Turkiye'nin muzik tarihinin en değerli isimlerinden biri olan Muammer Sun 88 yaşındaydı.& ;Muammer Sun'un vefatı sanat camiasını ve ailesini yasa boğdu.& ;
MUAMMER SUN KİMDİR?

1932 yılında Ankara'da doğdu. 1947'de Askeri Muzıka Okuluna, 1953'te Ankara Devlet Konservatuvarı'na girdi; Ahmet Adnan Saygun'un kompozisyon oğrencisi oldu. Bu kurumda, Saygun'un yanı sıra, Mahmut Ragıp Gazimihal, Mithat Fenmen, Muzaffer Sarısozen, Ruşen Ferit Kam gibi oğretmenlerden ders aldı. Ozel olarak da Kemal İlerici ile Turk Musikişi Makamları ve Armonisi konularında calıştı. Saygun'un oğrencisi olarak 1960 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı Kompozisyon Bolumu'nden pekiyi derece ile mezun oldu.

TRT YONETİM KURULU UYELİĞİNE SECİLDİ
Mezuniyetinden sonra Ankara, İzmir, İstanbul Devlet Konservatuvarlarında, GEE Muzik Bolumunde, Siyasal Bilimler Fakultesi Basın Yayın Yuksekokulu'nda, Ankara Radyosu'nda oğretmenlik yaptı. 1969 yılında, sanat kurumlarının temsilcisi olarak TRT Yonetim Kurulu uyeliğine secildi.
TRT Ankara Radyosu Coksesli Korosu'nu ve TRT Muzik Dairesini kurdu. 1971'de TRT Kultur Sanat Odulleri Sistemini (Murat Katoğlu ile birlikte) hazırladı, TRT'nin gercekleştirmesini sağladı.

GENCLİK KOROLARININ TEMELİNİ OLUŞTURDU
1968'de atandığı Milli Eğitim Bakanlığı Muşavirliği sırasında, Cocuk ve Genclik Koroları Yonetmeliği'ni hazırladı. Butun Turkiye'de 166 cocuk ve genclik korosu kuruldu. Koro şeflerine 1968 -1969 yazlarında, Gazi Eğitim Muzik Bolumu oğretmenleriyle birlikte, iki kez yaz kursu duzenledi. Bu kurslara Gazi Muzik bolumu'nde 40, Sinop kursunda 80 olmak uzere 120 muzik oğretmeni katıldı. Bu korolar ve kurslara katılan muzik oğretmenleri, bugunku Turkiye'de yaygınlaşan cocuk ve genclik korolarının temelini oluşturdu.

1999'DA EMEKLİ OLDU
Sun, 1967 ve 69'da, biri TRT adına; oteki de TRT ve ODTU adına, iki buyuk folklor derlemesi duzenledi; kendisi de bu derlemelere uzman derleyici olarak katıldı. Haccettepe Universitesi Devlet Konservatuvarı Kompozisyon bolumu oğretim uyeliğinden Ekim 1999'da emekli oldu. Eylul 2004'te Sun Yayınevi'ni kurdu.
Cok onemli bir muzik adamı olan Muammer Sun, TRT'nin yapımını ustlendiği ve tarihsel olarak cok buyuk onem taşıyan Kurtuluş ve Cumhuriyet filmlerinin film muziklerini de yapmıştır.

Kaynak: Snob Magazin