anaokulu oğretmenliği puanları okulda kimler calışır okul oncesi oğretmeni nasıl olmalı ana sınıfı oğretmenliği puanları iyi bir anaokulu oğretmeni nasıl olmalı
Okuloncesi oğretmeni; cocuklara bedensel, zihinsel, duygusal ve sosyal yonden sağlıklı bir şekilde gelişmeleri icin, gerekli eğitimi veren kişidir.

Gorevleri nelerdir?
Okuloncesi eğitimle ilgili olarak hangi bilgi, beceri, tutum ve davranışların, hangi yaş duzeylerindeki oğrenci gruplarına kazandırılacağı, MEB tarafından onaylanan oğretim programları ve ilgili mevzuatta belirtilmiştir.
Okuloncesi oğretmeni, bu program cercevesinde,

*Cocukların zihinsel yonden gelişmelerini sağlayacak konuları, cocukların anlayacağı şekilde, gunluk yaşantılarından orneklerle anlatır (Orneğin, oyun, muzik, hikÂye anlatan tartışma, şarkı soyleme ve soyletme, ceşitli yarışma faaliyetleri, ceşitli cizim, resim ve model yapma gibi faaliyetlerle el becerileri geliştirme ve oyuncaklardan yararlanma).

*Kalem tutma, oyuncaklarını kullanmayı oğrenme ve el becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur.

*Cocukların ilgi ve yonelişlerini anlamaya ve geliştirmeye calışır, kendilerine guvenmelerini, cesaretli olmalarını ve kendi başlarına hareket edebilmelerini sağlar.

*Ortak sosyal davranışlarla, cocukların fiziksel gelişmelerini artırmak uzere faaliyetler organize eder.

*Masal, hikÂye, bilmece, şarkı, şiir yoluyla dil gelişimlerini sağlar.

*Cocuklar icin gozlem dosyaları tutar ve velilerine cocuğun donem icindeki gelişimi hakkında bilgi verir.

*Cocukların gunluk ihtiyaclarını kendi başlarına karşılamaları icin gerekli becerileri kazandırır.

*Cocuklara okuma yazmaya hazırlık calışmaları yaptırır.

*Cocukların davranış ozelliklerini, gelişmelerini izler ve kanaatlerini gozlem dosyasına işler.

Okuloncesi oğretmeni olmak icin ne tur ozellikler gereklidir?
Okuloncesi eğitiminde kucuk yaş cocuklarla calışıldığı icin sabırlı olmak oldukca onemlidir. Okuloncesi oğretmeni olmak isteyenlerin;

*Gelişim psikolojisine ilgili ve bu alanda başarılı;

*Cocukları seven, onlarla beraber olmaktan sıkılmayan;

*Cocukların duygularını anlayabilen, oğrenciler uzerinde gerekli disiplini sağlayabilen;

*Duşuncelerini başkalarına acık bir bicimde aktarabilen;

*İyi bir oğrenme ortamı sağlayabilen, dikkatli, işine ozen gosteren;

*İnsanlarla iyi iletişim kurabilen, sevecen, hoşgorulu, kendini geliştirmeye istekli, coşkulu;

*Girişimci, yaratıcı kimseler olmaları gerekir.

Nasıl bir iş ortamında calışırlar?
Okuloncesi oğretmeni, oyun odası, bahce gibi ortamlarda calışır, gorevini genellikle ayakta yurutur. Calışma ortamı gurultulu ve biraz tozludur. Cocukların velileri ve diğer oğretmenlerle surekli iletişim icinde olmak gerekir.

Calışma alanları ve iş bulma olanakları
Meslek elemanları Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Anadolu kız meslek ve kız meslek liseleri, ilkoğretim okulları ile resmi ve ozel kurumların kreş, yuva, anaokulu, anasınıfı, cocuk kulubu gibi okuloncesi eğitim kurumlarında calışabilirler. Olanakları elverenler kendi işlerini kurabilmektedirler.

Okuloncesi oğretmenliği eğitimi
Mesleğin eğitimi ceşitli universitelere bağlı fakultelerin "Anaokulu Oğretmenliği", "Okuloncesi Eğitimi Oğretmenliği" ve "Cocuk Gelişimi ve Eğitimi Oğretmenliği" bolumlerinde verilmektedir. Oğrenci Secme Sınavı'nda (OSS) Okuloncesi Oğretmenliği lisans programları icin yeterli "Eşit Ağırlık 1 (EA 1)" puanı, Anaokulu Oğretmenliği ve Cocuk Gelişimi ve Eğitimi Oğretmenliği lisans programları icin yeterli Sozel 1(SOZ 1) puanı almak gerekmektedir.

Meslekte ilerleme
Universitelerde lisans ustu eğitimden sonra araştırma gorevlisi, docent ve profesor unvanını alabilirler. Meslek elemanları Milli Eğitim Bakanlığınca yapılan mufettişlik sınavlarında başarılı oldukları takdirde bu alanlarında mufettişlik yapabilirler.

alıntı