Cocuğunuzun sınıfını tekrarlayacağı kesinleştiğinde oğretmeniyle kapsamlı goruşmeler ve iş birliği yapın. Sınıf tekrarıyla ilgili aklınızda hicbir soru kalmamalı ki cocuğunuz ‘’Neden’’ diye sorduğunda onu tatmin edecek cevaplar verebilesiniz.
Bazı cocuklar zeki olmalarına rağmen gelişimsel bazı guclukler nedeniyle akademik calışmaların gerisinde kalabilirler. İleriye gitmeleri icin once onları yakalamaları gerekir. Eğer cocuğunuzun ozel akademik bir sorunu varsa oğretmenle birlikte bir uzmandan da yardım alın.
Sınıf tekrarının cocuğunuz icin en iyi secenek olduğundan emin olun. Ancak ondan sonra pozitif bir tutum takınarak konuşmaya başlayın. Nedeni ne olursa olsun ya da bu kimin sucu olursa olsun, sizin bu konuya sinirli ve uzgun yaklaşmanız onu daha da yaralayacaktır.
Cocuğunuzla konuşmadan once ’sınıfta kalma’yı tamamen icinize sindirdiğinizden emin olun, boylece kızgınlıkla soylenebilecek kırıcı ve yıpratıcı sozlerden konuşurken uzak durabilirsiniz.
Negatif mesaj yok
Sınıf tekrarının sebebi ister gelişimsel, ister akademik olsun ve cocuğunuz ister ilkokulda ya da lisede olsun bu haberi vermenin kolay bir yolu yoktur. Bu yoldaki amacınız, sakin ve yargılamayan bir tutum icinde cocuğunuzla gercekleri paylaşmak ve gelecek icin etkin planlamaları yapmak olmalıdır.
Oğretmenlerinden gercekleri oğrendikten sonra, aceleye getirmeden, arkadaşlarından uzak bir yerde cocuğunuza bu haberi verin. Pozitif bir cumle ile konuşmanıza başlayın: ’Biliyorum, bu yıl okulda biraz zorlandın. Oğretmenin ve ben gelecek yıl okulda daha başarılı olabilmen icin bir plan yaptık. Bir sonraki sınıfa gecmek yerine, bu yılki sınıfında kalacaksın. Bu seni sınıfın en buyuğu, yapacak ama buyuk ihtimalle daha mutlu ve başarılı olacaksın.’
Haberi verdikten sonra ne soyleyeceğiniz, cocuğunuzun vereceği tepkiye bağlı. Tepkisini o an guclu duygularla ifade edebilir ya da yaz tatili boyunca sindirip daha sonra sozlu olarak dışarı vurabilir. Nasıl bir tepki verirse versin, bu haber onu mutlu etmeyecektir. Cocuğunuzun negatif duygularının sizi kararınızdan caydırmasına izin vermeyin.
Cocuğunuzun negatif duygularını anladığınızı belli edin. Bırakın ağlasın, bağırsın. Ona omzunuzu uzatıp sakinleşmesini sağlayın, ona destek verin ama sonra gerceklere donun ve olumlu bakış acılarına yoneltin.