cocuklara sorumluluk kazandırma cocuğa sorumluluk kazandırma
Sorumluluk bireyin yaşcinsiyet ve gelişim duzeyine uygun olarak yuklendiği yuklenmek zorunda olduğu gorevleri yerine getirmesidir.Bu duygu erken cocukluk devrelerinden itibaren cocukta gelişir. İki bucuk yaşından itibarencocuğun dokup sacacağını bile bile ona kendi başına yemek yeme fırsat tanımadoktuğu oyuncaklarını toplamasını beklemekendi odası ve yatağını kabullenmesini sağlama sorumluluk alma surecinde cocuğu cesaretlendirir ve olumlu yol kat etmesini sağlar.Boylece cocuk kendini yoneteceğinden guven duygusunu kazanır.Aile ici iletişim -etkileşim sonucunda cocukta "ben değerliyim"ya da "ben değersizim" DUYGUSU GELİŞİR.

Cocuğun kendini onemli hissetmesi onun kişilik gelişimi veya sosyal ilişkileri acısından onemlidir.Cocuğun kendini değerli olarak gormesioncelimle yakın cevresinden kabul gormesine bağlıdır.Bunun icinse cocuğa uygulama fırsatı tanınmalıdır.Dilendiğince giyinengiysisini secen istediği resmi yapanyemeğini baskısız yiyenhareketlerine katı sınırlar getirilmeyenkişiliğine saygı gosterildiğini goren ve kendini ozgurce ifade eden cocuk "ben değerliyim"diye duşunur.Bu da onu başarılara ve yeni atılımlaradolayısıyla sorumluluk almaya yonlendirir.Cocuğa kendine yetmeyi ve kendini yonetmeyi oğretmek gerekir.Ona ozgur bir ortam hazırlamalıayakları uzerinde durmayıkendi kanatlarıyla ucmayı oğretmelidir..Cocuğun yaşına ve gelişim duzeyine uygun sorumluluklar verilipbaşarması icin desteklenmelidir.Secim yapması engellenmelidir.Sorumluluk alanlarında cocuğun cabalarına saygı gosterip kendi başına duşunup sorunları cozmesi sağlanmalıdır.

Ebeveynler olarak neler yapmaliyiz?
• Mesajinizi iletin :Oncelikle cocugunuz sizin ondan ne istediginizi net ve acik bir sekilde bilsin..mesela
o "kardesinle kavga etmeni istemiyorum"
o "odani toplamalisin"
o "her gun bir saat ders calismani istiyorum"
• Simdiye dek kullandiginiz ve bir ise yaramayan cezalandirma yontemlerini birakin.
• Cocugunuza istediginiz yapmaz ise sonucun ne olacagini ve bundan da kendisinin sorumlu oldugunu soyleyin. Mesela
o "kardesinle kavga edersen sinemaya gidemezsin"
o "odani toplamazsan arkadaslarinla bulusamazsin"
• Bu son ve en onemli asamadir..SOYLEDIGINIZ SOZUN ARKASINDA DURUN..ASLA YERINE GETIREMEYECEGINIZ SOZLER SARFETMEYIN..

Muhakkak cocugunuz israrla istemediginiz sekilde davranacakti ancak sizin dediklerinizi yapacagindan emin olursa davranisini degistirecektir.

SAYET BIR KEZ TUTARSIZ DAVRANIRSANIZ. BUNU EN KISA ZAMANDA SUISTIMAL EDILECEGINI BILMELISINIZ.
Siz tutarli ve kararli oldugunuz surece cocugunuz davranislarinin sonucundan kendisinin sorumlu oldugunu ve yapmasi gereken bir isi yapmaz ise sonuclarina katlanmasi gerektigini ogrenecektir..

TOPLUMUMUZUN DAVRANISLARININ SORUMLULUGUNU ALMASINI BILEN YETISKINLERE IHTIYACI VARDIR.