
YEMEK ve tatlıları ile unlenen fıstık, zeytin ve nar uretimi ile adından soz ettiren Gaziantep, sarımsağı ile de Turkiye'de on plana cıkmayı hedefliyor. Araban Belediye Başkanı Hasan Doğru, Araban Ovası'nda yetiştirilen ve Turkiye'deki uretimin yuzde 25'ini karşılayan sarımsağın gelen talepler ile ekim alanını genişlettiklerini belirterek, "Onumuzdeki yıllarda fıstığının yanı sıra sarımsağı ile de herkese Gaziantep'ten soz ettireceğiz" dedi.
Araban'da uretilen kalitesi ve aromasıyla nam salan sarımsak, Turkiye'de ihtiyacın yuzde 25'lik kısmını karşılıyor. İlcenin bazı bolgelerinde yoğunluk kazanan sarımsak ekili arazilerde şu anda yaklaşık bin kişi calışıyor.
Gecen yıl uretilen sarımsağın bolgedeki ciftcinin yuzunu guldurduğunu ifade eden Araban Belediye Başkanı Hasan Doğru, ilcenin tarıma dayalı bir ekonomiye sahip olduğunu ve bunun da onemli bir bolumunu sarımsağın oluşturduğunu belirtti. Araban Ovası'nda uretimi yapılan sarımsakla ilgili ciddi istihdam sağlandığını anlatan Doğru, hasat doneminde yaklaşık 10 bin tarım işcisinin ilcede calıştığını ifade ederek, "Gecen yıl ilcemizde 15 bin dekar sarımsak uretim alanımız vardı. Bu yıl 25 bin dekar ekim alanımız mevcut. Ekim alanlarının her gecen gun de artacağını duşunuyorum. Bu yıl donum rekoltenin daha da artacağını ongoruyoruz" dedi.'SARIMSAĞA KATMA DEĞER KATACAĞIZ'Hasan Doğru, sarımsak ureticilerinin oluşturduğu kooperatifin de faaliyete gecmesiyle urune ciddi katma değer sağlayacağını soyledi. Proje kapsamında soğuk hava deposunun kurulması, sarımsağın işletilmesi, kurutulması ve turşusunun yapılması gibi calışmalar olacağını anlatan Doğru, "Cumhurbaşkanımız tarafından acılacak olan kooperatifimizin projesi yaklaşık yirmi gun oncesinde onaylandı. 500 bin TL butce ile bu proje hayata gecirilecek. 250 bin TL yuzde 50 payla belediye olarak biz de kooperatife ortak olacağız. İşin lokomotifi belediye olacak. Ciftcilerimiz icin sarımsağa bir katma değer katacağız. Soğuk hava deposunun kurulması, bunun işletilmesi, kurutulması, turşusunun yapılması gibi calışmalar olacak" şeklinde konuştu.'HASAT DONEMİ 10 BİN TARIM İŞCİSİNE KAPILARIMIZI ACIYORUZ'Araban Ziraat Odası Başkanı Hasan Altun ise, Turkiye'de sarımsak ihtiyacının yuzde 25'nin ilceden karşılandığını Araban sarımsağının kaliteli olmasının sebebinin de ekimin diğer bolgelere gore erken olmasından kaynaklandığını soyledi. Altun, hasat donemi cevre illerden gelen 10 bin mevsimlik tarım işcisinin ilcede istihdam edildiğini ifade etti. Gecen yıl 25 bin ton olan sarımsak rekoltesinin bu yıl 40 bin ton olmasının beklendiğini Altun şoyle konuştu: "Ciftcilerimiz sarımsaklarını eylul ayında ekiyor ve mayıs ayında hasadını yapıyoruz. Sarımsak yaklaşık dokuz ay toprak icinde oluşumunu sağlıyor. Ovamızda 25 bin dekar alanda sarımsak uretimi var. Sarımsak uretimimizle aslında hem biz calışan işcilerimize istihdam sağlıyoruz hem de Turkiye'nin sarımsak ihtiyacını karşılıyoruz."İlcedeki ciftcilerden Mustafa Doğan ise Araban Ovası'nda yetişen sarımsağın dunyadaki en lezzetli ve en kaliteli sarımsak olduğunu ifade etti.













