Bartın'da yaşayan gorme engelli baba ve kız, karanlık yaşamlarında birbirlerine "ışık" oluyor.
Golbucağı Mahallesi'nde ikamet eden ve cocuk yaşta yakalandığı hastalık nedeniyle gorme yetisini kaybeden 52 yaşındaki Mehmet Deniz'in 3 cocuğundan biri olan 16 yaşındaki kızı Esma Nur da kendisiyle aynı kaderi paylaşıyor.
Anne Feti ve evin diğer kızı Melike Deniz'in yardımıyla gunluk ihtiyaclarını karşılayan baba-kız, hayat mucadelesinde birbirlerine destek veriyor.
Mehmet Deniz, AA muhabirine, 3 yaşında zaturre hastalığı nedeniyle gorme yetisini kaybettiğini soyledi.
Engelli maaşıyla gecindiklerini ve zamanının buyuk kısmını evde gecirdiğini, yaşadıkları zorluklara rağmen mutlu bir hayat surduklerini anlatan Deniz, "Zorluk cekiyoruz ama yine yaşamaya devam ediyoruz, mutluyuz, huzurluyuz. Evde bircok ihtiyacımı kendim karşılayabiliyorum. Mesela elbiselerimi bulup uzerime giyebiliyorum. Yemeğimi yapabiliyorum. Kendi başıma cay demleyip bardağa koyup icebiliyorum." diye konuştu.
Deniz, kızıyla aynı kaderi paylaştığını ve birbirlerine buyuk destek olduklarını dile getirerek, şoyle devam etti:
"Kızımın gorme engelli olduğu 3-4 aylıkken belli oldu. Tedavisi icin bircok yol denesek de caresini bulamadık. Kızım da benim gibi gorme engelli olarak yaşamını idame ettirmeye calışıyor. En buyuk destekcim kızım oluyor cunku birbirimizi en anlayan biziz. Zaman zaman istediğimiz gibi gezemediğimiz icin moralimizin bozuk olduğu anlar olabiliyor. Bu durumlarda birbirimize moral veriyoruz, destek oluyoruz.
Kızım cok idealist ve derslerine de cok iyi calışıyor. Derslere uzaktan eğitimle katılıyor. Kabartma yazı okuyarak ezber yapıyor, annesi ve ablası de verilen dersleri kitaplarından okuyor. Dersleri iyi, calışkan ve azimli olduğu icin biz de elimizden gelen desteği vermeye calışıyoruz."
Bartın Şerife Bacı Kız Meslek Lisesi oğrencisi Esma Nur Deniz de engeli nedeniyle zaman zaman dışlandığını soyledi.
Bu durumun kendisini uzduğunu anlatan Deniz, "Odama kapanıp ağladığım cok oldu. Belediye başkanımızın sayesinde Engelliler Sanat Evi acıldı ve orada cok guzel gunlerimiz geciyor. Bu arada okuluma da devam ediyorum. Ortaokuldan sonra 'Liseyi kazandığımda alay edenler olursa aldırmayacağım' diye kendi kendime soz verdim. Gorme engelli arkadaşlarım var, onlarla cok iyi arkadaşız. Birbirimize acılarımızı, yaşadıklarımızı anlatıyoruz." ifadelerini kullandı.
"Engelli kendisine guveniyorsa her şeyi başarır"
Deniz, ailece cok mutlu olduklarını, zor zamanlarda dahi birbirlerini mutlu etmeyi başarabildiklerini belirterek, sozlerini şoyle surdurdu:
"Şu anda liseye gidiyorum ve universiteyi de kazanacağım. Bunun icin elimden geleni yapacağım. Belki bana inanmayanlar vardır cunku gorme engelli olarak bir şeyleri başarabileceğime inanamayabilirler. Ama bir engelli kendisine guveniyorsa her şeyi başarır. Ben kendime guvendim, aileme guvendim ve her şeyi başardım. İleride ozel eğitim oğretmeni olmak istiyorum. Benim gibi cocuklara yardım etmek istiyorum. Onun icin cocuk gelişimi bolumunu tercih ettim. İnsanlar, engellilerin beceriksiz olduğunu duşunmemeli."
Esma Nur Deniz, herkesin engelli bireylere karşı duyarlı olmasını istediğini sozlerine ekledi.
Melike Deniz ise kardeşiyle gurur duyduğunu belirterek, kendisine oğretmen oluncaya kadar her turlu desteği vereceğini soyledi.