Yeditepe Universitesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bolumu Araştırma Gorevlisi Bike Başaran'ın "TipTip" isimli sergisi, 28 Ocak'ta Fular't Sanat Evi'nde acılacak.
Yeditepe Universitesi acıklamasına gore, Başaran'ın "TipTip" isimli sergisi, gecen 10 yıl icindeki uretimleri arasından sectiği yağlı boya tablolar ve dokuma tekniği ile uretilmiş portrelerden oluşuyor. Başaran eserlerinde; topluma, iş hayatına girmeye calışan ve kendini gercekleştirmeye cabalayan kadınların var olma hallerini konu ediniyor.
Acıklamada goruşlerine yer verilen Bike Başaran, disiplinlerarası bir yaklaşımla kurguladığı eserlerinde yağlı boya, alternatif tekstil malzemeleri gibi araclar kullandığını belirterek, "Calışmalarımda; kadının, kitle medyasının yonlendirmesi sonucunda, surekli olarak guzel, estetik, zayıf olma gibi eylemler icinde olma hallerini, her an yaşadığı kimlik problemini, kamusal alanda somut ve soyut tum kimliklerinin başkaları tarafından yonetilmesini ve kadına kendi benliği ile varlığını ortaya koyabileceği bir alan bırakılmamasını tartışmaktayım. Bu duyguyu en iyi şekilde karşı tarafa gecirebileceğini duşunduğum eserleri secmeye gayret ettim." yorumunu yaptı.
Kadınların farkında olarak ya da olmadan ceşitli yonlendirmelere maruz kaldıklarını ve bu yonlendirmelerle farklı olmak isteseler de birbirlerine benzediklerini aktaran Başaran, şunları kaydetti:
"Calışmalarımda ozellikle bir 'tip', 'tipleme' yaratmaya calışıyorum ya da var olan ikonik isimlerin portrelerini tekrar yorumluyorum. Kiminin 'tip tip' bakışlarına maruz kalacağınız, kimini kendi 'tip'inize benzeteceğiniz, kimi icin bu tam benim 'tip'im diyeceğiniz tiplerle dolu bir sergi gezeceksiniz. Bunlar benim 'TipTip' kadınlarım. Dip dibe duramadığımız bu gunlerde 'TipTip'e bir sergide buluşmak dileğiyle."
Kovid-19 tedbirleri alınarak acılan sergi, 11 Şubat tarihine kadar gezilebilecek.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Tolga Yanık