Kafelerin acılış tarihi ile ilgili acıklamalar araştırılıyor. Koronavirus onlemleri kapsamında paket servise devam eden işletmelerin ne zaman acılacağı merak ediliyor. 15 Şubat'ta acılacak mı? İşte merak edilenler...
[h=3]KAFELER NE ZAMAN ACILACAK?[/h]Corona virusu pandemisi sebebiyle calışma şekillerinde değişikliğe gidilen kafe ve restoranlar, sadece gel-al ve paket servis şeklinde hizmet verebiliyor. Yeniden başlaması planlanan normalleşme adımları kapsamında kafe ve restoranların yeniden acılması bekleniyor. Mart ayından itibaren lokanta ve kafelerin belli kurallarla acılabileceği, buralara HES koduyla girilmesine ilişkin yeni duzenlemeler yapılabileceği one suruluyor.

Değişecek kısıtlamalar ile ilgili detaylar…
Salgının seyrine bağlı olarak, kuralların değiştirilmesine ilişkin secenekler tartışılıyor.Oncelikli olarak sokağa cıkma yasağına ilişkin saatlerin daraltılabileceği konuşuluyor. Cumartesi-pazar gunu uygulanan sokağa cıkma kısıtlamalarının gunduz icin kaldırılması da yeni planlamada soz konusu olabilecek.Hafta ici kısıtlamalarının saatlerinin de 21.00'den 23.00'e cekilebileceği belirtiliyor.Kafeler, restoranlar ve lokantalar ne zaman acılacak Gozler kafe, lokanta ve restoran acılış tarihlerindeBir sure sonra Sağlık Bakanlığı hastanelerinde, normal hasta kabul edilebileceği, ertelenen ameliyatlar ve tedavilere de yeniden başlanabileceği ifade ediliyor.Mart ayından itibaren okulların ikinci yarı yılında yuzyuze eğitime gecmesi de tartışılan konular arasında.Lokanta ve kafelerin belli kurallarla acılabileceği, buralara HES koduyla girilmesine ilişkin yeni duzenlemeler yapılabileceği one suruluyor.KAFE VE RESTORANLAR İCİN HES KODU
Yeni normalleşme adımlarının başlamasıyla birlikte kafe ve restoranlara girişlerin HES kodu ile yapılması bekleniyor. Hayat Eve Sığar uygulaması uzerinden alınan HES kodu ile birlikte corona virusu ile enfekte olan kişilerin takibi daha kolay yapılabiliyor.
CORONA VİRUSU İCİN İŞBİRLİĞİ
Turk Standardları Enstitusu (TSE) ile Tum Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TURES), Covid-19 salgını ve bulaşıcı hastalıklarla mucadele kapsamında restoranlarda sağlıklı ortamların geliştirilmesi, hijyen koşullarının sağlanması, enfeksiyon kontrol onlemlerinin uygulanması icin işbirliği başlattı.
Salgının uretime, hizmete ve eğitime etkisini azaltmak, pandemi oncesi kazanımlarına donuşunu hızlandırmak uzere "Guvenli Uretim", "Guvenli Hizmet", "Okulum Temiz" belgelendirmesini başlatan TSE, yeni bir belgelendirme modelini hayata geciriyor. Kontrollu normalleşme sureci aşamasında yeme-icme sektorundeki işletmelerin faaliyetlerinin guvenli bir şekilde devam edebilmesi icin TURES uyesi restoranlarda denetimler gercekleştirilecek. Gerekli şartları sağlayan restoranlar TSE Covid-19 Guvenli İşletme Belgesi ile belgelendirilecek. Bu kapsamda TSE ve TURES arasında bir protokol imzalandı.
Zoom uzerinden yapılan işbirliği protokolu imza toreninde konuşan TSE Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin, "TSE olarak şimdi yeni bir calışmanın icerisindeyiz. İmzaladığımız protokolle TURES uyesi olan işletmelerin belgelendirilmesine yonelik calışmalar yapacağız. Bu işbirliğimizin amacı Covid-19 salgını ve bulaşıcı hastalıklarla mucadele kapsamında restoranlarda sağlıklı ve temiz ortamların geliştirilmesi, hijyen koşullarının sağlanması, enfeksiyon kontrol onlemlerinin uygulanmasıdır. Ayrıca gerekli altyapının geliştirilmesine katkı sağlamak ve genel standartları belirlemektir" şeklinde konuştu.
Kontrollu normalleşme sureci aşamasında TURES uyesi restoranların belgelendirilmesi icin denetimler gercekleştireceklerini kaydeden Şahin, "Başlatacağımız belgelendirme programı, Sağlık Bakanlığının sektore ozel belirlemiş olduğu kuralları da icermektedir. Programımızda muşterilerden valelere, mutfak calışanlarından garsonlara kadar her kademede uyulacak kuralları, masa ve oturma duzenine dair detayları belirledik. Normalleşme aşamasında sektordeki işletmelerin faaliyetlerini guvenli bir şekilde gercekleştirilebilmesi icin TURES uyesi restoranlarda denetimler gercekleştireceğiz. Şartları sağlayan restoranları TSE Covid-19 Guvenli İşletme Belgesi ile belgelendireceğiz" diye konuştu.
TURES Başkanı Ramazan Bingol ise, "Pandemi etkisiyle ikinci kez yerinde hizmete kapatılan restoran, lokanta ve kafelerimizin ozellikle acılışları sonrasında bu belgeye sahip olmaları işletmeleri eskiye oranla cok daha guvenli yapacaktır. TSE Covid-19 Guvenli İşletme Belgesi'nde temizlik, hijyen, gıda guvenliği, standartlar vb. bir cok detay goz onunde bulundurularak işletmelerin kaliteleri daha da arttırılacak ve muşterilere de tercih ettikleri bu belgeye sahip işletmelere guvenmeleri sağlanacaktır" ifadelerini kullandı.
Bingol, TSE'nin Turkiye'nin her yerinde verebileceği Guvenli İşletme Belgesi icin denetlemelerde başarılı olan TURES uyelerinin pandemi sonrasındaki olumsuzlukları en aza indirmesinin hedeflendiğini belirterek, "Bu belgeye sahip işletmelerin bir an once guvenle acılacağını ongoruyoruz. Resmi kurumlar nezdinde yaptığımız temaslarda da boyle bir izlenim edindik. Bu doğrultuda ulkemizin koklu kurumlarından olan Turk Standardları Enstitusu ile yaptığımız bu protokol buyuk onem arz ediyor. Hem uyelerimize hem de sektorumuzun temsilcilerine bu belgeyi edinmelerini tavsiye ediyoruz. TSE'ye de bizlerle yaptıkları iş birliği icin teşekkur ediyoruz. Yapılan protokol sektorumuze hayırlı uğurlu olsun" dedi.