın hayatının her alanına dokunan reformlarımız sayesinde ulkemizi diğerlerinden ayrıştırmayı başardık. Amacımız Turkiye'nin salgın sonrası doneme guclu, dayanıklı ve rekabetci bir kuresel oyuncu olarak girmesini sağlamaktır. Ekonomimizin guclu yonlerini sağlamlaştırırken tedbir gerektiren hususların uzerine de kararlılıkla gideceğiz.
[h=3]"BORC STOĞUMUZ 150 MİLYAR LİRA AZALDI"[/h] Tuketici guven endeksi ocakta %4 artarak 83.3'e yukseldi. Kur cephesi nispeten istikrar kazandı. Kasım ayından bu yana merkezi yonetim borc stoğumuz yaklaşık 150 milyar lira azaldı. Ulke risk primimiz de duşuyor. Turkiye'nin borclanma maliyetlerini atacağımız kararlı adımlarla duşurmeye devam edeceğiz. Son aylarda ulkemize yurt dışından 15 milyar doların ustunde portfoy girişi gercekleşti. Ekonomimizin uzun donemli surdurulebilir ve kaliteli bir buyume yapısına kavuşmasını amaclıyoruz. Buyumenin kendisi kadar istikrarı ve istihdam oluşturması da istiyoruz. Yuksek teknoloji sektorleri oncelikli olmak uzere cekeceğimiz uluslararası yatırımlarla ulkemizi bir teknoloji, yatırım ussu yapacağız.
[h=3]"YUKSEK FAİZE KESİNLİKLE KARŞIYIM"[/h]Yatırım ortamının daha da iyileştirileceği, yatırımcıların beklentilerinin daha yuksek karşılanacağı bir iklimini tesisi icin gereken tum adımları atacağız. Şoyle de bir planım var; Uluslararası gerek yatırımcı gerekse şirketleri biz senede bir, hatta iki kez ulkemize davet edip onlarla ulkemizde toplantılar yapabiliriz, bazı goruşmelerimizi yaparız, hatta onlara ulkemizdeki yatırım imkanlarının neler olduğunu, ne gibi yatırımlar yapabileceklerini anlatmak suretiyle anlatmamızda fayda var. Bunları gecmişte cok yaptık ve cok da faydasını gorduk.
[h=3]"YAKINDA KAPSAMLI REFORM PAKETİNİ SUNACAĞIZ"[/h]Ekonomi ve hukuk alanındaki reform gundemimizle ilgili yoğun bir hazırlık donemini geride bıraktık. Yakında kapsamlı reform paketini sunacağız. Kur istikrarı enflasyonla mucadelede onemli bir yer tutuyor. Yuksek faize kesinlikle karşıyım. Bu konuda sizlerin mesajları onem arz ediyor. Niye? Cunku siz şu anda yatırımcı konumundasınız. Siz bu yatırımları duşuk faizli kredi imkanına sahip olursanız yapabileceksiniz. Siz bu yatırımı yaptığınızda bu bize istihdamı, uretimi, ihracatı sağlayacak. Butun bunlar uluslararası piyasada rekabeti sağlayacak. Bunları sağlayacağız ki devlerle yarışabilir hale gelelim.
[h=3]"BEN YUKSEK FAİZLE ULKEMİN KALKINACAĞINA İNANMIYORUM"[/h]Dunyada şu an eksi faizle kredi veren finans kuruluşları var mı? Var. Japonya'ya bakın. İsrail kendi icinde eksi faiz. Avrupa'ya gelin. Amerika, ha keza oyle. Ben bu ulkenin cumhurbaşkanıysam, bunu anlatmaya devam edeceğim. Cunku ben yuksek faizle ulkemin kalkınacağına inanmıyorum. Biz eğer yatırımı guclendirirsek işsizlik diyoruz, istihdamı guclendirirsek, uretimi, ihracatı artırırsak dışarıdan imkanlar gelsin, cari acığı da azaltmış, hatta bitirmiş olalım. Savunma sanayinde başarıyı getiren yonetişim modelini imalat sektorunun alt sektorlerinde de uygulayacağız"