yuzmeye başlama yaşı basketbola başlama yaşı tenise basketbol basketbola kac yaşında başlanmalı
Spor, cocuk gelişiminin onemli bir parcası. Bu konudaki bilinc arttıkca, cocuklarını spora gonderen ailelerin sayısı da her gecen gun artıyor. Evet, cocuk spor yapmalı ama hangisini? Komşusunun cocuğu yuzmeye gidiyor diye kendi cocuğunu da yuzmeye zorlayan, gencliğinde basketbol oynadığı icin koşup cocuğunu basketbol okuluna yazdıran, spora ne kadar erken başlarsa o kadar iyi deyip tenis kortlarına goturen aileler var.

Oysa, spora başlamada ailenin isteğinden cok, cocukların istek ve ilgileri daha onemli. En iyisi mi siz cocuğunuza yapmaktan hoşlanıp, yaparken eğleneceği bir aktivite bulun. Once spor yaparak kendiniz ornek olun. Cocuğunuz spor yaparken paylaşmayı oğrenir, arkadaş edinir, kendine guven kazanır. Ancak her cocuğun yarışma sporcusu olmak zorunda olmadığını da unutmayın.

Marmara Universitesi Beden Eğitimi ve Spor Yuksekokulu Oğretim Uyesi Yrd. Doc. Dr. Semih Yılmaz, gunumuzde cocukların hareket etmesini engelleyen alışkanlıkları ve yaşam bicimleri var, diyor. Doğru beslenmedikleri icin de cocukluk cağı fiziksel aktivite etkinliklerine yoneliyorlar.

Oysa, insan organizması hareket etmek icin yaratılmış. Bireysel faaliyetleri sınırlayıcı alet ve cihazların ortaya cıkması, bedensel etkinliklerin coğunun azalmasına neden oluyor. Sırf bu nedenle başgosteren birtakım hastalıklar var. Spor ve bedensel etkinlik, bu hastalıklarda tedavi edici bir arac olarak kullanılıyor. Ceşitli araştırmalar, duzenli bedensel etkinliklerin insan sağlığı uzerinde cok olumlu etkiler yarattığını kanıtlıyor. Spor yalnızca sağlıklı gelişme icin değil, aynı zamanda kişilik gelişimi ve zihinsel sağlık acısından da onemli.

Temel eğitim devresinde branşa ozgu calışmalar yapılmak istenirse mutlaka yaş gruplarının ozelliklerine, oğretim metotlarına dikkat edilmeli. Kullanılan materyaller yine yaş grubu ozelliklerine ozgu olmalı. Orneğin 7 yaşındaki bir cocuğun basketbol eğitiminde mini basketbol topu ve cocuk potaları kullanılmalı. Eklemlere ve kemiklere ağırlığın bindiği sporlara erken yaşta başlamamalı, calışmalarda travmaya neden olabilecek yuklenmelerden kacınılmalı.

Genel olarak 1 yaş refleks hareketler donemi, 1-2 yaş ilkel hareketler donemi, 2-7 yaş temel hareketler donemi ve 7 yaş ustu sporla ilgili hareketler donemi olarak kabul ediliyor.

Cocuklar, tum spor dallarında branşlaşmaya gecmeden temel eğitim denilen ve icerisinde denge, koşma, atlama, sıcrama, yakalama gibi temel beceri programların bulunduğu eğitim devresinden gecirilmeli. 2-7 yaş arasında kazanılan bu ceşit beceriler doğru bicimde uygulandığında cocuğun daha sonraki yaşam kalitesine onemli derecede olumlu etki yapıyor.

Temel eğitim devresinde oyun kavramı on plana cıkıyor. Oyun, cocuğun keyif duyarak yaptığı bedensel bir etkinlik. Temel becerileri iceren oyun formatlarının kullanıldığı calışmalar cocuk gelişimi uzerinde onemli katkılar sağlıyor.

Bazı spor branşlarında cocuk, performans sporcusu (yarışma sporcusu) olarak yetiştirilecekse temel eğitim ile beraber surat, kuvvet, dayanıklılık, koordinasyon ve esneklik kavramlarını iceren motor becerilerin gelişimi icin yaş gruplarına gore ozel calışmalar yapılıyor. Ama, onemli olan temel ve motor becerilerin hangi bicimde ve ne amacla calıştırıldığı.

Sporun cocuğa faydaları

Spor yapan cocuklar kişisel deneyimlerini, yaratıcılıklarını geliştirir ve sorumluluk duygusu kazanır.

Yardımlaşma ve işbirliği yapma, arkadaşlarına ve oyun kurallarına saygı gosterme gibi sosyal davranışlar kazanarak olumlu bir benlik gelişimi sağlar.

Beden ve akıl arasındaki fonksiyonel ilişkiyi kapsayan bilişsel gelişim, duygusal ve sosyal gelişimi kapsayan duyuşsal gelişim, fiziksel yapıda ve sinir -kas işlevlerindeki değişim sureclerini kapsayan psikomotor gelişim yonunden spor yapmayan cocuklara gore daha onde olur.

Ne zaman başlamalı

SPOR DALI BAŞLAMA YAŞI BRANŞLAŞMA YAŞI

Atletizm10-12 13-14

Basketbol 7-810-12

Boks 13-1415-16

Bisiklet 14-15 16-17

Eskrim 7-8 10-12

Artistik Cimnastik 5-6 8-10

Cimnastik (Bayan) 6-7 10-11

Cimnastik (Erkek) 6-7 12-14

Kurek12-14 16-18

Kano 12-14 16-18