Yeni tip koronavirus (Kovid-19) tedavisi gorurken aynı virusten kaynaklı hastalık nedeniyle 87 yaşındaki annesini yitiren Uzman Doktor Adli Başar Gurbuz, yaşadıklarını anlattı.
İzmir'in Karabağlar ilcesinde aile hekimi olarak gorev yapan 2 cocuk babası 64 yaşındaki Gurbuz'un gecen yıl kasım ayında yaptırdığı Kovid-19 testi pozitif cıktı.

Evinde karantinaya alınan 37 yıllık hekim, şikayetlerinin artması uzerine Sağlık Bilimleri Universitesi (SBU) İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesine yatırıldı.
Gurbuz'e Kovid-19 teşhisi konulduğu gun annesi Ayşe Gurbuz'un de testi pozitif cıktı. Ayşe Gurbuz de ozel bir hastanenin yoğun bakım servisinde tedavi altına alındı.
Tedavisine kızının bulunduğu Muğla'daki Sıtkı Kocman Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavisine devam edilen Adli Başar Gurbuz, hastanedeyken annesinin vefat haberini aldı.
Annesinin cenazesine katılamayan Gurbuz, toreni yakınlarının vasıtasıyla cevrim ici olarak izledi.
Gurbuz, hastanede 10 gun tedavi gordukten sonra taburcu edildikten sonra gecen hafta gorevinin başına dondu.
"Kovid-19 diğer salgınlara gore cok hızlı yayılıyor"
Uzman Doktor Gurbuz, gorev yaptığı aile sağlığı merkezinde, AA muhabirine, Kovid-19 nedeniyle hayatının en zor gunlerini yaşadığını soyledi.
Meslek hayatı boyunca daha once kolera, şarbon ve kızamık gibi salgınlarla mucadele ettiğini belirten Gurbuz, "Kovid-19 diğer salgınlara gore cok hızlı yayılıyor. Aslında başında her şey bir grip gibi başlıyor ama cabuk ilerliyor. Kısa surede nefes alıp vermekte zorluk cektim. Kanımdaki oksijen oranı duştu. Bir doktor olarak Muğla'da cekilen bilgisayarlı tomografide akciğerlerimdeki tutulumu gorunce cok korktum." dedi.
Gurbuz, hastanede oksijen tedavisi gorduğunu, taburcu edilmesinin ardından evine bir oksijen cihazı aldığını, bu sayede akciğerlerinin eski haline donduğunu ifade etti.
"Cok istememe rağmen onu son yolculuğa uğurlayamadım"
Annesine Kovid-19 teşhisi koyulduğunu oğrendiğinde cok uzulduğunu dile getiren Gurbuz, şunları kaydetti:
"Annem, beni ve 3 kardeşimi yetiştirmek icin cok mucadele etmiş bir insandı. Hastalıktan once kalcası kırılmıştı. Bir sure hastanede tedavi gordu. Sonra tedavisi evde devam ediyordu. Rahatsızlanması uzerine test yapıldı. Kovid-19 testinin pozitif cıkmasının ardından bir sure ozel bir hastanede tedavi gordu. Yoğun bakımda hayatını kaybetti. Hayatta en cok sevdiğim kişi olan annemi bu hastalıktan kaybettim. Cok istememe rağmen onu son yolculuğa uğurlayamadım. Bu beni hastalıktan daha cok uzdu. Meslektaşlarımın uyguladığı tedaviler sayesinde sağlığıma kavuştum. Rahat ve doya doya nefes almak cok guzelmiş. Bir sure dinlenmemin ardından Kovid-19 ile savaşmak icin yeniden mesleğime dondum."
Gurbuz, iyileştikten sonra yeniden beyaz onluğunu giydiği gunu unutamadığını anlatarak, sozlerini şoyle tamamladı:
"Turkiye'de daha once yaşanan bir cok salgın Sağlık Bakanlığımız tarafından yurutulen aşılama calışmaları sayesinde sona erdi. Ben de tum hastalarıma Kovid-19 ile mucadele konusunda aşılanmaları gerektiğini soyluyorum. Bazı hastalar aşı yaptırma konusunda kararsız kalıyor. Kendilerine aşının faydaları konusunda bilgi verip, kararsızlıklarını gidermeye calışıyorum. Ayrıca hastalarıma bu salgınla mucadele konusunda maske, mesafe ve hijyeninin onemini anlatıyorum."
Kaynak: Anadolu Ajansı / Tezcan Ekizler