Gencler aileleriyle anlaşılmadıklarını hissettiklerinde, anne–babalarının kendilerini sevmediklerini, guvenmediklerini veya değer vermediklerini duşunerek, gittikce uzaklaşabilirler.
Sonucta evladına ulaşamayan anne–baba kendisini caresiz hissederken genc de, anne–babası tarafından anlaşılamamanın verdiği stresle, gittikce ya ic dunyasına cekilmekte ya da ailede aradığı huzuru bulamayarak arkadaş ortamlarında duygusal doyum ihtiyacı arar. Bunun sonucunda ortaya cıkan stres, her iki tarafta hem organik hem de psikolojik problemlere yol acabilir.
Sizde bir adım atın
Anne–babanızla aranızda cıkan sorunlardan rahatsız oluyorsanız sadece onların size ulaşmasını beklemeyin, siz de onlara ulaşabilirsiniz. Anne babanızın size yonelttiği eleştiriler ve eleştiri tarzı sizin kendinizi suclu hissetmenize ve bunun karşısında savunmaya gecmenize yol acıyor olabilir. Once kendinize guvenin ve sucluluk kompleksinden sıyrılmaya calışın. Bir yerde bir anlaşmazlık varsa sorumluluk tek tarafın değil iki tarafındır. İletişim uyum demektir.
Sizde onlara sevgi gosterin
Anne–babanızın sizi sevmemesi veya aranızda anlaşmazlık cıkması size olan sevgilerini yeterince gostermelerine engel olabilir. Ya da bazı anne–babalar kendileri yeteri kadar sevgi gormemişse sevgilerini yeteri kadar gosteremezler. Eğer anne–babanızın davranışlarını daha soğukkanlılıkla duşunurseniz sizi ne kadar cok sevdiklerini anlayabilirsiniz.
Nedenleri gormeye calışın
Anlaşmazlıkların nedenlerini gormeye calışın. Genelde bu, bakış acısıyla ilgilidir. Siz ve anne–babanız farklı bakış acılarına sahip olabilirsiniz. Bu da cok normaldir. Yaşınız ve gelişme ozelliklerinizin getirdiği doğal farklılıklar yanında siz ve anne–babanız cok farklı ortamlarda yetiştiniz. Sizin yetişme ortamınız, arkadaş ortamınız, hayattan beklentileriniz ve arkadaşlarınızın aile cevreleri cok farklı. Siz belki arkadaşlarınızın anne–babalarının gosterdiği anlayışı, onlara sağladığı imkanları anne–babanızdan bekliyorsunuz. Onlarsa kendi yetiştirilme tarzları iş ve hayat tecrubeleri ile oluşturdukları anne–babalık tutumuna gore size davranıyorlar.
Guven duygunuzu kaybetmeyin
Anne–babanızın sizi eleştirme şekli guven duygunuzu kaybettirmesin. Anne–babalar genelde kendilerine cocuk ve gencliklerinde nasıl davranılırsa oyle davranırlar. Bazen susup susup sabredip birden parlayabilirler. Gunlerce size anlayışlı davranmak icin kendi kendine soz veren babanız işten bir şeye canı sıkılmış bir şekilde eve donduğunde aynı şekilde anlayış gostermeyebilir. Ya da kendisinin de memnun olmadığı olumsuz davranış kalıplarına gore davranabilir.
Sağlıklı diyalog kurmak icin...
Eğer anne–babanızla guzel, sağlıklı bir diyalog kurmak istiyorsanız iletişim kazalarını siz de onleme cabasında olabilirsiniz. Eğer birden parladılarsa kacıp uzaklaşma yerine ortamın biraz sakinleşmesini bekleyip sonradan kendinizi ifade edebilirsiniz. Her anne–baba sevgi gormekten ve guzel sozler duymaktan hoşlanır. Her zaman onlardan beklemeyin. Siz de onlara guzel sozler soyleyin. Onları anneniz–babanız oldukları icin ne kadar sevdiğinizi ifade edin.
Kendinizi ifade edin
Bazı anne–babalar cocuklarıyla diyaloglarını geliştirmek ister ve “bir derdin var mı, bana anlatabilirsin” derler. Fakat dinlemeye başlayıp da uygun gormedikleri bir konudan bahsedince hemen nasihat etmeye başlayarak iletişimi keserler. Sizin de anneniz boyle yapıyorsa bilin ki bu farkında olmadan yaptıkları bir davranıştır. Bu davranışın sizinle iletişimlerini keseceğini bilseler buyuk ihtimalle yapmazlar. Siz boyle bir davranışın anne–babanızla aranızda kopukluğa yol acmasına fırsat vermeyin. Onlar nasihatlerini bitirince yeniden kendinizi ifade etmenin yollarını bulmaya calışabilirsiniz.
Anlayışlar farklı olabilir ortayı bulun
Anlayış farklılıklarından kaynaklanan pek cok aile ici iletişim catışmasında iki taraf da birbirine duşuncelerini sakin bir ortamda anlattığında orta yol bulunabilmekte, karşılıklı diyalog icinde goruş farklılıklarının azaltılması ve doğru olana ulaşılması da mumkun olabilmektedir.
alıntı
aile icinde iletişim yoksa!
Çocuk Büyütme0 Mesaj
●41 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Aile, Evlilik, Evlilik Hazırlığı
- Çocuk Büyütme
- aile icinde iletişim yoksa!