Anket yaptıklarını soyleyerek gencleri dolandırdılar
-Anketorcu dolandırıcılar gencleri dolandırdılar
İSTANBUL - Maltepe sahilde arkadaşları ile gezmeye gelen gencler anketorlerin kurbanı oldu. İddiaya gore kendilerini oğrenci diye tanıtan ve yaptıkları anketor başına 20 Turk Lirası aldıklarını soyleyen dolandırıcılar gencleri 2 bin 500 lira ile 6 bin lirası arası değişen fiyatlarla borclandırdılar.
Olay gectiğimiz aylarda Maltepe sahilde gercekleşti. Arkadaşları ile birlikte gezmeye gelen gencler dolandırıcıların hedefi oldu. Anket yaptıklarını iddia eden anketorler anket yaptıklarını soyleyerek satış sozleşmesi yaptılar. Gencler anketorlerin kurbanı oldu. Kendilerini İzmir'den geldiklerini oğrenci olduklarını ve anketorluk yaptıklarını soyleyerek genclerden ankete katılmalarını ve yaptıkları anket başına para kazandıklarını soyledi. Gencler kişisel bilgilerini anketorlere verdi. Dolandırıcıların hedefi olan gencler olaydan 1 ay sonra dolandırıldıklarını anladılar.
İstanbul'da değişik semtlerde oturan gencler, 2 bin 500 lira ile 6 bin lira arası değişen fiyatlarda dolandırıldılar. Firma yetkileri anketorlerin yaptıkları satış sozleşmesi ve genclerden ankete katıldıklarına dair attıkları imzaları satış sozleşmesi olduğunu soyleyerek para talep etti. Yardım etmek isterken dolandırıcıların hedefi olan gencler kendileri ile ayni durumda olan diğer insanlara iletişime gecerek birlikte hareket etmeye başladı. Dolandırıcı mağduru gencler sayıları 300 kişiyi bulan WhatsApp gurubu ve ceşitli internet adresleri uzerinden farklı şehirlerde ayni şekilde dolandırılan insanları gorunce hayatlarının şokunu yaşadılar. Satış sozleşmesinde imzaları olduğu icin hicbir şekilde hukuki anlamda destek bulamayan gencler yetkililerden mağduriyetlerinin giderilmesi icin yardım istedi.
Mağdur Selim Ak; "3 ay once Maltepe sahilde iki arkadaş otururken yanımıza 3 tane arkadaş geldi. İzmir'den geldiklerini ve oğrenci olduklarını soylediler. Bir anket calışması duzenlediklerini belirttiler. Onlara yardımcı olmak istedik. Anket icin bizden T.C. kimlik numaramızı, adres ve e-posta bilgilerimizi ve bir kac ozel bilgi daha istediler. Bize doldurdukları anketi zaten gostermeden işlemleri yaptılar. Anket sonunda bizle bu anketi yaptıklarını kanıtlamaları icin imza atmanızı istediler. Sonrasında 1 ay gibi bir sure gecti. Bir telefon numarası tarafından arandım. Şirket yetkilisi olduğunu iddia eden kadın 2 bin 500 lira onlara borcumun olduğunu odemezsem icraya vereceklerini soylediler. Ben ise borcumun olmadığını onlardan herhangi bir urun ya da hizmet almadığımı soyleyince WhatsApp uzerinde bir sozleşme attılar. Anket yapan cocukların benden aldığı bilgiler uzerine kurulmuş bir sozleşme olduğunu gordum. Şoka uğradım. Şu an da zaten icralık olmuş durumdayım. Resmen benden aldıkları bilgileri masa başında kağıda gecirmişler. Ayrıca kadın bu sozleşmeyi evime gelerek yaptıklarını iddia etti. Ama biz bu anket diye bildiğimiz sozleşmeyi sokakta gercekleştirmiştik. Kısacası dolandırıldık. Bu konuda tek mağdur olan biz değiliz. İstanbul'da tahminimce yaklaşık 200 ile 300 arasında mağdur var. Biz konu uzerine bu arkadaşlarla WhatsApp grubu kurduk. Bu şekilde de hukuki sureclerde birlikte hareket ediyoruz. Elimiz kolumuz bağlı bekliyoruz" dedi.