Gectiğimiz gunlerde sizlerle paylaştığımız bir haberimizde, TUSAŞ'ın milli helikopter motorunu ateşleme ve calıştırma testlerini başarıyla aktarmıştık. Şirket bugunse, yerli savaş ucağı projesiyle ilgili onemli acıklamalarda bulundu. Konuyla ilgili yapılan acıklamalarda, savaş ucağımızın motoru icin tasarım calışmalarına başlanacağı ifade edildi.
TUSAŞ Genel Muduru Temel Kotil tarafından yapılan acıklamalara gore Milli Muharip Ucak olarak isimlendirilen savaş ucağının motor tasarımı icin uc boyutlu yazıcılar kullanılacak. Vakumlu ortamda yapılacak baskılarla savaş ucağına guc verecek motorun kritik parcaları uretilmiş olacak. 2023 yılında hangardan cıkması beklenen ucağın, 2029 yılında yerli motora sahip bir şekilde Turk Silahlı Kuvvetleri'ne teslim edilmesi planlanıyor.
[h=2]"Bize yardım etmezler"[/h]
Temel Kotil, yerli savaş ucağının motoru icin 5 metreye 7 metre uzunluğunda olan bir titanyum parcanın preslenmesi gerektiğini soyluyor. Dunya uzerinde bunu yapabilecek birkac ulke olduğunu ancak bu ulkelerin Turkiye'ye yardım etmeyeceğini soyleyen Kotil, kolları sıvayıp işe girişeceklerini belirtiyor. Uretim surecinde kullanılacak uc boyutlu yazıcılar, bu titanyum malzemenin uretimini gercekleştirecek. Bu arada, Milli Muharip Ucak'ta kullanılacak motorun iki F-16 motoru buyukluğunde olduğunu da belirtmek gerek.
[h=2]Milli Muharip Ucak işte boyle gorunecek[/h]
Milli Muharip Ucak, 2019 yılında gercekleştirilen Paris Air Show kapsamında gorucuye cıkmış, fuara katılanların goz bebeği olmuştu. Boyle bir ucağın geliştirilmesiyle birlikte de Turk Hava Kuvvetleri bunyesinde olan F-16'ların emekliye ayrılması, yola yerli savaş ucaklarıyla devam edilmesi planlanıyor. ABD'nin parasını bile odediğimiz F-35 projesinden bizi cıkarması, TUSAŞ ve iş ortaklarını bu proje icin daha da guclendirdi ve şirket de bunun bilincinde olarak calışmalarını surduruyor.