Enerji Verimliliği Derneği Genel Başkanı Ali İhsan Sılkım, enerjinin en yoğun kullanıldığı alanların başında sanayi ve uretim sektorunun geldiğini belirterek, "Dijitalleşme ve yeni teknolojiler bu alanlardaki tasarrufların kilit noktasını oluşturacak. Verimli elektrik motorlarının kullanılması, uretim hatlarının revize edilerek zaman kaybının ve maliyetlerin azaltılması, atık enerjinin geri kazanılması gibi enerjide tasarruf sağlayan calışmalar yapılabilir." dedi.
Sılkım, Enerji Verimliliği Haftası nedeniyle, AA muhabirine yaptığı acıklamada, son donemde sanayi devlerinin, yeni tip koronavirus (Kovid-19) salgını nedeniyle uzaktan yonetim de dahil enerji verimliliğini artırmada yeni teknoloji, yazılım ve yapay zeka teknolojilerinden daha fazla faydalandığını soyledi.
Dunya genelinde "4. sanayi devrimi" olarak da nitelendirilen "Endustri 4.0" stratejisine hız verilmesi ile yapay zeka uygulamalarının kullanımının arttığını ifade eden Sılkım, buna uygun cihazların uretiminin de hızlanmaya başladığını ve bu sayede enerji tuketiminin kontrol edilerek enerji tasarrufunda yuksek verimliliğin mumkun olduğunu belirtti.
Sılkım, şoyle devam etti:
"Enerjinin en yoğun kullanıldığı alanların başında sanayi ve uretim sektoru geliyor. Dijitalleşme ve yeni teknolojiler bu alanlardaki tasarrufların kilit noktasını oluşturacak. Verimli elektrik motorlarının kullanılması, uretim hatlarının revize edilerek zaman ve maliyetlerin azaltılması, atık enerjinin geri kazanılması gibi enerjide bircok tasarruf sağlayan calışmalar yapılabilir. İlk kez 2019'da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve derneğimizin ortak yapmış olduğu ve gecen yıl kasımda acıklanan sanayi, hizmet, ulaştırma, tarım işletmelerinde 'Enerji Verimliliği Bilinc Endeksi' 151-167 değer aralığında 158,5 olarak tespit edildi. Bu değer, işletmelerin enerji verimliliği konusunda orta-ust seviyede olduğunu gosterdi"
Soz konusu endeks icin yapılan ankete gore, enerji verimliğine yatırım yapma durumunda işletmelerin mali geri donuş beklentisinin ortalama 3 ile 4 yıl arasında olduğuna işaret eden Sılkım, ankete cevap veren işletmelerin son uc yıl icinde doğrudan 3,7 milyon lira ve dolaylı 3 milyon lira olmak uzere toplam enerji verimliliği yatırım tutarının yaklaşık 6,7 milyon lira olduğunu kaydetti.
Kojenerasyonun verimlilikteki onemi
Sılkım, "Sanayide dijitalleşme yanında blockchain (blok zinciri) teknolojisi ile enerjide satış politikalarında uretici ile tuketici arasındaki aracıların kalkması calışmaları yapılmakta, bu sayede enerjide tasarruf yapılması hedefleniyor." değerlendirmesinde bulunarak, ayrıca enerji verimliliği ve tasarrufunda tercih edilen bir başka uygulamanın da "kojenerasyon" sistemleri olduğunu aktardı.
"Kombine Isı ve Guc Sistemi (CHPS)" olarak da tanımlanan kojenerasyon sistemlerinin yuksek verimli enerji uretimi sağladığını dile getiren Sılkım, "Gaz turbininin urettiği enerjinin yanında, egzoz cıkışından sağlanan ısı enerjisi başka bircok uygulamada kullanılabiliyor. Bu sayede yuzde 80'lere kadar verim sağlayan bu sistemler, en verimli enerji uretim metotlarından biri olarak goruluyor. Tek bir yakıt kaynağıyla hem elektrik hem de ısı elde edilen kojenerasyon teknolojisiyle uretim maliyetleri duşerken, fosil yakıtlarının yan etkilerinden kaynaklanan doğa kirliliğinin de buyuk olcude onune gecilebiliyor." diye konuştu.
Ulaşımda enerji tasarrufu
Ulaşım sektorunun kirletici gazlardan biri olan karbondioksit emisyonunun en yuksek salımı yapılan alanlardan biri olduğunu anımsatan Sılkım, kara yolları ulaşımında, demir yolu ve hava yolu ulaşımına gore daha fazla enerji israf edildiği icin toplu taşımada raylı sistemlerin coğaltılmasının enerjide buyuk oranda verimlilik ve tasarruf sağlayacağını dile getirdi.
Sılkım, aracların periyodik bakımlarının yapılması ve lastik hava basınclarının uygun seviyede olmasının yakıt tuketimini azaltacağını belirterek, agresif suruş tarzının, yuksek devirde arac kullanmanın ve yuksek hızlarda seyrin yakıt tuketimini artırdığının unutulmaması gerektiğinin altını cizdi.
Gelişen teknoloji ile akıllı ulaşım sistemlerinin ve elektrikli aracların kullanımının artmasının sevindirici bir gelişme olduğunu soyleyen Sılkım, elektrikli arac altyapısının oluşturulmasıyla enerji tasarrufunda yuksek verimliliğin diğer onemli bir hedef olduğunu anımsattı.
Konutlarda enerji tasarrufu
Sılkım, etkili tasarruf alanlarının başında konutların geldiğini vurgulayarak, "Binalarda enerji kimlik belgesi calışmaları hızlandırılarak enerji verimliliğini artırıcı eylem planları hazırlanması tasarruf artırıcı en onemli etkenlerden biridir. Binalarımızın yalıtımı ile ısıtma-soğutma enerji giderlerinin azaltılması, aydınlatma sistemlerinin LED ampuller ile donuşumunun sağlanarak elektrikte yuksek oranlarda tasarruf edilmesi mumkundur." ifadelerini kullandı.
Evleri akıllı hale getirmenin enerji tasarrufundaki en onemli uygulamalardan biri olduğunu anımsatan Sılkım, sozlerini şoyle sonlandırdı:
"Akıllı termostatlar otomatik ısı ayarlamalarıyla en iyi performans sunarken, akıllı aydınlatma sistemleri gereksiz kullanımların onune gecmekte ve akıllı elektronik cihazlarla maksimum enerji tasarrufu ve verimliliği sağlanabilmektedir. Enerji verimliliği konutlardan sanayiye, ulaştırmadan tarıma kadar pek cok alanı kapsamaktadır. Enerji verimliliği moda ya da trend bir kavram değil sureklilik arz eden bir eylem bicimidir. Enerji verimliliğinin oluşturacağı ekonomik değerleri de dikkate alarak hayatımızın her alanına sirayet eden bir iş yapış kulturu haline getirmek durumundayız."
Kaynak: Anadolu Ajansı / Gulşen Cağatay