İZMİR'in Torbalı ilcesinde yalnız yaşayan gorme engelli Aykut Akturk (36), hızlı araba kullanan suruculerin dikkatsizliği yuzunden cadde ve sokakların gorme engelliler icin olumcul risk barındırdığını ifade etti. Akturk, "Herkes gibi biz de dışarıya cıkıyoruz. Sokaklarda caddelerde biz de varız. Bizi unutmasınlar" dedi.
Turkce oğretmeni gorme engelli Aykut Akturk, suruculeri uyardı. Sokak ve caddelerin gorme engelliler icin olumcul risk barındırdığını ifade eden Akturk, dışarıda yurumekten korktuğunu soyledi. Evinin yakınındaki Metropolis Bulvarı'ndan gecişi sırasında hızlı gecen aracların kendisine carpacağı hissi nedeniyle tedirginlik yaşadığını kaydeden Akturk, bunun icin arac trafiğinin yoğun olduğu caddelere kasis yapılmasını tavsiye etti. Akturk, "Torbalı'da oğretmenlik yapıyorum. Ailem, Ayrancılar'da yaşıyor. Ben tek başıma yaşıyorum. İhtiyaclarımı karşılayabilmek icin herkes gibi ben de dışarıya cıkmak zorunda kalıyorum. Ancak gorme engelim bulunduğu icin dışarıya cıktığımda sokak ve caddelerde ceşitli sorunlarla karşılaşıyorum. Evimin cok yakınında bulunan Metropolis Bulvarı'nda, aracların hızlı gitmesinden kaynaklı karşıya gecemiyorum. Gecen yaz, bana yol veren surucu, aracını durdurunca arkasından gelen minibus carptı. O gunden sonra karşıya gecerken korkuyorum. Suruculer bazen korna calıyor. Durduklarını veya durmadıklarını fark edemiyorum. Kimi suruculer durduğu zaman korna calıyor 'gecebilirsin' diyor. Kimisi 'hızlı geliyorum bekle' diye korna calıyor. Ben de karşıya gecmek istersem yolun karşısındaki esnaftan yardım istiyorum. Elimdeki bastonu kaldırdığım zaman arabaların durması gerekiyor ama 60- 70 kilometre hızla gelen bir aracı benim fark edip de durdurmam hic de kolay değil" dedi.
'UNUTULMAK İSTEMİYORUZ'
Kentteki gorme engellilerin takip etmesi icin doşenen kılavuz cizgisi olarak adlandırılan sarı cizgilerin yenilenmesi gerektiğini de ifade eden Akturk, "Sıklıkla kullandığım sarı cizgileri takip ettiğimde kaldırımların uzerindeki cizgilerin bazılarının kopmuş olduğunu fark ediyorum. Kopan sarı cizgiler yerine takılmıyor. Bu da bizim icin sıkıntı yaratıyor. Kopan sarı cizgiler yenilenmeli. Unutulmak istemiyoruz. Kaldırımı doşerken uzerine sarı cizgi koymak cok da maliyetli bir şey değil" dedi.

Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Gokce ADAR