Eğitim Bir-Sen'den, yarıyıl tatilinin yuz yuze eğitime hazırlık donemi olması gerektiği belirtilerek, "Onumuzdeki gunlerde Milli Eğitim Bakanlığının ana odak noktası, uzaktan eğitim surecinde oluşan oğrenme kayıplarının giderilmesi olmalı." değerlendirmesi yapıldı.
Eğitim-Bir-Sen'den yapılan yazılı acıklamada, 2020-2021 eğitim-oğretim yılı birinci doneminin oğretmenlerin fedakarlıkları ile tamamlandığı belirtilerek, salgın nedeniyle birinci yarıyılın sonunda objektif bir olcme-değerlendirme yapmanın ve başarı notunu takdir etmenin mumkun olmadığına işaret edildi. Acıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Dunyayı etkisi altına alan koronavirus salgınından en fazla etkilenen alanlardan biri de eğitim-oğretim oldu. Yuz yuze eğitime ara verilmesi gibi salgınla mucadele konusunda alınması zorunlu ve kacınılmaz kararlar, eğitim-oğretimin her aşaması ve kademesine ne yazık ki telafisi zor zararlar vermiştir. Hayatın her alanda normalleşmesi icin, salgının sona erdirilmesi adına alınan tedbirlere uyulması hepimizin sorumluluğudur. Bu surecte oluşan oğrenme kayıplarının telafisi, yuz yuze eğitime gecilebilmesi icin normalleşme gerekli ve zorunludur."
Salgın surecinde eğitim yonetiminde kararların zamanında alınması gerektiğine vurgu yapılan acıklamada, şu değerlendirmeler yer aldı:
"Surec icerisinde alınan farklı kararlar eğitim calışanlarını belirsizlik icerisinde ve zor durumda bırakmamalıdır. İkinci donem bu tur kararsızlıklara ve celişkilere duşulmemelidir. Bakanlığın eğitim paydaşlarıyla istişare halinde olması, merkez ve taşra teşkilatları arasında guclu koordinasyon kurması zorunludur. Zor şartlarda bircok şeyden mahrum olarak surdurulmeye calışılan eğitim faaliyetlerinin verimliliğinin ve niteliğinin artırılması icin istişareyle uygulanabilir net kararların alınması onemlidir."
Acıklamada, oğretmenlerin bu zorlu surecte hem eğitimin ayakta tutulması hem de oğrenme kayıplarının en aza indirilmesi mucadelesinin mimarı olduğu kaydedildi.
"Yuz yuze eğitim daha fazla ertelenmemeli"
"Sosyo-ekonomik ozelliklerin uzaktan eğitime erişim imkanlarına etkisi goz onune alındığında yuz yuze eğitimin ertelenmesinin daha fazla mumkun olmadığı ortadadır" goruşune yer verilen acıklamada, yarıyıl tatilinin yuz yuze eğitime hazırlık donemi olması gerektiği belirtildi. Acıklamada şunlar kaydedildi:
"Onumuzdeki gunlerde Bakanlığın ana odak noktası, uzaktan eğitim surecinde oluşan oğrenme kayıplarının giderilmesi olmalıdır. Bu amacla oğrenme kayıpları tespit edilmeli, okulların kapasitesi guclendirilmeli, oğrenciler yonlendirilmeli, oğretmenler desteklenmelidir. 25 Ocak tarihi itibarıyla Destekleme ve Yetiştirme Kurslarında yuz yuze eğitime başlanacak olması kararı yerinde ve doğrudur. Ancak, bu kararın okul yonetimlerine ve oğretmenlere yeterli hazırlık imkanı bırakılmadan alınmış olması eğitim calışanlarını zor durumda bırakmıştır."
Eğitim Bir-Sen acıklamasında ayrıca ertelenen unvan değişikliği sınavlarının ne zaman gercekleştirileceğinin duyurulması ve gerekirse bu sınavların online yapılması talebinde bulundu.
"Oğretmenlerin yer değişikliği talepleri karşılanmalı"
Acıklamada, oğretmenlerin il ici ve iller arası yer değişikliği taleplerinin yeni mağduriyetlere sebebiyet vermeyecek şekilde karşılanması gerektiği de belirtildi.
Oğretmen ihtiyacı gozetilerek yarıyıl tatili doneminde en az 60 bin oğretmen ataması yapılması gerektiği ifade edilen acıklamada, sozleşmeli oğretmenlik uygulamasına ise son verilmesi istendi.
Acıklamada, yuz yuze eğitime hazır hale getirilmesi icin okullara butce/odenek tahsisi yapılması ve okullarda guvenlik onlemlerinin artırılması gerektiği kaydedildi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Buket Guven