evlat yetiştirme

. Karı koca ilişkisinin sağlıklı olduğu ortamda cocuk sağlıklı yetişir, karı koca ilişkisinin sağlıksız olduğu ortamda cocuk sağlıksız yetişir. Anababa farkında olmadan cocuğa yaşamın her yonunde model olmaktadır

Karı Koca İlişkisinde Neler Var, Neler Yok?

Duyguların ifadesi: Karı koca ilişkilerinde duygularını ifade ediyorlar mı? Duyguların farkına varmak ve onları anlaşılacak bir bicimde ifade etmek, insan ilişkilerinin en onemli boyutlarından birini oluşturmaktadır. Duyguların farkına varmak ve onları uygun bicimde ifade etmek başarılı ilişkinin temelidir. Karı koca ilişkilerinde duygularını rahatlıkla ifade edebiliyorlarsa, cocuk farkına varmadan bunu oğrenecek ve ilişkilerinde başarılı bir insan olacaktır.

Farklılıkların konuşulması: Karı koca farklı oldukları yonlerin farklı olduğunu kabul edip, gercekci bir bicimde bu farklılıklar uzerinde konuşabiliyorlar mı? İnsanların birbirlerinden farklı olması yaşamın kacınılmaz bir gerceğidir.

Bu konuda genellikle şu dort tavırdan biri sergilenir:

1- Farklılıkları gormezden gelip, yokmuş gibi davranmak;
2- Kocanın egemenliği altında aile yaşamını duzenleyerek kadının gerceğini yok saymak;
3- Kadının egemenliği altında yaşamı duzenleyerek erkeğin gerceğini yok saymak;
4- Farklılıkları algılayıp uygun bir dil ve anlayışla bu farklılıkları konuşarak aile yaşamını her iki insanın gerceğine uygun kılmak.

Anne ve baba aralarındaki farkı konuşabilen ve cozum bularak kendi gerceklerini yaşayabilen bir birliktelik kurmuşlarsa, cocuk farkına varmadan bu yetkinliği kazanır. Bu yetkinlik kazanılması zor olan bir yetkinliktir, cunku karmaşık ve egonun işin icinde olduğu guclu bağımlılıkları icerir. Ama, cocuk bu yetkinliği ailede gorur ve yaşarsa, farkına varmadan kolayca kazanır. Kişiler arasındaki farklılıklar uzerinde rahatca konuşabilme yetkinliği cocuğun ilerde aile yaşamında, iş yaşamında başarılı ve mutlu olmasının temellerinden birini oluşturur.

Verilen sozun tutulması: Karı koca verdikleri sozu tutuyorlar mı? Verdiği sozu tutmak kişinin yaşamında cok onemli bir gelişimin ifadesidir.

Verdiği sozu tutan insan, soz vermeden once duşunmuştur ve verdiği sozun ne anlama geldiğinin bilincindedir.

Verdiği sozu tutan kendi sozune, kendi kişiliğine saygılı insandır; kendine olan saygısını kaybetmemek icin verdiği sozu tutması gerektiğini bilir.

Verdiği sozu tutan insan soz verdiği kişiye saygılı biridir. O kişinin gozunde değerini kaybetmemek icin verdiği sozu tutar.

Anne babanın birbirlerine verdikleri sozu tutmaları cocuğun sağlıklı kişilik geliştirmesine olanak sağlar. Boyle bir ortamda yetişen cocuk insanlara guvenir ve hem kendine hem de karşıdakine saygılı olmayı doğal olarak oğrenir.

Muzik dinlemek ve kitap okumak: Anne ve babanın muzik dinleyip dinlememesi, hangi tur muzik dinlediği, kitap okuyup okumaması, hangi tur kitap okuduğu, bunların hepsi, cocuğun gelişiminde rol oynar.

Bana Sorulan Sorular

Verdiğim seminerlerde bana sorulan sorular genellikle, nasıl bir anababa olayım ki cocuğum sağlıklı buyusun, turundendir. Bu yazımda belirttiğim gibi, cocuğun yetişmesinde en onemli etken karı koca arasındaki ilişkinin niteliğidir. O nedenle, sorulacak gercek soru, “Eşimle nasıl bir birliktelik kurmalıyım ki ailem sağlıklı bir aile olsun,” sorusudur.

