Diyarbakır'da bağışseverler yeni tip koronaviruse (Kovid-19) yonelik tedbirler kapsamında hafta sonu uygulanan sokağa cıkma kısıtlamasında da kan verdi.
Dicle Nehri'nin kıyısında bereketli topraklarıyla binlerce yıl ceşitli medeniyetlere ev sahipliği yapan ve zengin tarihi dokusuyla goz kamaştıran Diyarbakır'da kısıtlama dolayısıyla cadde ve meydanlarda sakinlik yaşanıyor.

Diyarbakırlı gonulluler sokağa cıkma kısıtlamasında Turk Kızılay Guney Anadolu Bolge Kan Merkezi Mudurluğune bağlı bağış noktalarına giderek kan bağışında bulundu.
Hafta ici 168 cağrı merkezi veya www.kanver.org adresi uzerinden alınan başvurularla oluşturulan ve cep telefonlarına gonderilen randevu bilgileriyle merkeze gelenler sokağa cıkma kısıtlamasından kan bağışı yaptı.
"Vatandaşlarımızı surekli kan bağışına bekliyoruz"
Turk Kızılay Guney Anadolu Bolge Kan Merkezi Muduru Naif Yılmaz, AA muhabirine yaptığı acıklamada, kan stoklarının Kovid-19 salgınında yaşanan panik ve tedirginlikten dolayı kritik seviyede olduğunu, bu nedenle kan stoklarını artırmak amacıyla ceşitli calışmalar yaptıklarını soyledi.
Turk Kızılay olarak her turlu tedbiri aldıklarını, hem calışanlar hem de vatandaşlar icin hijyen koşullarını sağladıklarını kaydeden Yılmaz, sokağa cıkma kısıtlamasının yaşandığı hafta sonunda bile insanların Kızılaya ait araclarda kan bağışında bulunabildiğini aktardı.
Diyarbakır'da merkez Yenişehir ve Kayapınar ilcesinde Kızılaya ait araclarda vatandaşların kan bağışında bulunabileceğini ifade eden Yılmaz, "Vatandaşlar kanver.org veya 168 danışma hattını arayarak randevu alabilir ve kısıtlamanın olduğu hafta sonunu bile araclarımızda kan bağışında bulunabilir. Bolgede, 48 hastanenin kan ihtiyacını karşılıyoruz. İnsanların kan ihtiyacı sureklilik arz eden bir durum. Bu sebeple butun vatandaşlarımızı surekli kan bağışına bekliyoruz." diye konuştu.
Kayapınar'daki bağış noktasında calışan Dr. Mubeşşir Ayyar da temizlik, hijyen ve mesafeye yonelik her turlu tedbiri aldıklarını, insanların gonul rahatlığıyla kan verebileceğini belirterek salgın ve kış nedeniyle kan stoklarında azalma olduğunu dile getirdi.
Gonullulerin kan bağışında bulunduğunu ancak bu sayının yeterli olmadığını vurgulayan Ayyar, "Vatandaşların daha duyarlı olmalarını istiyoruz. Hafta sonu kan bağışları normal gunlere gore daha iyi oluyor. Hafta sonu randevu alıp geliyorlar o nedenle cok teşekkur ediyorum. Diğer vatandaşlarımızı da kan bağışında bulunmaya davet ediyoruz." ifadesini kullandı.
Mustafa Şimşek ise randevu alarak sokağa cıkma kısıtlaması sırasında kan bağışında bulunduğunu bildirdi.
Gecmişte kana ihtiyacı olduğunu, bu nedenle kan ihtiyacının ne demek olduğunu anladığını belirten Şimşek, "O gunden bu yana surekli bana gelen mesajla kan veriyorum. Sorumlu olan her vatandaşın kan vermesi gerekiyor. Tum organlarımı da bağışladım. Bir hayat kurtarmak benim icin cok onemlidir. Kan bağışı 5 dakikalık bir şey ancak kac hayat kurtaracağını tahmin etmek gerekir." dedi.
Şimşek toplumu kan verme ve organ bağışında bulunma konusunda duyarlı olmaya davet etti.
Şaban Yıldız ise yılda birkac kez kan verdiğini, vatandaşlık gorevini yaptığını belirtti.
Herkese kan bağışında bulunması gerektiğini dile getiren Yıldız, "Benim kanımla iyileşen bir vatandaş olursa cok mutlu olurum. Evden randevu aldım ve gelip kan bağışladım." diye konuştu.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Omer Yasin Ergin