Gelişmekte olan dünya teknolojileri ancak akıllı yazılım sistemleri ile hayat bulmaktadır. Özellikle 90'lı yıllarda yoğunlaşan akım ile artık günümüz teknolojilerini yaratan ve birçok bileşenin bir araya gelerek o yığının bir anlam ifade etmesini sağlayan elbette Yazılımdır.
Yazılım teknolojileri öylesine gelişti ki; artık günümüzde birçok programlama dili kullanılmakta, birbirinden zengin içerikler (kütüphaneler) sunulmaktadır. Yazılımcılar bu kütüphaneleri işleyerek bilişim dünyasında yepyeni kapılar araladılar ve ortaya "Yapay Zeka" adını verdiğimiz makine öğrenmesi teknolojileri oluştu. Bu teknolojiler ise hayatımızın her alanına yayıldı ve evrildi. Elinizde tuttuğunuz cep telefonlarından tutun da, otobüs duraklarında ki panolara kadar yaygınlaştı. (Hani geleceği anlatan filmler var ya; işte o günlere ulaştık.)
Yapay Zeka ya da makine öğrenmesi veya derin öğrenme dediğimiz konular artık bizlere geleceğin teknolojisini yaratacak. Eskiden pek bir değeri olmayan ve nasıl işlenebileceği kavranamayan veri bilimi artık günümüzde çok daha önemli ve değerli. (Son günlerde sürdürülen Whatsapp kavgaları sırf bu yüzden.)
Google, Nvidia vb. global kuruluşlar geleceğin teknolojisini elinde tutabilmek adına Yapay Zeka platformları ve kütüphaneler oluşturarak yazılım teknolojilerini tetiklemektedir. Anlayacağınız yazılım dünyasında da kıyasıya savaşların başlamasına az kaldı. İşte bu aşamada Google, TensorFlow kütüphaneleri ve eğitim platformları oluşturarak bu savaşa hazır ve nazır olduğunu kanıtlamak istiyor. Bu rekabetçi durum aslında biz yazılımcılara öyle çok yaramakta ki; bu kütüphaneler sayesinde Yapay Zeka alanında çeşitli ürünler ve bir çok sonuçlar çıkarmamızı sağlıyor.
TensorFlow Nedir?
Yukarıdan da anlaşılacağı üzere TensorFlow, açık kaynak kodlu bir kütüphanedir. Derin öğrenme destekli yapay zeka uygulamaları geliştirebileceğiniz dev bir kütüphane. Esnek yapısı sayesinde tek bir API ile hesaplamaları bir veya birden fazla GPU/CPU kullanarak deploy etmenize olanak sağlar. Temelinde Python yazılım dili kullanılsa da, günümüzde JAVA, C++, Jawascript, R gibi birçok dili de desteklemektedir.

Giriş seviyesinde ki bir kullanıcı için bu terimler biraz karışık gelmiş olabilir. Hatta yazılım dünyasın da bilinmesi gereken terimleri düşündüğünüzde aklınız almıyor olabilir. İşte tam bu aşamada TensorFlow ile Yapay Zeka'nın nasıl çalıştığına yönelik uygulamalar ile deneyimlemeden öğrenmek imkansızdır.
Deneyimlemek için çok basit bir yol var;
TensorFlow.js sayesinde kullanmakta olduğunuz web browser üzerinden Yapay Zeka odaklı birçok uygulama kullanabilirsiniz hatta makine öğrenmesi modelleri geliştirebilir ve eğitebilirsiniz. Google bu aşamada demo sürümlü birçok uygulamayı kullanımımıza sunmuş durumda.
Bu programlara ulaşabileceğimiz link ise; TensorFlow Demo
TensorFlow Nasıl Kullanılır?
TensorFlow çok yönlü bir teknolojiye sahiptir. Web uygulamaları, mobil uygulamalar ve IoT cihazlar üzerinde geliştirebileceğiniz projeleriniz için müthiş kütüphaneler sağlamanın ötesinde ilgili projelere yönelik platformlarda paketler sağlamaktadır.
Bir kaç örnek vermek gerekirse;
TensorFlow.js ==> İstemci taraflı çalışan JavaScript kütüphanesidir. İstemci taraflı web uygulaması geliştirmek isteyenler Node.js paketini yükleyerek TensorFlow'u kullanmaya başlayabilir.
Yüklemek için;
Alıntı:
[]
TensorFlow Lite ==> Mobil uygulamalar ve IoT projelerinizde kullanabileceğiniz harika bir pakettir. Eğer IOS uygulaması geliştiriyor da uygulamanıza TensorFlow kütüphanesi eklemek isterseniz;
Alıntı:
pod 'TensorFlowLiteSwift'
Örneğin; eğer ki uygulamanıza IOS üzerinde TensorFlow kullanarak hazırlanmış bir nesne tanımlama uygulaması eklemek isterseniz bu yönde hazırlanmış açık kaynak kodlar ==> AXPA - IOS
Yok ben Android için arıyorum derseniz projenize aşağıda ki paketleri eklemeniz yeterli;
Alıntı:
implementation 'org.tensorflow:tensorflow-lite:0.0.0-nightly'
implementation 'org.tensorflow:tensorflow-lite-gpu:0.0.0-nightly'
Yukarıda ki örnek gibi Android için hazırlanmış TensorFlow açık kaynak kodlar ==> AXPA-ANDROID
Tüm bunlardan öte TensorFlow hakkında daha derin projeleri incelemek isterseniz ==> TensorFlowAll

Peki TensorFlow'u nereden öğrenebilirim;
TensorFlow öğrenmek eskiden çok zordu ve hatta ileri seviye yazılımcıların dahi ciddi ödemeler yaparak elde edebiliyordu. Ancak günümüzde kızgınlaşan teknoloji savaşları nedeniyle neredeyse her ülke siber güvenlik ve yazılım eğitim platformları oluşturarak eksik yönlerini kapatabilmek adına büyük çabalar göstermektedir. Bu çabalar günümüzde meyvesini vermiş ve dileyen herkes TensorFlow2 eğitimlerini ücretsiz olarak alabilmektedir. Bu eğitimin en güzel anlatıldığı ve eğitim sonu ilgili kurum tarafından sertifikalandırıldığı BTK Akademi platformudur. Elbette dileyen başka eğitim kanallarını da kullanabilir. Ancak ücretsiz olmasına dikkat edecek olursak; UDACITY ve TensorFlow'un kendi web sitesinden her türlü eğitim alınabilir.
https://www.youtube.com/watch?v=fUREoYFrttc&t=241s
Sonuç olarak eğer ki Yapay Zeka ile bütünleşik yazılım dünyasında kendinizi geliştirmek istiyorsanız TensorFlow olmadan, olmaz...
Yapay Zeka ve Derin Öğrenme Üzerine Kısa Bir Söyleşi
https://www.youtube.com/watch?v=nPt_90EoryA