CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, "Son bir yılda her gun ortalama 273 esnafımız kepenk indirmek zorunda kaldı, 100 bin aile işsiz ve gelirsiz kaldı. İktidardan ne bir Allah'ın kulu esnafların, calışanların sorunlarını dinledi ne etkili bir cozum uretti ne de bu insanların aileleriyle hayatlarını devam ettirebileceği bir yardım verdi." goruşunu savundu.
Ağbaba, parti genel merkezi onunde, muzisyenler, kafe, restoran, bar sahipleri, manav ve bir grup seyyar satıcının katılımıyla basın toplantısı duzenledi.

Bugun koronavirus salgınının 310'uncu gunu olduğunu belirten Ağbaba, CHP olarak bu sure zarfında tedbirlerle faaliyeti kısıtlanan, iş yeri kapatılan, salgın nedeniyle iş yapamayan 2,2 milyon esnafın sesini duyurmaya calıştıklarını soyledi.
CHP olarak "Bu donemde, esnafın SGK ve Bağkur prim borcları devlet tarafından odensin" dediklerini belirten Ağbaba, şoyle devam etti:
"Esnafın birikmiş kira ve faturaları devlet tarafından karşılansın dedik. Esnafımıza yonelik icra işlemleri durdurulmalıdır dedik. Sicil affı cıkarılsın dedik ve esnafımızın kullandığı krediler, faizsiz ve odeme gucune gore taksitlendirilsin dedik. Peki AKP ne yaptı? En kucuk esnafın dahi pandemi surecinde toplam kaybı 50 bin lirayı aşmışken 310 gundur kepenk kapatan, iş yapamayan esnafa, iktidar uc ay sure boyunca gunluk 33 lira, yani aylık 1000 lira para lutfetti. Faturasını odeyemeyen esnafa icra memurları gonderdi. Esnaf ve Sicil Gazetesi verilerine gore bu yıl meslekten ve sicilden terkini yaparak kepenk indiren, yani iflas eden esnaf sayısı 100 bine ulaştı. Son bir yılda her gun ortalama 273 esnafımız kepenk indirmek zorunda kaldı, 100 bin aile işsiz ve gelirsiz kaldı. İktidardan ne bir Allah'ın kulu esnafların, calışanların sorunlarını dinledi ne etkili bir cozum uretti ne de bu insanların aileleriyle hayatlarını devam ettirebileceği bir yardım verdi."
Gunluk kazanıp, gunluk gecinen onemli bir kesimin sorununu gundeme getirmek icin bu toplantıyı duzenlediklerini belirten Ağbaba, aralarında pazarcı, simitci, ev temizlikcisi, cicekcinin yer aldığı 6 milyona yakın sokak esnafının seslerinin duyulmadığını savundu.
Ağbaba, "Ulkemize toplam 6 milyon istihdam sağlayan, ekonomiye gunluk bir milyar, yıllık 200 milyar lira katkıda bulunan sokak ekonomisi, koronayla tukenmiş durumda. Turkiye'de Kovid-19'un gorulduğu gunden bu yana tam 310 gun gecti. Devlet sokak calışanlarına tek bir delikli kuruş vermedi. Bu insanların artık dayanacak gucu kalmadı." diye konuştu.
Kafe, kahvehane, lokanta ve bar calışanlarına da değinen Ağbaba, kafe, lokanta, kahvehanelerin 54 gundur, barların ise 298 gundur kapalı olduğunu anımsattı. Buralarda calışan yaklaşık 2 milyona yakın kişinin işsiz ve gelirsiz kaldığına dikkati ceken Ağbaba, şunları kaydetti:
"Bu insanlar, 'Ya tedbirler alınsın, mekanlar acılsın ya da bize insanca yaşayabilecek bir yardım yapılsın' diyorlar. Ozellikle eğlence sektorunde, barda calışan yuz binlerce insanın, muzisyenin 298 gundur ne yiyip ne ictiğini bilen yok. İş yerlerini kapatınca bu kadar insanın ekmeğini kazanacağı başka bir yer yok. Muzik-Sen'in verilerine gore salgın başladığından bu yana intihar eden muzisyenlerin sayısı yuze yaklaştı. Ekmek teknesi muzik aletlerini satarak evini gecindirmeye calışan muzisyenler var, pandemi sonrası ne yapacaklarını bilmiyorlar. 2 milyon esnafın beşte birine sadece uc ay boyunca gunluk 33, aylık 1000 lira verdikleri desteği yere goğe sığdıramayanları, marketlere, pazara, sokağa cıkmaya davet ediyoruz. Biz, CHP olarak, halk sağlığını ve hayat pahalılığını ulkemizin en onemli gundemi olarak goruyoruz. Milyonlarca insanı doğrudan aclığa mahkum eden anlayışa da sessiz kalmadık, kalmayacağız."
Katılımcılar da sorunlarını anlattı
Toplantıya katılan muzisyen, esnaf ve işportacılar da sorunlarını anlattı.
Seyyar satıcılık yapan Zinnur Ozpamuk, 50 yaşında olduğunu ve 3 cocuğu bulunduğunu belirterek, "16 yıldır Kızılay'da işporta tezgahı acarak ailemi gecindirdim. Ben destek istemiyorum. Biz burada işportacılıktan gecinen cok sayıda aile calışamıyoruz, Cumhurbaşkanımızdan bize el uzatmasını istiyoruz." diye konuştu.
63 yaşındaki corap satıcısı Saffet Set ise daha onceleri zabıtadan kactıklarını ancak pandemi sonrasında polislerden kacmak zorunda kaldıklarını soyledi. Set, "Bu yaşta polisten kacmak gercekten cok ağırıma gidiyor utanıyorum. Ben kendim icin yaşamıyorum, torunlarım icin yaşıyorum. Fıtığım var doktora gittim ameliyat olmam gerektiğini soylediler. İnanın aramasınlar diye bekliyorum. Cunku ameliyat olursam torunlarıma kim bakacak." dedi.
Başkent Muzisyenler Kultur ve Sanat Derneği Başkanı Serkan Matoğlu da muzisyenlerin cok zor gunler gecirdiklerini ve dededen, atadan kalma enstrumanlarını satmaya başladıklarını soyledi. Matoğlu, "Biz bu ulkenin uvey evlatları değiliz, devletimizin bize sahip cıkmasını istiyorum." ifadelerini kullandı.
Toplantı sonunda dernek uyesi muzisyenler, Aşık Mahsuni Şerif'in "Yiğit Muhtac Olmuş Kuru Soğana" turkusunu seslendirdi.
Veli Ağbaba, bir gazetecinin iktidarın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıcdaroğlu'nun SGK Genel Mudurluğu donemine yonelik eleştirilerine ilişkin sorusu uzerine, Kılıcdaroğlu'nun SGK Genel Mudurluğunu bırakmasının uzerinden 22 yıl gectiğini soyledi.
Kılıcdaroğlu doneminde kurumun toplam acığının 4,6 milyar lira olduğunu, AK Parti iktidarları doneminde bunun 427,9 milyar liraya cıktığını ifade eden Ağbaba, "Yani SGK, AKP doneminde tam 93 kat daha fazla acık vermiş. Hala bunlardan utanmadan yalan soylemeye devam ediyorlar, Kılıcdaroğlu kadar başınıza taş duşsun." dedi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Barış Gundoğan