ERZURUM Ataturk Universitesi Guzel Sanatlar Fakultesi (GSF) Heykel Bolumu'nde acılan, Turkiye'nin ilk ve tek olma ozelliğini taşıyan 'Ata Buz Muzesi'nde uretilen şeffaf buz kutleleri, yontu konusunda profesyonelleşmiş usta ellerde sanat eserine donuşuyor. Atabuz Muzesi Proje Yoneticisi, Guzel Sanatlar Fakultesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bulat, "Pandemi donemi sonrası Erzurum Ataturk Universitesi Atabuz Muzesi, dunyanın dort bir tarafından davetli olarak gelecek unlu buz yontu sanatcılarının uretecekleri buz eserleriyle sanat arenasına donuşecek" dedi.
Ataturk Universitesi Rektoru Prof. Dr. Omer Comaklı'nın onderliğinde ve Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın (KUDAKA) desteğiyle Ataturk Universitesi Atabuz Muzesi, 2 yıllık surec sonunda teknik ve altyapı donanımı tamamlanıp, inşa edilerek, 2020 yılında hizmete sunuldu. Fairbanks, Moskova, Bristol, New York, Jeju Adası ve Harbin gibi dunyadaki bircok kentte bulunan buz muzelerinin Turkiye'deki tek orneği ise Erzurum Ataturk Universitesi Guzel Sanatlar Fakultesi bunyesinde kuruldu. Atabuz Muzesi Proje Yoneticisi, Ataturk Universitesi Guzel Sanatlar Fakultesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bulat ve calışma ekibi, muzenin acılış temasını, Turkiye'nin yakın tarihinde yaşanmış 15 Temmuz darbe girişimi uzerinden kurguladı. Darbe girişiminde Turk halkının gosterdiği direnişi, birlikteliği ve iradeyi belleklerde taze tutmak, şehitleri hatırlamak icin ve sosyokulturel- sanatsal duruşla duvar orulebileceğini anlatmayı amaclayan '15 Temmuz 2020 tarihinde hazırlanan - Maan-Ice' Sergisi, halkın gosterimine acıldı. Ataturk Universitesi Guzel Sanatlar Fakultesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bulat'ın davetiyle gecmiş donemde Ataturk Universitesi oğrencisi olan ve şu anda Muş Alparslan Universitesi, Ağrı İbrahim Cecen Universitesi, Bitlis Eren Universitesi, Bayburt Universitesi ve Kafkas Universitesi'nde oğretim elemanı olarak gorev yapan eski mezunlar ile şu anki lisans ve lisansustu oğrencileri ve oğretim uyelerinin oluşturduğu karma calışma ekibinin buz yontu calışmaları, 15 Temmuz'un 4'uncu yıl donumunde halkın gosterimine sunuldu.

ŞEFFAF BUZ KUTLELERİ URETİLİYORErzurum'un Turkiye'nin doğusunda, Anadolu'nun İpekyolu geciş kavşağında konumlanan tarihi kış kenti olduğunu, deniz seviyesinden 1850 metre yuksekliğiyle yoğun kar yağışı ve soğukların yaşandığı yerleşim alanı olduğunu belirten Prof. Dr. Mustafa Bulat, şoyle konuştu: "Erzurum, Turkiye'nin catısı konumunda bir coğrafi ozelliğe sahip. Heykel Bolumu'ndeki akademisyen, sanatcı ve oğrencilerin ellerinde bicimlenen buz kutlelerinden sanat yapıtları muzede uretilmekte. Atabuz Muzesi'nin buz uretim atolyesinde, 8 tane buz uretim makinesi bulunmakta ve her buz makinesinde arıtılmış su kullanılarak, 100x 50x50 santim olculerinde, 2 adet 220 kilogram ağırlığında 2 adet şeffaf blok buz kutlesi uretiliyor. Arıtılmış su dolu 8 adet buz makinesi yaklaşık 12 gun surede, uflemeli su motorları vasıtasıyla şeffaf ve transparan buz bloklar uretebiliyor. Bu uretilen şeffaf buz kutlelerini, eksi 5 derecede muhafaza edilen soğuk hava deposunda biriktirip daha sonra yapacağımız projelerde kullanılmak uzere dinlendirmeye alıyoruz. Tabi işimiz buzla olunca bunları yaparken ve sergilerken bulunduğumuz mekan eksi 5 derecenin altına duşmemesi gerekmektedir. Bu nedenle sanatcılar buz yontu calışırken, muzeyi ziyaret edenler yaz veya kış montlarını giyinmek zorundalar. Yazın sergiyi gezmeye gelenler genelde montsuz olduğu icin Atabuz Muzesi'nde, tamamen dezenfekte edinmiş montlardan ucretsiz temin edebiliyorlar."'TURKİYE'DE BENZERİ YOK'Turkiye'de benzeri olmadığını belirttiği Atabuz Muzesi'nin dunyanın dort bir tarafından gelecek unlu heykelcilerle 'sanat arenası'na donuşeceğini kaydeden Prof. Dr. Bulat, şunları soyledi: "Burası Turkiye'de ilk ve tek sanatsal buz muzesidir. Bu da Ataturk Universitemizin yeni nesil donuşum, tasarım projesi kapsamındaki destekleriyle hayata gecmiştir. Guzel Sanatlar Fakultesi, Anadolu'dan Asya'ya, Kafkasya'dan Batı'ya bir geciş ve kavşak noktası konumunda olan Erzurum'un dışarı acılan uluslararası duzeye ulaşmış kapısı olacak. Ataturk Universitesi