Yeni haftaya yukselişle başlayan altın bugun yine dumen kırdı. Altın fiyatları yonunu aşağıya doğru cevirdi. Dun 5 liraya yakın değerlenen gram altın bu sabah saatlerinde 440 seviyesinde hareket ediyor. Ons altın ise 1.835 dolar civarlarında. Altın fiyatlarındaki guncel durum bu şekildeyken, Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, piyasa ile ilgili son gelişmeleri değerlendirdi. Yatırımcıya dikkat ceken uyarılarda bulunan Memiş, altına olan guvenini bir kez daha tazeledi. Memiş, "Ons altında 1888 dolar kırılırsa 2 bin dolar hızlı aşılabilir" dedi.
YouTube uzerinden paylaşmış olduğu son videosunda altın fiyatlarını değerlendiren Memiş, şunları soyledi:
"Emtia fiyatlarının baskı altında kaldığı bir haftayı geride bırakıyoruz. Ozellikle de altın fiyatlarının gram ve gumuşun gram fiyatında dolar kurunda yaşanan geri cekilme ile birlikte biraz daha hızlı bir gerileme yaşandığını gorduk. Bu fiyatlamalar karşısında yatırımcılar ozellikle de orta ve uzun vadede altın ve gumuş alacak olanlar da yine bu hafta icinde fırsatları yakalamış oldu.
2021 yılına başlayalı iki hafta oldu. Bu iki haftalık surec icerisinde sert bir şekilde yukselen altın ve gumuş fiyatları ilk haftada yukseldi, ikinci hafta da sert duşuş yaşadı. Onumuzde daha 11 ay var, bu surecte neler yaşanacak neler? Hatırlanacağı uzere daha onceki videolarımda da sık sık 2021 yılında altın fiyatlarının dalgalı yukseliş seyri gostererek değer kazanacağını dile getirmiştim.
Daha yılın iki haftasında bu dalgalı seyrin gercekleştiğini goruyoruz. Emtia piyasası yılın birinci haftasında sert yukseldi, ikinci haftasında duştu.
[h=3]ALTIN FİYATLARI NEDEN DUŞTU?[/h]Altın fiyatları neden duştu once onu bir anımsatmak isterim. Tahvil faizlerinde yaşanan artış ile yatırımcılar bu tarafa kaydı. Elindeki altınlarını satan yatırımcılar ABD tahvili almaya başladılar. Diğer yandan piyasalarda yaşanan kargaşa ile beraber finansal piyasalarda arayış icinde olan yatırımcılar kripto paralara kaydı.
Butun sosyal medyada altın ile kripto paralar kıyaslandı ve yoğun bir şekilde Bitcoin altının yerine gececek algısı yaratıldı. Bu kadar kargaşanın olduğu bir yerde emtia fiyatlarının duşuk kalması duşunulemez. FED Başkanı Powell tarafından yapılan acıklamalarda tahvil alım programlarında duşuk faiz politikası ve enflasyonda yukseliş yaşanmadan faizi yukseltmeyecekleri acıklaması sonrasında emtia fiyatlarında guclenme yaşandı.
ABD Başkanı Biden 2 trilyon dolarlık buyukluğe sahip teşvik paketi acıklaması yapılması da altını destekledi. Şu anda Amerika'da vatandaşların gelirlerinin duştuğu ve işsizlik olduğunu biliyoruz zaten. Karşılıksız ve sınırsız olarak basılan paralar bu şekilde dağıtılıyor. Duşuk faiz politikaları devam ediyor, hukumetler insanları ayakta tutmak icin para basmayı surduruyor.
Koronavirus salgınının ekonomide actığı yaralar en erken 2 senede kapanabilecek gibi gorunuyor. Bu surecte piyasalarda endişe dalgası suruyor. Amerika para bastığı surece emtia fiyatları duşuk kalmaya devam edemez.
[h=3]GRAM ALTIN 500 TL OLUR MU?[/h]Yılın ilk ceyreğinde beklediğim duşuşler şubat ayının yarısında ya da mart, nisan ayında gercekleşebilir. Sabitlenmiş videom da var 60 bin dolar seviyesinden ben kişisel bir pozisyon aldım, 50 bin dolar seviyesine kadar bekleyeceğim. Benim pozisyonum 6 aylık olduğu icin ben kişisel bir pozisyon aldım.
Ulke finans yonetimi artık bir cıkmazın icinde. Kim ne yapacağını bilmiyor. Bizim yapmamız gereken varlıklarımızı satın alırken orta ve uzun vadeyi goz onune alarak bunları yapmamız gerekiyor. Sevgili arkadaşlar emtia fiyatlarında yaşanan duşuşlerin kalıcı olmadığını gorduğumu, yuksek maliyetten altın, gumuş ve doviz almış arkadaşlara da sık sık yaşanan bu gerileme ve teknik duzeltmelerin kalıcı olmadığını soylemiştim.
Biz bundan sonraki sureclerde emtia fiyatlarında hızlı bir yukseliş yaşayabiliriz. 'Kardeşim ben 520 liradan gram altın, 8 liradan dolar almıştım, keşke almasaydım, buraları gorduğum anda hemen satacağım, yeter ki zararımı cıkartacağım' diyen arkadaşlara nefsinizle değil mantığınızla hareket edin diyeceğim.
Zaten bu seviyelerde ben herkese bu seviyelerden alınmaz diyerek uyarıda bulunmuştum. Bu surec itibari ile sert dalgalanma ve aşağı, yukarı hareketlerde hemen Twitter mesajından devreye giriyorum ve alınması gereken pozisyonlar hakkkında bilgi veriyorum, dikkat edin diye uyarılarda bulunuyorum.
Ben şubat ayında temkinli duruşumu surdureceğim. Dolar kurunda duşuşun kalıcı olacağını asla tahmin etmiyorum. Tamamen kuresel bir balon ve problemler buyuyor ve bunların baskılanması kolay değil. Ekranlarda gram altını 436 TL seviyesini gorsenizde kuyumcuya giden fiziki altının 440-445 liraya alındığını goreceksiniz.
[h=3]ONS ALTINDA 1888 DOLAR KRİTİK SEVİYE[/h]1888 dolarda ons altın fiyatı kırılırsa 2 bin dolar hızlı aşılabilir diye duşunuyorum. Gumuşun ons fiyatı icin de yukseliş bekliyorum. Altın fiyatlarında duşuşun kalıcı olacağını asla duşunmuyorum. Ozellikle de Biden ve Powell tarafından yapılan acıklamalar bize bunu gosterecektir"