İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ABD Başkanı Joe Biden yonetiminin nukleer anlaşmayı kurtarabileceğini, ancak fırsat penceresinin sonsuza kadar acık olmayacağını ifade etti.
Zarif, ABD merkezli Foreign Affairs dergisinde yayımlanan makalesinde, goreve yeni başlayan Biden yonetimi, nukleer anlaşma ve yaptırımlarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Biden yonetiminin, Trump'ın "başarısızlığa uğrayan maksimum baskı politikasını telafi etmek icin" ilk adımı atması gerektiğini savunan Zarif, "ABD, verdiği zararları kolay bir şekilde telafi edemez. Biden yonetimi nukleer anlaşmayı kurtarabilir ancak gercek siyasi iradeyi Washington'da hakim kılması şartıyla. Fırsat penceresi ABD'nin yeni hukumeti icin sonsuza kadar acık olmayacak. Fiili olarak adım atması gereken Washington yonetimidir." ifadelerini kullandı.
Washington'daki yeni yonetiminin temel bir secimle karşı karşıya olduğunu belirten Zarif, "ABD ya Trump'ın başarısız politikalarını izleyecek ya da bunları bir kenara bırakıp bolgede barışı guclendirecek. ABD Başkanı Joe Biden, Trump'ın başarısız maksimum baskı politikasını sona erdirebilir." goruşlerini paylaştı.
Biden'ın Trump'ın ayrıldığı anlaşmaya donerek daha iyi bir istikamete doğru adım atabileceğini kaydeden Zarif, bu durumda İran'ın da nukleer anlaşmadaki taahhutlerini tam olarak uygulayacağını yineledi.
Washington'un nukleer anlaşmaya donmek yerine taviz koparma tutumunda ısrar etmesi halinde fırsatın elden kacacağı uyarısında bulunan Zarif, "Biden yonetimi, Trump'ın uyguladığı tum yaptırımları kaldırarak ve 2015'te imzalanan nukleer anlaşmaya tekrar donerek işe başlayabilir. Nukleer anlaşmanın iceriği değişmemelidir. Boyle bir adım atarsa bolgenin barış ve istikrarı icin yeni bir imkan oluşur." değerlendirmesini yaptı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Muhammet Kurşun