Guzel Sanatlar Fakultesi Atabuz Muzesi, Avrupa, Orta Asya, Orta Doğu ve diğer komşularımızla sanatsal etkinlikler yapacağımız bir mekana donuşecek. Gelecekte Atabuz Muzesi, bolgemizi şehrimizi universitemizi, kultur- turizm ve sanat anlamında cok buyuk sanat etkinlikleri organizasyonları gercekleştirerek tanıtımını yapacak ve duzenlenecek buyuk etkinlikler ile bolgemizin kulturel anlamda kalkınmasına katkı sunacaktır. Tum dunya insanlarını Erzurum'da, burada buluşturacaktır. Cin'in Harbin kentinden kentimize buz yontu sanatcıları gelecek burada buzdan heykeller yapacak. Hatta Kuzey Avrupa ulkelerinden, İsvec'ten, Norvec'ten, Danimarka'dan, Finlandiya'dan da buz yontu sanatcıları ulkemize, Ataturk Universitemize gelecek ve burada buz yontu organizasyonlarına dahil olacaklar. Ayrıca şehrimizde tarihi, turistik mekanlara ve Palandoken Dağı'na da bu etkinlikleri taşıyacağız. Ayrıca sanat eğitimi alan lisans ve lisansustu oğrencilerimiz de bu etkinliklere katılarak bu yabancı ulkelerden davet edilen sanatcıların sanatsal teknik birikimlerinden faydalanacak. Atabuz Muzesi projesiyle sanatsal faaliyet ve eğitim de bu anlamda eş zamanlı olarak aynı mekanda birlikte yurutulecek."'SANAT İCİN ONEMLİ ADIM'Ataturk Universitesi Guzel Sanatlar Fakultesi bunyesinde sozleşmeli olarak calışan ve Atabuz Muzesi'nde gorevlendirilen Suat Korkmaz, muzenin Turkiye'de yontu sanatı icin atılan onemli adım olduğunu vurguladı. Bu yıl acılan 'cumhuriyet ve cocuk' temalı serginin de cok beğenildiğini belirten Korkmaz, "Bizler burada, 'Ağac yaşken eğilir' atasozu ile cocuklarımızın sanata bakış acısı, yaratıcılıklarını geliştirmeye yonelik ve ileride sanat icin kendinde olan yeteneğini keşfetmesine, tasarıma, sanata ve sanatcıya vereceği değeri kucuk yaşta aşılamayı amaclamaktayız. Sergide, cocuklar icin kaykay, denizatı, kaplumbağa, iglo, taka, Turkiye ve Ataturk, bağımsızlığın ve direnişin sembolu Nene Hatun konseptlerinin yer aldığı buz yontu eserlerimizle boyle bir karma sergi duzenledik. Eserlerimizi yaparken de sergilerken de hep eksi 5 derece soğukta calışıyoruz. Buzları hızarlı elektrikli testereler ile yontarken bunun yanında keser, cekic, elektrikli utu ve elektrik ile calışan freze gibi bircok teknik malzeme kullanarak oluşturuyoruz. Tabi eserlerimizi hayalimizden kağıtlara tasarlayıp, daha sonra maketlerini yapıp, oradan da buzlara aktarıp yontarak donuşturmeye başlıyoruz. Buz, kar malzemesi gibi değil. Karda anında projelerinizi uc boyutlu ekleyerek yapıp donuşturebilirsiniz ya da olmayan bir yeri koparıp, yenisini yapabiliyorsunuz. Ancak buzda hataya ve geri donuşume yer yok. Cunku eğer o kutle uzerinde bir kırılma ya da catlaklık yaşarsanız yeni kutle yapmaya mecbursunuz" dedi.'TERMAL İCLİKLERİMİZ VAR'Buz kutleleriyle heykel bolumundeki akademisyen, lisans ve lisansustu oğrencilerden oluşan sanatcı adayı ya da sanatcıların, kendi sanat dillerine ve temalara uygun işler gercekleştirdiğini soyleyen GSF Heykel Bolumu oğretim uyesi Dr. Caner Şengunalp ise "Bunları once kağıt uzerinde ardından belirli kolay malzemelerle maketlerini yapıyoruz. Tasarımlar ortaya cıktıktan sonra bunları buz uzerine aktarıyoruz. Herkes sergi temasına uygun tasarımı burada buz malzemeyle gercekleştiriyor. Buz gibi havada bazen 8- 10 saat kalabiliyoruz. Mecburen kalın giyinmek zorundayız. Termal icliklerimiz bile var onlar bizi soğuktan bir nebze olsun koruyor. Pandemi koşullarında ve soğuk havaya rağmen buz heykel sergimize sağ olsun halkımız buyuk ilgi gosteriyor, ilgilerini esirgemiyorlar. Erzurum halkı gercekten sanata değer veren ve acılan yeni ufukları merakla izlemeyi seven bir topluluk. Biz de surekli yeni şeyler ortaya koyarak, onların beğenisine sunmaya calışıyoruz" diye konuştu.Sanatcıların ellerinde ceşitli figurlere donuşturulen buz kalıplarını gorenler, cok etkilendiklerini soyluyor. Sanat eserlerini tek tek inceleyen ve sanatcılardan bilgi alan Berna Akcıl Aydın, "Sergiyi gezmek icin ailecek geldik. Sergi tek kelime ile muhteşem, yapanların ellerine sağlık. Daha once gezmemiştim, ilk defa geziyorum. Sergiyi gezerken uşumemek ve kaymamak icin dikkat etmek gerekiyor" diye konuştu.

Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Turgay İPEK