Turk sanat tarihinin onemli isimlerinden, Topkapı Sarayı'nın eski muduru ve bir başka unlu tarihci İlber Ortaylı'nın tabiri ile 'Topkapı nÂzırı' Filiz Cağman hayatını kaybetti. Unlu tarihcinin acı kaybı ile sarsılan Ortaylı, gorev değişimi sırasında Cağman'ın eteğini opmuştu. Ortaylı 'etek opme' olayını Hurriyet yazarı Fulya Soybaş'a anlattı.
Cağman emekli olduktan sonra muze mudurluğu icin kendisine teklif gittiğini belirten Prof. Dr. Ortaylı kendisinden icazet alarak goreve başladığını belirterek, şoyle devam etti: "Aramızda halef- selef ilişkisi var. O calışırken ben ona, ben calışırken o bana yardımcı oldu. Dedim ya Topkapı nazırı idi o benim icin. Devir teslim toreninden bir fotoğrafımız var, bahsettiğiniz o durum aslında etek opme değil. Temennadır. Eski memurlar temenna yaparlardı. Bir ust rutbenin eteğini oper gibi temennada bulunurlardı. Saygı gereğidir, bir ananedir. Oyle bir enderun ananesini gercekleştirmiştik kendisiyle. Zaten, ben sarayın memurlarına uzman ahali, enderun halkı derim. Benim icin saraydaki uzmanlık cok onemlidir. Diğer memuriyetlere benzemez. Bu esası herkese anlattık, Kultur Bakanlığı'na anlatamadık. Yani boyle ananevi muzelerde neler yapılması ve nasıl bir teşkilat, nasıl bir anane yerleştirilmesi gerektiğini bir suru insana anlattık fakat Kultur Bakanlığı'na anlatamadık. Boylesi yerlerde yerin anlamına uygun geleneklerin devam ettirilmesi gerekir. İnşallah bundan anlarlar."