Astım hastalığı, coğunlukla kalıtsal nedenlerden kaynaklansa da, cevresel faktorler de hastalığın oluşmasında rol oynuyor. Bu hastalıkta erken teşhis yaşamsal onem taşıyor.
Astım hastalığı toplumda genellikle ‘nefes darlığı‘ olarak biliniyor. Koşarken, oynarken ve hatta gulerken gelişen uzun sureli oksuruk ya da nefes alma zorluğu, hırıltılı solunum, bu hastalığın başlıca belirtileri olarak biliniyor. Bazı hastalarda bu bulgular, aniden başlayabiliyor. İlerleyen donemde gorulen nefes darlığı ise giderek solunum yetmezliğine ve olumle sonuclanabilecek astım krizlerine yol acabiliyor.
Coğunlukla kalıtsal nedenlerden kaynaklanan astım hastalığının ortaya cıkmasında, cevresel faktorler de rol oynayabiliyor. Viral enfeksiyonlar, hava kirliliği, sinuzit ve bazı ilaclar bu hastalığın oluşma nedenlerinin başında geliyor. Uzmanlar, erken cocukluk evresinde solunum gucluğune en fazla viral enfeksiyonların neden olduğunu belirtiyor. Ancak, her viral enfeksiyon sonucu nefes darlığı ceken cocuğun daha sonra astım olacağı gibi bir kural bulunmuyor. Ote yandan, ilk bir-iki yılda, ikiden fazla hırıltılı solunum, bronşit, ya da zaturree başlangıcı gibi tanılar konulan bebeklerin cok dikkatle izlenmesi ve alerjik bir alt yapılarının olup olmadığının incelenmesi gerekiyor.

Cocukluk cağında en sık gorulen astım nedenlerinden biri de alerjiler. Erken cocukluk cağına ozgun alerjenler olan tanımlanan inek sutu, yumurta ya da solunum yoluyla alınan kuf, ev tozu akarları, evde yaşayan evcil hayvanlar, astım hastalığına zemin hazırlayabiliyor.
Astımda erken tanı buyuk onem taşıyor. Erken tanı ile hastalığın yerleşmesi ve kemikleşmesi onlenebiliyor. Modern tıpta bu hastalığa karşı cok etkin ilac tedavileri bulunuyor. Ancak, cevre faktorlerinin kontrol edilmesi, en az ilac tedavisi kadar onem taşıyor. Cocuklarda hastalığın erken tanısı icin bircok kan, deri ve solunum testleri bulunuyor. Uzmanlar, astım belirtileri gosteren cocukların bir an once bir hekim tarafından incelenmesini ve gerekli onlemlerin mumkun olduğunca erken alınmasını oneriyor.