Tanıdığım bircok anne ve baba, cocuklarına gosterdikleri ilgi ve yakınlığı eşlerine gostermeyi pek duşunmuyorlar; eşlerine gosterecekleri ilginin ve sevginin ailenin temeli olduğu soylendiğinde, sanki hayal kırıklığına uğramış gibi, yuzume bakıyorlar. Yuz ifadeleri, şimdi bu herife/kadına mı ilgi ve sevgi gostermemi istiyorsun, onun sevilecek yanı mı var, diyor.

Gercekten cocukları, ozellikle bebekleri sevmek ne kadar kolay. Bir annenin kendini bebeğine adaması ve tum yaşamını onun isteklerini yerine getirmeye hasretmesi ne kadar kolay ve ilk başta ne kadar sıcak ve sevimli gozukuyor. Bu tur davranışlar toplum tarafından onaylanan bir tavrı sergiliyor. Kocasını ihmal eden kadın pek dikkati cekmez, ama cocuğunu ihmal eden anne hemen dikkati kendi uzerine ceker.

Bir babanın butun zamanını ve ilgisini işine vermesi ne kadar kolay ve toplum bunu ne kadar destekleyip teşvik eder. Erkeğin iş sahibi olup, kendini ekmek parası kazanmaya vermesinde doğal ne olabilir?

Anne cocuğuna, erkek işine ilgi gostermesin mi, diyorum şimdi ben? Hayır, oyle demiyorum. Benim demek istediğim şu: Anne cocuğuna gosterdiği ilgi kadar kocasına da ilgi gosterme bilincini devam ettirebilmeli. Bir kadının kocasına cocuğu kadar ilgi gosterebilmesi bayağı duygusal olgunluk, yaşam deneyimi ve bilinclenme gerektirir. Sıradan kadın, icgudusel olarak, cocuğuna ilgi duyar, sever ve onun uzerine odaklanır. Sıradan kadın, erkeğine ilgi ve sevgisini surdurme işini kolay kolay yapamaz; o yonde kadının bilinclenmesi ve donanması gerekir.

Erkek icin de soylemek istediğim şu: Bir erkek işine ilgi gosterdiği kadar karısına da ilgi gosterme bilincini devam ettirebilmeli. Sıradan erkek kendiliğinden karsına ilgi ve sevgiyi canlı ve sıcak tutamaz; sıradan erkeğin bilinci bunun onemini ve anlamını anlayacak olgunluğa erişmemiştir. Belirli bir duygusal olgunluğa erişen erkek karısıyla ilişkisinin onun yaşamının en onemli ilişkilerinden biri olduğunu bilir.

Kadın ve erkek belirli bir duygusal olgunluğa erişince ilişkileri kendiliğinden sıradanlıktan kurtulur ve kendilerine ozgu candan bir ilişkiye donuşur.

Ne Demek İstiyorum?

Demek istediğim şu: Sağlıklı cocuk yetiştirmenin yolu, sağlıklı karı koca ilişkisinden gecer. Karı koca ilişkisinin sağlıksız olduğu bir aile ortamında sağlıklı cocuk yetiştirmek hemen hemen olanaksızdır.

Cocuğunuzun kendi gelişimine onem veren bir insan olmasını mı istiyorsanız, kendi gelişimine onem veren anababa olunuz.

Cocuğunuzun umut dolu, girişken, neşeli, olayların iyi yonlerini goren biri olmasını mı istiyorsunuz, anababa olarak once siz de bu ozellikleri yaşamınıza taşıyın.

Cocuğunuzun durust biri olmasını mı istiyorsunuz, once siz hem kendinize hem de cevrenizdekilere durust olun.

Cocuk yetiştirmek bu kadar zahmete değer mi?

Bu sorunun yanıtını her bir anababa vicdanında vermek durumundadır.

Benim duşuncem şu: yaşam bize verilmiş olan en kutsal hediye. Her şey anlamlı, coşkulu ve guclu bir yaşam icin seferber olmalı.

Zamanla bende şoyle bir kanı oluştu: Anlamlı, coşkulu ve guclu bir yaşam icin niyetin saflığı icinde durustce verilen caba kutsaldır

alıntı